Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά σκηνής.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά σκηνής.

Βλέπω τελευταία στο φόρουμ πολλούς, νέους προφανώς στον χώρο του κάμπινγκ, που αναζητούν οδηγίες και πληροφορίες για αγορά σκηνής. Σκέφτηκα εδώ να φτιάξω μια λίστα με τα σπουδαιότερα πράγματα που πρέπει κάποιος να προσέξει πριν αγοράσει σκηνή. Η σειρά δεν είναι τυχαία. Ξεκινάμε από τα λιγότερο "επείγοντα" ας πούμε χαρακτηριστικά για να φτάσουμε στα απολύτως αναγκαία στάνταρτς που πρέπει να έχει μια σκηνή για να μην πάει χαμένη. Όλα όμως τα χαρακτηριστικά που θα αναφερθούν είναι σημαντικά. Λοιπόν (και πάντα κατά την προσώπική μου άποψη)

6)Ευκολία χρήσης και είδος χρήσης. Εν ολίγοις για που τη θέλουμε και πότε και για πόσα άτομα. Χειμώνα ή καλοκαίρι κ.λπ. Προτιμάμε πάντα σκηνές που στήνονται εύκολα, αλλά και που ξεστήνονται και μαζεύονται εύκολα. Προσέχουμε ιδιαίτερα το βάρος τους και τον τύπο της συσκευασίας τους. Ο υποφαινόμενος ανέκαθεν προτιμούσε σκηνές τύπου ιγκλού ("dome" όπως είναι ο διεθνής όρος) διότι προσφέρουν μεγάλη ευκολία στο στήσιμο, διότι έχουν αυτοφερόμενο σκελετό, που σημαίνει πως μπορούν να σταθούν και χωρίς κάρφωμα στο έδαφος και φυσικά διότι ανήκει στην γενιά των ιγκλού καθώς αυτός ο τύπος προτοεμφανίστηκε όταν ήταν νέος και ανέμελος, άρα συνδέθηκε με πολύ ωραίες εφηβικές, νεανικές και φοιτικές αναμνήσεις. Η αλήθεια πάντως είναι πως το συγκεκριμένο σχήμα σκηνής τα τελευταία 2-3 χρόνια τείνει να εγκαταλειφθεί - τουλάχιστον από τις ποιοτικές μάρκες - και αντικαθίσταται από τις σκηνές τύπου "τούνελ", μάλλον διότι η συγκεκριμένη γεωμετρία αντέχει σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις (ανέμους κ.λπ.)Ως προς το βάρος έχει πάντα βεβαίως να κάνει με τις διαστάσεις του αντισκήνου και τον προορισμό του, αλλά νομίζω ότι ένας καλός κανόνας είναι να μην ξεπερνά τα 4 κιλά αν είμαστε πεζοί, τα 8 αν ταξιδεύουμε με μοτοσυκλέτα και τα 12 για ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

5)Αδιαβροχοποίηση. Σημανικό μεν αλλά λιγότερο σημαντικό απ' όσο πιστεύεται γενικώς. Πιο σημαντικό για να μην βάλει νερά η σκηνή είναι να είναι καλά τεντωμένη. Ειδικά στο ελληνικό καλοκαίρι που δεν φημίζεται για τους μουσώνες του. Όπως και να έχει πάντως μια υδροστατική αντοχή πάνω από 1500mm/cm είναι αναγκαία.

4)Θερμοκολλημένες ραφές. Περισσότερο σημαντικό από την ίδια την αδιαβροχοποίση για να μην γίνει παπί, αλλά και πάλι, ακόμη και να μην υπάρχουν θερμοκολλημένες ραφές μόνο μερικές σταγόνες θα περάσουν μέσα στη σκηνή. Αυτό που δυστυχώς θα περάσει σε μεγάλες ποσόστητες είναι τα μυρμηγκάκια. Γι αυτό καλό είναι να έχουμε θερμοκολλημένη σκηνή.

3)Πάτωμα. Ένα στοιχείο στο οποίο ελάχιστοι νέοι στον χώρο δίνουν την πρέπουσα σημασία αν και είναι στατιστικά το μέρος εκείνο της σκηνής που μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να χαλάσει τις διακοπές σου. Αν δεν είναι καλή ποιότητας και ευτραφές κινδυνεύει να σκιστεί ή να βάλει νερά ή και τα δύο μαζί. Αποτέλεσμα: άμεση επιστροφή σπίτι.

2)Εξαερισμός. Όλες οι σκηνές από επώνυμες εταιρίες έχουν μελετημένους εξαερισμούς. Όμως δεν είναι όλες για όλα τα κλίματα. Είπαμε ότι διαλέγουμε τη σκηνή αναλόγως με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Το καλοκαίρι καλοκαιρινές και το χειμώνα χειμερινές. Ο καλός εξαερισμός βοηθάει στον έλεγχο του κλίματος και της θερμοκρασίας. Πόρτες μπρος-πίσω, μεγάλα παράθυρα και μεγάλο ύψος για να μπορει να κυκλοφορήσει ο αέρας είναι τα βασικά που προσφέρουν ψύξη μέσα στη σκηνή.

1)Ποιότητα κατασκευής και συνέπεια στην ποιότητα κατασκευής. Η ποιοτική σκηνή είναι από ποιοτικά υλικά και είναι εργονομικά μελετημένη. Δεν θα σκιστεί εύκολα, δεν θα σπάσουν οι μπανέλες δεν θα κοπούν οι υποδοχές για τα πασαλάκια, δεν θα βάλει νερά, δεν θα ξεβάψει. Η συνέπεια στην ποιότητα είναι εξίδου σημαντική και δυστυχώς δεν την έχουν οι ελληνικές εταιρίες που κάνουν περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού, βελτιώνοντας κάποια στοιχεία και αφήνοντας άλλα. Τι να την κάνω την σούπερ αδιαβροχοποίσηη φερ' ειπείν αν έχει βάλει φτηνό πάτωμα που θα μου σκιστεί και πλημμυρίσει τη σκηνή;
#9902

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ