Τεχνητή λίμνη στις Μαριές

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen δημιούργησε το θέμα: Τεχνητή λίμνη στις Μαριές

Φέτος όπως και το 2009 με αφορμή τις διακοπές μου στη Θάσο έκανα και περιηγήσεις στα ορεινά της τμήματα με λίγα λόγια στο Υψάριο. Είναι ένας μαγευτικός τόπος που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αμόλυντος. Οι διαδρομές είναι όλες χωματόδρομος (πάνω από τον Θεολόγο, τις Μαριές και τον Πρίνο) αλλά αν το αμάξι, η μηχανή σας ή τα πόδια σας το αντέχουν αξίζει, αν δεν αντέχουν νοικιάστε ένα 4Χ4 για μια – δυο μέρες και δοκιμάστε να γυρίσετε αυτή την διαφορετική Θάσο.
Προτείνω εκτός από την κορυφή (όπου βλέπεις τη Θάσο σαν από αεροπλάνο) και το καταφύγιο που έγινε το Αστροκάμπινγκ (κοντά στην κορυφή) και την τεχνητή λίμνη πάνω από τις Μαριές με το δασικό πάρκο τα καταρρακτάκια και τις γκιόλες της. Όταν φτάσετε στις Μαριές παίρνετε τη δεξιά μεριά που σας βγάζει σε χωματόδρομο. Αν αντέχουν τα πόδια σας η ώρα δεν είναι προχωρημένη (μεσημέρι) αφήνεται το αυτοκίνητο εκεί και το κόβεται με τα πόδια (κάπου 3χλμ). Αν πάλι προτιμάτε να πάτε με όχημα ο δρόμος είναι αρκετά προσβάσιμος με αυτοκίνητο (παρ' ότι χωματόδρομος) μέχρι τη λίμνη.
Σήμα κατατεθέν ότι φτάσατε στο νότιο τμήμα της τεχνητής λίμνης είναι μια σκηνή και ένα μικρό κιόσκι κάτω από έναν γερο – πλάτανο όπου και πουλάει τα προϊόντα του ένα ζευγάρι μελισσοκόμων, και όχι μόνο μέλι, αλλά και σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με μέλι και όχι ζάχαρη. Αν θέλετε να πάρετε κάποιο από τα φημισμένα “καρυδάκια” της Θάσου για σας ή και για δώρα προτιμήστε το είναι πολύ καλύτερα από τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που θα βρείτε στα τουριστικά μέρη της Θάσου. Στην σκηνή θα δείτε και τα καζάνια που γίνεται, επί τόπου, η μαρμελάδα και γύρω γύρω στη φύση θα δείτε τα μελίσσια διάσπαρτα (κάτι σαν προσωπικός έλεγχος ποιότητας δηλαδή). Το ζευγάρι φιλικότατο θα σας προσφέρει ίσκιο, δροσιά από την πετρόχτιστη βρύση του με νερό πηγής και ότι πληροφορίες θέλετε.
Δεξιά από το κιόσκι αυτό κατεβαίνει ένα δρομάκι που σας βγάζει στην κάτω μεριά της λίμνης και όπου θα βρείτε με λίγο περπάτημα τον μικρό καταρράκτη. Πλατάνια σπάνιας ομορφιάς και τεράστια πεύκα το περιτριγυρίζουν.
Ανεβαίνοντας τον χωματόδρομο επάνω από το κιόσκι αυτό θα βρείτε (δυστυχώς από φέτος) μια καντίνα και έναν χώρο στάθμευσης. Στην καντίνα δεν κάθισα διότι θεώρησα ότι είναι παρασπονδία κάτι που για μένα δεν ταιριάζει στο χώρο. Ίσια κάτω από εκεί θα βγείτε στο δασικό πάρκο με κιόσκια και παγκάκια για παρατήρηση και πικ-νικ (είναι ο μόνος χώρος που έχει κάδους απορριμάτων οπότε ότι σκουπίδια έχετε εδώ όχι στο δάσος). Κατηφορίζοντας θα συναντήσετε την τεχνητή λίμνη, σχετικά ξερή το καλοκαίρι, με όμορφες ιτιές γύρω γύρω και ψαράκια.
Αν είστε λίγο πιο πολύ της περιπέτειας τότε θα θέλετε να δείτε τις γκιόλες και τα καταρρακτάκια. Με λίγο σκαρφάλωμα στα πρώτα βραχάκια βρίσκεστε σε ένα επίπεδο μέρος που το χειμώνα πρέπει να γεμίζει νερό αλλά που το καλοκαίρι μοιάζει με φυτώριο από πλατάνια (από 10εκ έως 10μ). Συνεχίζοντας για περίπου 100μ βρίσκετε την πρώτη γκίολα με τον πρώτο μικρό καταρράκτη. Αυτή πιθανόν να είναι βαθιά για να βραχείτε μέχρι τη μέση αλλά όχι για να κολυμπήσετε, καλή νερό-τσουλίθρα όμως.
Από την αριστερή πλευρά ανεβαίνετε για τη δεύτερη γκιόλα με το δεύτερο καταρρακτάκι, αρκετά βαθιά ιδανική για μια παγωμένη βουτιά στο κατακαλόκαιρο.
Ελαφρώς πιο δύσκολη η ανάβαση για το τρίτο καταρράκτη πάλι από τα αριστερά. Αλλά αυτός είναι και ο πιο ήσυχος ;) (δεν πηγαίνουν τουρίστες) από τους τρεις και ίσως και ο πιο όμορφος. Δέντρα βγαίνουν από τα βράχια, σαύρες λιάζονται στις πέτρες, βατραχάκια παίζουν στα νερά, πεταλούδες πετάνε ανέμελα δίπλα στο ρυάκι και αν είστε τυχεροί θα δείτε και πολύχρωμα σκαθάρια (σαν ψηφιδωτά) καθώς και κανένα περαστικό κατσικάκι. Αν σας αρέσουν και τα πετρώματα μπορεί να βρείτε και μάρμαρα φαγωμένα από το νερό και κάποια άλλα πετρώματα με πολύχρωμους κρυσταλλικούς σχηματισμούς.

Εύχομαι να σας αρέσει και να περάσετε καλά. Αλλά θυμηθείτε να σεβαστείτε το περιβάλλον και τη φύση όχι σκουπίδια στο δάσος και στον υδροφόρο ορίζοντα, όχι χημικά (σαπούνια κτλ) ότι πάρετε μαζί σας (πχ νερά, μπισκότα κτλ) να επιστρέψετε τη συσκευασία πίσω στο δασικό πάρκο και να μην την αφήσετε όπου να 'ναι. Θερμή παράκληση, αυτό το μέρος είναι για όλους σεβαστείτε το. :)

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#3941
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": loubinious

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ