Αγορά ποιοτικής καλοκαιρινής/3-season σκήνης (max 300-400 ευρώ)

  • Δημοσιεύσεις: 306
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 130

Nikos L. απάντησε στο θέμα: Αγορά ποιοτικής καλοκαιρινής/3-season σκήνης (ma

Νομίζω πως σκιαμαχούμε άνευ λόγου. Ο όρος αδιαβροχοποίηση αναφέρεται σε δύο πράγματα. Το ένα είναι όντως το φιλμ που υπάρχει στο εσωτερικό μέρος των υφασμάτων της σκηνής. Όταν υπάρχει, διότι σε κάποιες χαμηλής ποιότητας σκηνές δεν υπάρχει καν. Υποθέστε πως αυτό κάνει περίπου την ίδια δουλειά που κάνει και το σπρέι αδιαβροχοποίησης με όποιο περνάμε κάποια υφάσματα ρούχων ή και τις ίδιες τις σκηνές συχνά (ναι ξέρω κι εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη χρησιμότητα αυτής της πρακτικής και για τη φθορά που ενδέχεται να προκαλέσει στη σκηνή, αλλά ας μην ανοίξουμε κι άλλο θέμα).

Το δεύτερο είναι η υδροστατική αντοχή των ίδιων των υφασμάτων της σκηνής. Δεν έχουν όλα τα υφάσματα ίδια. Αυτή, η υδροστατική αντοχή κάνει την ίδια δουλειά με την αδιαβροχοποίηση και μετριέται (συνήθως) σε mm ανά cm. Προπονητής είμαι (και το αναφέρω γιατί έχω φάει πολλές βροχές με όλων των ειδών τα αδιαβροχα), δεν είμαι φυσικός, αλλά από τις στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής που απέκτησα στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, αυτό το προσλαμβάνω ως εξής (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) : σε ένα ύφασμα υδροστατικής αντοχής A mm/cm αν πέσει βροχή Β mm/cm (οπου Β>Α) δεν θά μπορέσει να την συγκρατήσει. Είτε θα διαβρωθεί, ειτε θα "ποτίσει", είτε θα υποχωρήσει, είτε θα "ιδρώσει", είτε θα τρυπήσει, είτε ας το πούμε όπως θέλουμε τέλος πάντων, πάντως το νερό θα περάσει μέσα.

Βεβαίως όπως λέει ο Pankan η ποιότητα των υφασμάτων και γενικότερα της κατασκευής ενός αντισκήνου είναι πολύ σημαντικότερη από το φιλμ αδιαβροχοποίησης. Προφανώς. Άλλωστε κάθε βροχή έχει δικά της χαρακτηριστικά. Συνοδεύεται από αέρα ή όχι, κρατάει ώρες ή λίγα λεπτά, οι ψιχάλες είναι ψιλές ή χοντρές (υπάρχουν βροχές που πέφτουν στο σώμα σου και σε πονάνε και άλλες που δεν τις καταλαβαίνεις καν), σε ποιονσημειο της σκηνής πέφτει περισσότερη κ.ο.κ.

Προφανώς κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό όπως η αδιαβροχοποίηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιότητα κατασκευής και τον σχεδιασμό. Νερό μπορεί να μπει από τα σημεία καταπόνησης (συνήθως τα σημεία αγκίστρωσης του αντισκήνου), από τα φερμουάρ, από εξαερισμούς, εισόδους ή παράθυρα με κακό σχεδιασμό, από τις ραφές βεβαίως.

Το σημείο που στήνουμε επίσης είναι κομβικό. Είναι σε γούβα που μαζεύει νερά ή είναι σε σκληρό έδαφος; Τότε χρειάζεσαι τεράστιες αδιαβροχοποίησεις για να μην μπουν νερά απ'το πάτωμα (κι εδώ η διαφωνία μας θα συνεχίζεται εσαεί, καθώς πιστεύω ακράδαντα πως το πάτωμα είναι το πιο ευαίσθητο για εισροή υδάτων σημείο του αντισκήνου). Είσαι εκτεθειμένος στον αέρα ή είσαι σε σημείο απάνεμο; Έχεις κάποια φυσική προστασία, όπως δέντρα από πάνω σου ή όχι; Και όλα αυτά που τελικά δίνουν το αποτέλεσμα.

Συνολικά - για να ξαναγυρίσω στο αρχικό θέμα του νήματος - και με πολλές δεκαετίες εμπειρίας σε κάμπινγκ, αλλά βεβαίως χωρίς να διεκδικώ καμία αυθεντία επί του θέματος, έχω καταλήξει πως πιο συμφέρουσα και λογική αγορά είναι εκείνη ενός αντισκήνου μέσης ποιότητας, με σχεδιασμό κατάλληλο για το ελληνικό καλοκαίρι (στο οποίο βεβαίως όπως θα έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια οι βροχές είναι όλο και συχνότερες, μάλλον βλέπουμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής). Θα κρατήσει περίπου όσο και ένα αντίστοιχο ξένης μεγάλης φίρμας και βρίσκεται 30% και 40% κάτω σε τιμή.
#24227

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 898
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 232

Uncle George απάντησε στο θέμα: Αγορά ποιοτικής καλοκαιρινής/3-season σκήνης (ma

Η τοποθέτησή μου εδώ , ώστε να μην διαστρεβλώσουμε περισσότερο το συγκεκριμένο νήμα...

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#24231

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Online E-Campers

Αυτή τη στιγμή online 403 επισκέπτες και ένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ακολουθήστε το E-Camping στο Facebook

Μη χάνετε τίποτα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του E-Camping.gr

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Αυτή τη στιγμή online 403 επισκέπτες και ένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions