Μαγειρικά σκεύη και χαρακτηριστικά

  • Δημοσιεύσεις: 85
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26

spath δημιούργησε το θέμα: Μαγειρικά σκεύη και χαρακτηριστικά

Το παρών αποτελεί αναδημοσίευση και την πηγή θα την βρείτε στο τέλος του πόστ

“Αν και υπάρχουν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για μαγειρικά σκεύη, εγώ θα επικεντρωθώ στα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο. Τα υλικά της σημείωσης είναι από αλουμίνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, και τιτάνιο.”


ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ( χωρίς επικάλυψη)
Έχει περάσει σε δυσμένεια για διάφορους λόγους. Το ένα είναι γιατί το αλουμίνιο οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και πιστεύεται ότι συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η FDA έχει απορρίψει την απειλή αυτή, υπάρχουν πολλοί πάντως που πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος.
Επιπλέον, το αλουμίνιο δεν είναι πολύ ανθεκτικό ως προς το ότι είναι “μαλακό” μέταλλο, παραμορφώνεται και κάνει βαθουλώματα πολύ εύκολα.
Εάν χρησιμοποιείτε σκεύη αλουμινίου για το μαγείρεμα πιθανώς να κολλήσει το φαγητό γιατί θερμαίνεται πολύ γρήγορα.
Το μαγείρεμα με πολύ όξινες ή αλμυρές τροφές, όπως η σάλτσα ντομάτας, ραβέντι, λάχανο τουρσί κ.τ.λ. σε σκεύη αλουμινίου μπορεί να “βγάλουν” περισσότερο αλουμίνιο από το συνηθισμένο και να εισέλθει στα τρόφιμα.
Επίσης, αδιάλυτο αλάτι και όξινες τροφές που παραμένουν σε μια κατσαρόλα αλουμινίου θα προκαλέσουν σκασίματα στην επιφάνεια του σκεύους.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (Με αντικολλητική επίστρωση)
Τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου με επικάλυψη είναι αρκετά δημοφιλή είναι όμως λίγο βαρύτερα από γυμνό αλουμίνιο.
Είναι συγκρίσιμα με σκεύη από ελαφρύ ανοξείδωτο ατσάλι ως προς τα χαρακτηριστικά τους.

Πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά, και έχουν καλή κατανομή της θερμότητας.

Μειονεκτήματα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα για το ανακάτεμα διότι τραυματίζουμε την επικάλυψη τους. Οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση πλαστικών ή ξύλινων αντικειμένων. Θα πρέπει το πλύσιμο τους να γίνετε με “μαλακά” καθαριστικά, όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… και το πλύσιμο με άμμο (στην παραλία) με περίσσια χάρη.

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ
Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι βασικά σίδηρο στο οποίο έχουν προστεθεί έως και οκτώ κράματα.
Όσο περισσότερα κράματα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα. Για να οριστεί ως ανοξείδωτο ατσάλι, το μέταλλο απαιτεί τουλάχιστον 11 τοις εκατό χρώμιο, το οποίο μειώνει την επίδραση της σκουριάς που προκαλείται από τον αέρα και την υγρασία.
Τα περισσότερα ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη περιέχουν 18% χρώμιο έως και 10% νικέλιο.

Πλεονεκτήματα: Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πολύ ανθεκτικό και αντιστέκεται στις γρατσουνιές και χτυπήματα. Είναι επίσης εύκολο να καθαριστεί. Πολλοί προτιμούν ανοξείδωτο χάλυβα, διότι, σε αντίθεση με μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, δεν αντιδρά σε όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα που μαγειρεύονται σε αυτό. Ένα πρόσθετο όφελος είναι ότι το ανοξείδωτο σκεύος επιτρέπει σε κομμάτια των τροφίμων να κολλήσουν στα τοιχώματα και στον πάτο… και γιατί είναι καλό εεε?… γιατί υπάρχει μια τεχνική μαγειρέματος που είναι γνωστή ως Deglazing, η οποία είναι τεχνική για την αφαίρεση ή τη διάλυση των υπολειμμάτων τροφίμων και την μεταμόρφωσή τους σε μια σάλτσα ή ζωμό. Η προσθήκη οίνου ή κάποιου άλλου υγρού ( μπύρα.. τσίπουρο.. ρακί ) πάνω από τα υπολείμματα συμβάλλει στη δημιουργία ενός gourmet δείπνου με θέα το άπειρο.

Μειονεκτήματα: Το κύριο πρόβλημα με τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ότι ο χάλυβας είναι ένας εξαιρετικά κακός αγωγός της θερμότητας, άρα πολλά καύσιμα και περισσότερος χρόνος. Δεν διανέμει θερμότητα ομοιόμορφα. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πολλά από τα σκεύη αυτά ενσωματώνουν έναν πυρήνα από χαλκό ή αλουμίνιο μεταξύ των στρωμάτων του χάλυβα στο κάτω μέρος του σκεύους. Χρησιμοποιώντας άλλα μέταλλα διανέμει θερμότητα πολύ πιο αποτελεσματικά. Άλλα μειονεκτήματα είναι ότι το βάρος του σκεύους είναι μεγαλύτερο από άλλα ίδιας χωρητικότητα πχ. από σκεύη αλουμινίου και τιτανίου. Επίσης τείνει η επιφάνειά του να αλλοιωθεί με την παρατεταμένη έκθεση σε αλμυρό περιβάλλον.

ΤΙΤΑΝΙΟΥ
Το τιτάνιο είναι η τελευταία προσθήκη στα μαγειρικά σκεύη. Είναι ιδανικά για σακίδια στην πλάτη λόγω του μικρού τους βάρους.

Πλεονεκτήματα: Το τιτάνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Θερμαίνεται γρήγορα και καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Επίσης, είναι μη ενεργό μέταλλο και ασφαλής για την υγεία μας από την άποψη αυτή.Τα σκεύη είναι μεγάλης αντοχής και ο καθαρισμός τους εύκολος. Κατά τον καθαρισμό τους αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά…. και όπως είπαμε όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… αλλοιώνει την γεύση.

Μειονεκτήματα: Επειδή το τιτάνιο είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, το σκεύος θερμαίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη προσοχή στο μαγείρεμα για να μην καεί το δείπνο μας. Επίσης, είναι λίγο πιο ακριβά από άλλα σκεύη αλουμινίου με επίστρωση.

Ψάξτε για τα ακόλουθα αν ψήνεσαι…

Στρογγυλεμένες γωνίες και άκρες για δύο λόγους.

1. Τα σκεύη είναι ευκολότερα στο καθάρισμα… δεν πιάσουν υπολείμματα στις γωνίες. 2. Διότι οι φλόγες – φωτιά μπορεί εύκολα να κινηθεί προς τα επάνω, δηλαδή στις πλευρές του το σκεύους για να έχουμε ομοιομορφία στην θερμότητα…. άρα γρηγορότερο και καλύτερο μαγείρεμα.

Μαύρα σκεύη

Η μαύρη επιφάνεια, απορροφά και διανέμει τη θερμότητα γρηγορότερα από μια γυαλιστερή επιφάνεια. Τα περισσότερα σκεύη δεν έρχονται με μαύρο βάψιμο, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει , ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε σε φωτιά με ξύλα. Ωστόσο, μπορούμε να τα βάψουμε με σπρέι μαύρο για υψηλές θερμοκρασίες.

Στεγανό καπάκι

Ένα στεγανό καπάκι είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του σκεύους. Εάν έχετε ένα στεγανό καπάκι, το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα θερμανθεί γρήγορα και, ως εκ τούτου, θα καταναλώσουμε λιγότερα καύσιμα.

Πακέτο !!!

Ψάξτε για σκεύη που απαιτούν ελάχιστο χώρο. Τα χερούλια να διπλώνουν ή να αφαιρούνται ( ξεχωριστά σκεύος και λαβίδα). Αν θέλετε να έχετε περισσότερα από ένα, ψάξτε σκεύη που φωλιάζουν το ένα μέσα στο άλλο.

Χείλος σκεύους (Top Tim)

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρησιμοποιείτε πένσα – λαβή. Η πένσα – λαβή πρέπει να κρατά καλά την κατσαρόλα κάτω από αυτό το χείλος με ασφάλεια και σταθερότητα. Διαφορετικά… εύκολο να γλιστρήσει η σούπα στην αγκαλιά σας.

Βάρος
Το ελαφρύτερο που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Πηγή
#12609
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": saracen, RottenLungs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: Μαγειρικά σκεύη και χαρακτηριστικά

Εγω έχω αυτά της MSR. Με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο πάνω απο 3 χρόνια. Και είναι σε εξαιρετική κατάσταση αν σκεφτείς την μεταχείριση. Γενικά οτι άλλο έχω πάρει, εκτός του οτι με δυσκόλευε άπειρα, το κατέστρεψα. Οπότε πρέπει κατα την άποψη μου να πάτε σε εξειδικευμένο εξοπλισμό.

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#17975

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

freemovies1908 απάντησε στο θέμα: Μαγειρικά σκεύη και χαρακτηριστικά

Παιδιά μπορείτε να μου προτείνεται κάτι από αυτά εδω ?
κάνουν για camping?

www.fylladiomat.gr/tupperware/%CE%BC%CE%...81%CE%B1-01-01-2018/
#23349

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Πρόσφατα στο Forum

Online E-Campers

Today 2924

Yesterday 5990

Week 14351

Month 41581

All 6747868

Αυτή τη στιγμή online 164 επισκέπτες και κανένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ακολουθήστε το E-Camping στο Facebook

Μη χάνετε τίποτα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του E-Camping.gr

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Today 2924

Yesterday 5990

Week 14351

Month 41581

All 6747868

Αυτή τη στιγμή online 164 επισκέπτες και κανένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions