Αξιολογήσεις σκηνών από το φετινό καλοκαίρι.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Αξιολογήσεις σκηνών από το φετινό καλοκαίρ

Βαδίζοντας σιγά - σιγά προς το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών μας, κάνω, τώρα που έχω ακόμα χρόνο και πριν επιστρέψω στη δουλειά, μια σύντομη αξιολόγηση των σκηνών που χρησιμοποίησα φέτος.
Οι βασικές σκηνές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια Grasshoppers Electra xl και μια Escape Rock 6 τοποθετημένες αντικρυστά και ενωμένες μεταξύ τους σε ενιαίο σύνολο.
Επίσης χρησιμοποιήσαμε σαν χώρο φιλοξενίας φίλων μια OZtrail Seascape 8+2.
Επιπλέον μια σκηνή τουαλέτας Panda και δύο pop up σκηνές Vango Dart 200 για να παίζουν τα παιδιά.
Τέλος σε μερικές σύντομες μονοήμερες αποδράσεις από τη βάση μας, χωρίς διανυκτέρευση, στήσαμε μια Ferrino MTB2.

Βασικά αντίσκηνα ήταν τα δύο πρώτα, η Grasshoppers Electra xl και η Escape Rock 6. Και οι δύο κλασικής αρχιτεκτονικής τύπου igloo με αδιαβροχοποίηση 1500 mm αμφότερες, η Grasshoppers διπλής οροφης και με θερμοκολλημένες ραφές, ενώ η Escape μονής οροφής, χωρίς θερμοκολλήσεις, αλλά με εφαρμογή ειδικής κόλλας σιλικόνης για τις ραφές της, ήδη από την πρώτη της χρήση περίπου ένα χρόνο πριν. Επιπλέον έτσι όπως ήταν τοποθετημένες οι δύο αυτές σκηνές, η μπροστινή τέντα της Grasshoppers κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της οροφής της Escape.
Τα σύστημα των δύο αυτών σκηνών χρησιμοποιούσαμε δύο ενήλικες (στην Electra) και από δύο έως τέσσερα παιδιά (στη Rock). Οι σκηνές είναι τοποθετήθηκαν σε τσιμεντένια πλατφόρμα, χωρίς φυσικά να καρφωθουν στη βάση τους, αλλά δεμένες αρκετά σχολαστικά και σε διάφορα σταθερά και μη σημεία γύρω τους. Κάτω και από τις δύο σκηνές τοποθετήθηκε επιπλέον πάτωμα (μουσαμάς) ενώ το σημείο είναι αρκετά καλά σκιασμένο με φυσική σκίαση που δεν αφήνει τα αντίσκηνα εκτεθειμένα στον ήλιο για περισσότερο από 1-1,5 ώρα τη μέρα.
Το σημείο επίσης είναι αρκετά ευάερο και ειδικά για δύο - τρεις ώρες το απόγευμα δέχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση έντονους ανέμους. Παροχή ρεύματος είχαμε και στις δύο σκηνές, αλλά το φετινό καλοκαίρι δεν χρειάστηκε, ούτε το μεσημέρι ανεμιστηρας, γιατί οι σκηνές είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δροσερές. Δύο βράδια χρειάστηκε να λειτουργήσουν για λίγο το αερόθερμο, κυρίως για να σπάσει η υγρασία που είναι γενικά έντονη στο σημείο, καθώς δεν απέχει περισσότερο από τριάντα μέτρα από τη θάλασσα.
Οι φετινές καλοκαιρινές βροχές δοκίμασαν την αδιαβροχοποίηση όλων των αντισκήνων. Η Grasshoppers όπως είχε αποδείξει πολλές φορές δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Η σκηνή είναι διετίας, έχει βρεθεί κάτω από βροχή μέτριας και ισχυρής έντασης τέσσερις φορές και πότε δεν είχαμε κάποια εισροή νερού. Πριν από αυτή για τέσσερα χρόνια είχαμε μια άλλη ακριβώς ίδιο μοντέλο η οποία είχε φάει απίστευτους κατακλυσμούς χωρίς να αντιμετωπίσει ποτέ σημαντικό πρόβλημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να αγοράσουμε το ίδιο ακριβώς μοντέλο, όταν κριναμε πως αντί για μια μεγάλη σκηνή δύο δωματίων είναι πιο λειτουργικό να χρησιμοποιούμε δύο σκηνές. Δυστυχώς από έναν απρόσεκτο δικό μου χειρισμό πέρυσι σκίστηκε το εξωτερικό κάλυμμα της παλαιότερης σκηνής και έτσι φέτος αντί για δύο Electra, χρησιμοποιήσαμε την μια εξ αυτών και τη Rock, πράγμα που εκτός από λιγότερο λειτουργικό είναι και αντιαισθητικό, καθώς η μία έχει χρώμα γκρι-πράσινο και η άλλη μπλε-πορτοκαλί.
Το πρόβλημα με την καινούρια Electra ήταν είχε μπανέλες ελαττωματικές καθώς ήταν κατά λίγα χιλιοστά μικρότερες από το κανονικό με αποτέλεσμα η σκηνή να μην τεντώνει καλά και να μη φτάνει στο μέγιστο ύψος της. Φέτος που χρησιμοποιήσαμε τις μπανέλες της προηγούμενης Electra xl (εκείνης που σκίστηκε) ταίριαξαν μια χαρά και η σκηνή στήθηκε κανονικά σε όλη της την έκταση και το ύψος. Δυστυχώς αυτά τα μικροπροβλήματα διαλύουν την αξιοπιστία ακόμα και των καλύτερων ελληνικών brand names.
Στη βροχή λοιπόν η Grasshoppers δεν είχε κανένα πρόβλημα, απλά επειδή ήταν πάνω σε βάση από σκυρόδεμα που δεν απορροφουσε το νερό, αρκετές μέρες μετά τη βροχή παρουσίασε μια πολύ ελαφριά υγρασία στο σημείο του πατώματος όπου ήταν τα στρώματα και άρα δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση. Ήταν υπόθεση λίγων λεπτών να σηκώσουμε το αντίσκηνο, να απομακρύνουμε τα λιμνάζοντα νερά από κάτω και να λήξει το θέμα.

Παραδόξως αρκετά καλά στη βροχή συμπεριφέρθηκε και η Escape Rock 6. Θα έλεγα τέλεια, αν δεν ήταν τόσο δυσλειτουργικός ο τρόπος που ανοίγουν οι πόρτες της, όπου εκτός του ότι πρέπει να ανοίξεις τρία φερμουάρ και χρειάζεσαι οπωσδήποτε δύο ελεύθερα χέρια ή έστω ένα χέρι κι ένα πόδι για να την ανοίξεις και να την κλείσεις, είναι σχεδόν αδύνατο όταν βρέχει και θελήσεις να ανοίξεις ή να κλείσεις την πόρτα να μην μπει μέσα μια ποσότητα νερού ικανή να σχηματίσει μια καλή λιμνούλα. Ακόμα όμως κι αν περιμένεις να σταματήσει η βροχή για να μπεις ή να βγεις, πάλι όλες οι σταγόνες που έχουν μαζευτεί στο κάλυμμα της πόρτα θα καταλήξουν μέσα στη σκηνή.

Κατά τα λοιπά και οι δύο αυτές σκηνες συμπεριφέρθηκε άριστα στον - ενίοτε αρκετά έως πολύ δυνατό - άνεμο. Δεν είχαμε σκισμένα σημεία, βλάβες στον σκελετό, σπασμένες μπανέλες ή οτιδήποτε παρόμοιο ενώ δεν μετά κινήθηκαν ούτε ένα εκατοστό από την αρχική τους θέση. Εντάξει μιλάμε για ανέμους της Πελοποννήσου και όχι της Παταγονίας, αλλά ok...

Η OZtrail Seascape είναι φέτος στο τέταρτο καλοκαίρι της ζωής της. Τα δυο πρώτα στήθηκε για ένα δίμηνο και άλλα δύο τρία διήμερα στη διάρκεια όλης της χρονιάς. Πέρυσι και φέτος χρησιμοποιήθηκε καμία δεκαριά μέρες συνολικά και παρέμεινε στημένη περίπου είκοσι. Ενώ το εσωτερικό και ο σκελετός της σκηνής παραμένουν σε αρκετά αξιοπρεπή κατάσταση, το κάλυμμά της έχει καταντήσει χρέπι, κανονικό ρετάλι. Είναι σκισμένο σε πολλά σημεία στο κέντρο του ειδικά, ευτυχώς όχι πάνω από τα "υπνοδωμάτια" και στο παραμικρό, ακόμα και στο πιο ελαφρύ και προσεκτικό άγγιγμα σκιζεται και σε νέα σημεία. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να την αγγίξεις, αρκεί ένα ελαφρύ αεράκι για να σκιστεί. Έριξα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία έναν μουσαμά από πάνω και κατάφερα να ελέγξω αρκετά την κατάσταση. Τα υπνοδωμάτια παρέμειναν στεγνά εντελώς ενώ στον "κοινόχρηστο" χώρο σχηματίστηκε μια λιμνούλα μπροστά στην είσοδο.
Αναρωτιέμαι αν θα ήταν δυνατόν να φτιάξω εγώ ένα κατάλληλο και καλύτερο φυσικά ποιοτικά κάλυμμα για τη σκηνή, διότι ο σχεδιασμός της και οι χώροι της είναι εξαιρετικοί για τις ανάγκες μιας οικογένειας και για το ελληνικό κλίμα, αλλά δυστυχώς η ποιότητα της είναι άθλια, πράγμα που με απομακρύνει εντελώς από τη ιδέα να ξαναγοράσω μια ίδια. Με τόσες σκηνες που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ άλλοτε δεν έχω δει κάποια να γίνεται κουρέλι σε τέσσερα χρόνια.

Οι δύο pop up σκηνες της Vango ακούμπησαν κανονικά στο χώμα χωρίς κανένα προστατευτικό πάνω ή κάτω, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιούνται σκληρά απ'τα παιδιά, που παίζουν εκεί, τρέχουν, τις τραβάνε, στηρίζονται πάνω τους, κρύβονται μέσα τους, μέχρι και τέρμα για σουτ τις έκαναν και δεν έχουν πάθει τίποτα, ούτε έβαλαν καθόλου νερό. Ελπίζω βέβαια να αντέξουν λίγο ακόμα μέχρι να τις ξεστήσω.

Η σκηνή τουαλέτας είναι ένα παλιό μοντέλο της Panda, που το χρησιμοποιώ σχεδόν εδώ και δέκα χρόνια. Εχω αφαιρέσει το πάτωμα και της έχω προσθέσει ένα μικρό ξύλινο πιατάκι γιατί κάποιες φορές τη χρησιμοποιούμε και για ένα ντους. Η αλήθεια είναι πως πια δείχνει πολύ ευαίσθητη και τα υφάσματά της είναι πλέονπολύ ξερά. Την έστησα με πολύ προσοχή για να μη τη σκίσω. Ελπίζω και όταν τη μαζέψω να τα καταφέρω εξίσου καλά, αλλά οπωσδήποτε βρίσκεται στα τελευταία της, όμως τα χρήματά της τα έβγαλε σίγουρα και με το παραπάνω.
Τέλος η Ferrino που χρησιμοποιήσαμε στις εκδρομές ήταν γι ακόμα μια φορά άριστη (και σε καλή βροχή στεγανότατη).

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους!


#23630

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Αξιολογήσεις σκηνών από το φετινό καλοκαίρ


Με ένα κρουστικό δράπανο μπαταρίας βάζεις στο τσιμέντο στριφωνάκια με ούπα και δένεις μέχρι ελέφαντα.
Επίσης είναι χρήσιμο όταν υπάρχει βράχος, μεγάλες πέτρες μέσα στο έδαφος ή πολύ σκληρό χώμα.
#23632

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. απάντησε στο θέμα: Αξιολογήσεις σκηνών από το φετινό καλοκαίρ

Έβγαλα τις σκηνές από τις τσάντες τους για να τις περιποιηθώ, πριν τις αποθηκεύσω και ολοκληρώνω την αξιολόγηση:

OZtrail Seascape: Παρατήρησα καποιες μικρές τρυπούλες στο πάτωμα. Κάποιες είναι όντως τρύπες, σε κάποια άλλα σημεία έχει ξεβάψει ο μουσαμας. Πάντως πάρα τις βροχές του φετινού καλοκαιριού δεν μπήκαν νερά από το πάτωμα στη σκηνή, σε κανένα από τα δύο υπνοδωμάτια.

Όμως το γεγονός με απογοήτευσε αρκετά και δεν νομίζω να ασχοληθώ πλέον με την κατασκευή νέου καλύμματος. Ίσως κρατήσω μόνο το εσωτερικό της σκηνής για έναν μεσημεριανό ύπνο τις καλές μέρες, με δροσιά και προστασία μόνο από τα έντομα. Κρίμα γιατί οι χώροι της και γενικώς η πρακτικότητά της είναι απαράμιλλη.

Grasshoppers Electra xl: Μία πολύ μικρή ανεπαίσθητη τρύπα στο εξωτερικό κάλυμμα, παραδόξως όμως σε σημείο που δεν υφίσταται ιδιαίτερη καταπόνηση. Μάλλον κάτι θα έπεσε πάνω της. Επισκευάστηκε εύκολα.
Επίσης η αίσθηση που έχω είναι πως το εξωτερικό της ύφασμα έχει χάσει ελαφρώς την ελαστικότητά του, αν και όπως λέω πιο πάνω δεν έμενε εκτεθειμένη περισσότερο από δύο ώρες τη μέρα στον ήλιο.

Ευχάριστη έκπληξη: τις τελευταίες μέρες των διακοπών έστησα μια Escape Condor. Φτηνό σκηνακι των 50-60 ευρώ, διαστάσεων 2,40Χ2,40Χ1,80, υδροστατικη αντοχή στα 1500, ταινία στις ραφές και πάτωμα 130 γραμμαρίων.
Απλά την έστησα. Δεν τη χρησιμοποίησα και δεν διανυκτέρευσα. Για μια μέρα έφαγε πολλή βροχή και έντονο αέρα. Δεν είχαμε την παραμικρή είσοδο νερού και καμιά ζημιά από τον αέρα. Πρόθεσή μου είναι να την ενεργοποιήσω για day camping κυρίως και καμιά σπάνια διανυκτέρευση τον χειμώνα που μας έρχεται, σε μέρες με καλό καιρό και περιοχές ηπίου κλίματος. Θα δούμε πως θα πάει και θα κρίνουμε με πιο μεγάλο δείγμα, αλλά προς το παρόν έδειξε αρκετά αξιόπιστη. Παρατήρησα δε στις αξιολογήσεις του Skroutz, ότι το δίδυμο αδελφάκι της, η Path V έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στους χρήστες. Ίδωμεν.
#23687

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ