Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

 • Δημοσιεύσεις: 1160
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 212

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Στήνοντας μια σκηνή: μέρος 2ο

Καλό είναι στο στήσιμο της σκηνής να έχουμε μαζί μας και κάποια βοηθήματα (πανιά) ώστε να αποφύγουμε φθορές και να κάνουμε την διαμονή μας πιο ευχάριστη.

Πρώτα απ' όλα το υπόθεμα. Το πανί που μπαίνει κάτω από την σκηνή. Καλό είναι να έχουμε ένα υπόθεμα και για να προστατεύουμε το πάτωμα της σκηνής αλλά και για να δημιουργήσουμε έναν χώρο χωρίς πολλά χώματα που θα τον χρησιμοποιούμε ως αυλή. Δύο επιλογές:

1) Μουσαμάς με κρίκους
. Ο μουσαμάς είναι από σκληρό υλικό και θα προστατέψει το πάτωμα της σκηνής σας αλλά έχει και ένα μειονέκτημα δεν αναπνέει και δεν αφήνει το νερό να το διαπερνάει και να πηγαίνει στο χώμα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον μουσαμά είναι δύο, πρώτον μια και δεν περνάει το νερό μετά από βροχή συγκρατεί όλη την υγρασία και πολλές φορές (και με λίγο κακό στήσιμο ή μορφολογία εδάφους) φέρνει τα νερά και πάνω ή μέσα στην σκηνή, και δεύτερον δεν αφήνει και τον ήλιο να περάσει ιδιαίτερα, οπότε σκοτώνει και κάθε χορταράκι κάτω από αυτόν (ιδιαίτερα από τις 10 μέρες στήσιμο και μετά).
Καλό είναι τον μουσαμά να τον αποφεύγουμε σε μεγάλο εμβαδόν για να μας φτιάξει αυλή αλλά αν χρησιμοποιείται η χρήση του να περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι περίπου στις διαστάσεις της σκηνής (για την προστασία του πατώματος).

2) Διάτρητο πανί ή αλλιώς το γνωστό μας ελαιόπανο
. Συνήθως πράσινο δημιουργεί μια όμορφη αυλή, το νερό το διαπερνάει οπότε και δεν θα έχετε προβλήματα με υγρασία, νερά και μούχλα καθώς επίσης δεν σκοτώνετε και την χλωρίδα. Πιο ελαφρύ από τον μουσαμά κουβαλιέται πιο εύκολα και μπορούμε να έχουμε περισσότερα τμ για να φτιάξουμε μια αυλή. Φυσικά δεν παρέχει την προστασία που παρέχει ο μουσαμάς στο πάτωμα (πιο ψιλό υλικό) αλλά σε περίπτωση ανάγκης και αν συναντήσετε έντονα βραχώδες έδαφος μπορείτε να το διπλώσετε (στα 2-3-4 μέρη) και να αυξήσετε έτσι την παρεχόμενη προστασία.

Ο τέλειος, πιθανόν συνδυασμός είναι ένας μικρός μουσαμάς ακριβώς κάτω από την σκηνή και ένα ελαιόπανο για αυλή.

Πως τα στήνουμε τώρα:

Πρώτο πράγμα που κάνουμε αφού έχουμε διαλέξει και καθαρίσει την τοποθεσία που θα στήσουμε (βλ. Στήνοντας μια σκηνή), είναι να βγάλουμε έξω το ελαιόπανο και να το απλώσουμε, έτσι έχουμε έναν καθαρό χώρο (από χώμα) για να ακουμπήσουμε τα πράγματά μας και να ανοίξουμε την σκηνή. Το καρφώνουμε με μικρά πασαλάκια στις άκρες αλλά και σε μερικά ακόμα σημεία ώστε να μην σκοντάφτουμε αλλά και για να μην μας το παίρνει ο αέρας.
Μετά τοποθετούμε τον μουσαμά στο σημείο που θα στήσουμε την σκηνή (πάνω από το ελαιόπανο) και καρφώνουμε πασαλάκια στους κρίκους.
Τέλος (αν δεν σηκώσουμε τέντα άμεσα) ανοίγουμε τον σάκο της σκηνής και αρχίζουμε να στήνουμε πάνω στον μουσαμά.

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7860
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spigrig

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1160
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 212

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Στήνοντας μια σκηνή:μέρος 3ο

Χρήσιμο είναι επίσης να υπάρχει και μια τέντα είτε για λόγους σκίασης είτε για λόγους προστασίας (από ρετσίνι και άλλες κολλώδεις ουσίες καθώς και από φύλλα, πευκοβελόνες κτλ).

Αναλύοντας τις επιλογές:

1) Τέντα εμπορίου
. Υπάρχουν διάφορες "έτοιμες" τέντες σε διάφορες διαστάσεις και πανιά, άλλες με ορθοστάτες άλλες για "σήκωμα" με σχοινί . Μπορείτε να επιλέξετε μία για τις δικές σας ανάγκες αλλά υπάρχουν συνήθως δύο μειονεκτήματα σε αυτές του εμπορίου. Πρώτον είναι πολύ ακριβές για αυτό που προσφέρουν και δεύτερον είναι αρκετά μικρές σε διαστάσεις προσφέροντας μόνο μερική σκίαση (αναγκαστικά μια και τα πανιά αυτά δεν έχουν πολύ μεγάλες αντοχές στον αέρα, οπότε οι μεγάλες επιφάνειες είναι κάπως απαγορευτικές).

2) Μουσαμάς με κρίκους. Μπορεί να στερεωθεί είτε με ορθοστάτες (από τους οποίους πιάνει σχοινί με πασαλάκια στο έδαφος) είτε να σηκωθεί με σχοινιά. Τα προβλήματα αυτής της λύσης ξεκινάνε από το ότι είναι βαρύ πανί και συμπαγές (δεν επιτρέπει τον αέρα να περνάει). Το βάρος και η μεγάλη αντίσταση στον αέρα μας περιορίζουν πάλι σε μικρές διαστάσεις και κάνουν το "σήκωμα" μια σχετικά δύσκολη και χρονοβόρα εργασία . Επίσης λόγω του ότι δεν αναπνέει καλά σαν πανί φρόνιμο είναι να το σηκώσουμε αρκετά πιο ψηλά από την σκηνή και να δώσουμε καλή βάση στην κλίση που έχει ώστε να επιτρέπει και τον ζεστό αέρα να φεύγει αλλά και τα νερά σε περίπτωση βροχής (αν δεν έχει σωστή κλίση και αρχίζει να μαζεύει νερά μπορεί να "σκάσει" πάνω στην σκηνή σας με ένα αξιόλογο βάρος - από την ποσότητα νερού - οπότε μεγάλη προσοχή στην κλίση).
Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι είναι αδιάβροχο (σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δεν έχει τρύπες) και ότι δεν αφήνει καθόλου ρετσίνια, κουτσουλιές και άλλες ουσίες να πέσουν πάνω στην σκηνή σας.

3) Αντιηλιακά πανιά τέντας
. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε πιο δύσκολα (συνήθως από τεντάδες) και κοστίζουν αρκετά. Τα ίδια μειονεκτήματα με τον μουσαμά αν και αναπνέουν συνήθως λίγο καλύτερα τα πανιά αυτά και είναι και ελαφρότερα. Σκίζονται όμως πιο εύκολα και καθαρίζονται πιο δύσκολα.

4) Καραβόπανο. Αρκετά ακριβό και πολύ βαρύ, μια παλιότερη ... λύση. Όχι απόλυτα αδιάβροχο και πολύ δύσκολο να σηκωθεί, είναι ίσως πρόταση για πιο μόνιμες εγκαταστάσεις...

5) Το ελαιόπανο.
Ελαφρύ, μπορούμε να το βρούμε εύκολα και ζυγίζει λίγο. Πλεονεκτήματα αρκετά, εύκολη συντήρηση, χαμηλό κόστος αντικατάστασης, ικανοποιητική σκίαση, αναπνέει ... ελεύθερα, πολύ μικρή αντίσταση στον αέρα. Τα μειονεκτήματα έχουν να κάνουν με την αραιή υφή του, η βροχή περνάει εύκολα (μικρό πρόβλημα με μέτρια προς καλή αδιαβροχοποίηση 1500mm - 2000mm) καθώς επίσης και όλες οι ανεπιθύμητες ουσίες (κουτσουλιές, ρετσίνια κτλ).

6) Διάτρητο πανί σκίασης. Το συναντάμε σε διάφορα πάρκινγκ (χρησιμοποιείτε για σκίαση) και μοιάζει σαν το απλό ελαιόπανο (συνήθως πράσινο σε χρώμα και αυτό) αλλά έχει αρκετά πιο έντονη πλέξη (το ελαιόπανο είναι περίπου στο 60% κάλυψη από τον ήλιο ενώ το σκίασης γύρω στο 90%). Είναι κάποιος πιο δύσκολο να το βρούμε από το ελαιόπανο και κοστίζει περίπου τα ίδια με τον μουσαμά (ανά τμ). Τα πλεονεκτήματά του πολλά, αναπνέει, είναι ευκολοσυντήρητο, δίνει καλή σκίαση και δεν αφήνει να περνάνε εύκολα κουτσουλιές και ρετσίνια (πάλι υπάρχει περίπτωση μια και είναι διάτρητο αλλά με μικρές πιθανότητες), και πάνω απ' όλα είναι ελαφρύ, σηκώνεται εύκολα με σχοινιά ακόμα και αν πρόκειται για μεγάλο εμβαδόν. Επειδή είναι διάτρητο έχει και μικρότερη αντίσταση στον αέρα οπότε δεν θα σας έρθει εύκολα στο κεφάλι. Μειονέκτημα ίσως ότι αφήνει μέρος της βροχής να περνάει και να πέφτει πάνω στην σκηνή, αλλά με μια μέτρια αδιαβροχοποίηση (1500mm) δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Τα δύο τελευταία πανιά (5 και 6) σηκώνονται αρκετά εύκολα (όπως μου έμαθε χρόνια πριν ένας "παλιός") με σχοινιά και ... μπαλάκια του τένις ;) . Πιάνουμε το πανί σφιχτά γύρω από ένα μπαλάκι του τένις και μετά δένουμε τον κόμπο με σχοινί και είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε (για πιο αναλυτικές οδηγίες και απορίες ρωτήστε με).

Προσωπικά επιλέγω την 6η επιλογή (και ενίοτε την 5η) και είμαι πολύ ευχαριστημένος :cheer: .

Όπως και για την περίπτωση του υποθέματος (που ξέχασα να το γράψω) μην χρησιμοποιείτε νάιλον καλύμματα είτε για πάνω, (εκτός αν βρεθείτε προ εκπλήξεως σε μια βροχή και αυτή είναι η μόνη σας λύση - σκηνές με μικρή αδιαβροχοποίηση <1500mm), αλλά κυρίως για κάτω από την σκηνή (υγρασία που δεν φεύγει με τίποτα, νερά και μούχλα).

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7861
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spigrig, georgeps

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 311
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 77

kraken απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Άριστα και στο τεχνικό και στο οικολογικό μέρος!

Το διάτρητο πανί σκίασης, το 6), το ζητάμε από μαγαζιά που έχουν και ελαιόπανα?

Γράψε για τα μπαλάκια του τέννις, αφού δεν παίζουμε που δεν παίζουμε τέννις, ας κάνουμε κάμπινγκ τουλάχιστον ;), όλοι θα χρειάζονται περιγραφή φαντάζομαι

Don't make me release the Kraken!
#7874

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1160
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 212

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

kraken έγραψε: Άριστα και στο τεχνικό και στο οικολογικό μέρος!

Το διάτρητο πανί σκίασης, το 6), το ζητάμε από μαγαζιά που έχουν και ελαιόπανα?

Γράψε για τα μπαλάκια του τέννις, αφού δεν παίζουμε που δεν παίζουμε τέννις, ας κάνουμε κάμπινγκ τουλάχιστον ;), όλοι θα χρειάζονται περιγραφή φαντάζομαι


Το διάτρητο πανί το αγοράζω από εκεί που παίρνω και τα ελαιόπανα, γενικά το βρίσκετε σε μαγαζιά που πουλάνε συνθετικά σχοινιά, πλαστικά είδη κτλ.

Τα μπαλάκια του τένις χρησιμοποιούνται ως "σημείο δέσις", τυλίγουμε τα μπαλάκια στις γωνίες και στην μέση την πλευράς με το πανί σκίασης ώστε να κάνει κάτι σαν κόμπο (το σημείο δέσις) εκεί πάνω και γύρω από την βάση που δημιουργείται από το τυλιγμένο μπαλάκι δένουμε την άκρη του σκοινιού που θα το σηκώσουμε.
Πρόταση του "παλιού" ήταν και ένα μπαλάκι στο κέντρο του πανιού που θα "σηκωθεί" ψηλότερα των άλλων ώστε να δίνει κλίση.

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7878

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 39
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 11

pap_evi απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Γειαααααααα.....
δώσε μου διευθύνσεις θεσσαλονίκη αν σου έιναι εύκολο για τα διατρητα πανιά, με ενδιαφέρει πολύ....
Μηπως ξέρει κάποιος αν τις αλουμινοκουβέρτες τις βάζουμε μέσα ή έξω από την σκηνή, γιατί οι γνώμες διήστανται.
Επίσης, θα πάμε με παιδιά καμπινγκ μέσα στο νοέμβριο σε βουνό, τι λές να βάλω για υπόστρωμα? το καλοκαίρι σε βροχερή νύχτα η υγρασία πέρναγε ακόμη και τα φουσκωτά στρώματα - φαντασου τι έχει να γίνει εκεί.
#7913

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1160
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 212

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

pap_evi έγραψε: Γειαααααααα.....
δώσε μου διευθύνσεις θεσσαλονίκη αν σου έιναι εύκολο για τα διατρητα πανιά, με ενδιαφέρει πολύ....
Μηπως ξέρει κάποιος αν τις αλουμινοκουβέρτες τις βάζουμε μέσα ή έξω από την σκηνή, γιατί οι γνώμες διήστανται.
Επίσης, θα πάμε με παιδιά καμπινγκ μέσα στο νοέμβριο σε βουνό, τι λές να βάλω για υπόστρωμα? το καλοκαίρι σε βροχερή νύχτα η υγρασία πέρναγε ακόμη και τα φουσκωτά στρώματα - φαντασου τι έχει να γίνει εκεί.


Για Θεσσαλονίκη δες μαγαζιά με "πλαστικά είδη" στην Κατούνη και στην Βίκτωρος Ουγκό (κάθετοι στην Φράγκων περίπου στην πλατεία εμπορίου) εγώ προσωπικά επιλέγω ένα στην Κατούνη κατεβαίνοντας δεξιά (δεν θυμάμαι αριθμό αλλά αν ψάξω μπορώ να το βρω)

Παρ' ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία από χειμερινό κάμπινγκ θα σου πρότεινα κάτι με πάχος (πχ αυτοφούσκωτο στρώμα) για να αποφύγεις την υγρασία.
Για τις αλουμινοκουβέρτες (μια και ο σκοπός τους είναι η μόνωση) θα σου έλεγα να τις τοποθετήσεις μέσα στην σκηνή για να διατηρούν την αποκτηθείσα από τα σώματα θερμοκρασία αλλά και να μην σας κόβει τον αέρα (της εισροή οξυγόνου) διότι δεν ξέρω πόσο καλά αναπνέει.

Παράλληλα θα σου πρότεινα πολύ καλό υπνόσακο (4 εποχών εννοείτε).

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7914

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 232
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 87

bykou απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

pap_evi έγραψε: Γειαααααααα.....
δώσε μου διευθύνσεις θεσσαλονίκη αν σου έιναι εύκολο για τα διατρητα πανιά, με ενδιαφέρει πολύ....
Μηπως ξέρει κάποιος αν τις αλουμινοκουβέρτες τις βάζουμε μέσα ή έξω από την σκηνή, γιατί οι γνώμες διήστανται.
Επίσης, θα πάμε με παιδιά καμπινγκ μέσα στο νοέμβριο σε βουνό, τι λές να βάλω για υπόστρωμα? το καλοκαίρι σε βροχερή νύχτα η υγρασία πέρναγε ακόμη και τα φουσκωτά στρώματα - φαντασου τι έχει να γίνει εκεί.

Οπωσδήποτε σάκους ορεινής διαβίωσης (στο στρατό τα λέγαμε κάμπιες-κουκούλια). Η αλουμινοκουβέρτα έχει νόημα και δουλεύει με αντανάκλαση της θερμότητας. Δηλαδή είσαι στον ήλιο και σκεπάζεσαι, αυτή θερμαίνεται και εσύ ζεσταίνεσαι, και από μέσα επίσης κρατάει τη δική σου θερμότητα και δεν τη διώχνει. 2πλη δουλεια. Και αυτό που λέει saracen είναι το ίδιο ακριβώς.
Πάρτε και μια θερμάστρα αερίου για σκηνή, είναι σωτήρια σε περίπτωση που βραχείτε ή έχει υγρασία γενικότερα.

"Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος "
Για την αντιγραφή, Νίκος Καζαντζάκης.
#7916

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 39
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 11

pap_evi απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

Ευχαριστώ!!
αυτό με τη θερμαστρα το ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω και δεν θέλω να κάνω παραγελία από εξωτερικό μόνο για ένα αντικείμενο....
#7982

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 232
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 87

bykou απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

pap_evi έγραψε: Ευχαριστώ!!
αυτό με τη θερμαστρα το ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω και δεν θέλω να κάνω παραγελία από εξωτερικό μόνο για ένα αντικείμενο....

Αν είσαι από Θεσσαλονίκη woodland cosmos ή Πετρίδης
από Αθήνα νομίζω έχει το on holidays.

"Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος "
Για την αντιγραφή, Νίκος Καζαντζάκης.
#7983

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1160
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 212

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Προτάσεις για στήσιμο σκηνής

pap_evi έγραψε: Ευχαριστώ!!
αυτό με τη θερμαστρα το ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω και δεν θέλω να κάνω παραγελία από εξωτερικό μόνο για ένα αντικείμενο....


Δες και αυτήν, σχετικά μικρή και λειτουργεί και με κανονικό γκαζάκι.

Campingaz Blue Cat


"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7984

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Πρόσφατα στο Forum

Περισσότερα Θέματα »

Online E-Campers

Today 2099

Yesterday 6915

Week 16152

Month 49783

All 2583313

Αυτή τη στιγμή online 197 επισκέπτες και 3 μέλη

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ακολουθήστε το E-Camping στο Facebook

Μη χάνετε τίποτα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του E-Camping.gr

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Today 2099

Yesterday 6915

Week 16152

Month 49783

All 2583313

Αυτή τη στιγμή online 197 επισκέπτες και 3 μέλη

Kubik-Rubik Joomla! Extensions