Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George δημιούργησε το θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό, τόσο στον RottenLungs, όσο και σε άλλους συμφορουμήτες που έχουν αναλύσει το θέμα, παραθέτω κι εγώ την δική μου συνοπτική, αλλά ολοκληρωμένη διαστασιολόγιση...

ΓΕΝΙΚΑ

1. Εκ κατασκευής, δεν υπάρχει η τέλεια - ιδανική σκηνή! Συνεπώς, η εκάστοτε επιλογή σκηνής είναι καθαρά θέμα προσωπικών προτεραιοτήτων και μόνον.
2. Ότι πληρώνεις παίρνεις και Το φθηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά! Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
3. Δεν κοιτάμε το δέντρο (λεπτομέρειες), αλλά το δάσος (ουσία)!

Α' - ATOMA (persons)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Κατά τους κατασκευαστές σκηνών, το ελάχιστο πλάτος ύπνου ενήλικα είναι τα 55cm (± 5cm). Αυτό ακριβώς είναι το πλάτος που λαμβάνουν υπόψη για τον προσδιορισμό των μέγιστων ατόμων που μπορούν να κοιμηθούν σε μία οποιαδήποτε σκηνή. Όμως, το πλάτος των 55cm (± 5cm), για την πλειοψηφία των ανθρώπων και υπό κανονικές συνθήκες camping, δεν είναι σε καμία περίπτωση άνετο.
2. Κατά τους κατασκευαστές κρεβατιών – στρωμάτων, το μέσο πλάτος ύπνου ενήλικα είναι τα 80cm. Το πλάτος των 80cm, για την πλειοψηφία των ανθρώπων και υπό κανονικές συνθήκες camping, είναι άνετο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Εξοπλισμός εντός σκηνής (σάκους, κ.τ.λ.), συνήθως τοποθετείται στο / στα πλαϊνά μέρη, άρα συνεπάγεται αναζήτηση ακόμη φαρδύτερης σκηνή.
2. Όσο πιο φαρδιά – άνετη η σκηνή, τόσο περισσότερο αυξάνει και το συνολικό της βάρος – όγκος, με ότι αυτό αρνητικά (ενδεχομένως) συνεπάγεται.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Για άνετο ύπνο, υπολογίζουμε 80cm πλάτος ανά άτομο.

Β' - ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ (Hydrostatic Head)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Η αδιαβροχοποίηση μετριέται σε χιλιοστά (mm) και αναφέρεται στο μέχρι πόσα χιλιοστά κάθετης στήλης νερού (άρα και πίεσης) μπορεί να δεχθεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος, ώστε να μην διαπεραστεί από το νερό.
2. Οι ευρέως διαδεδομένες τιμές αδιαβροχοποίησης κυμαίνονται από 500mm έως 10000mm.
3. Θεωρητικά, ένα οποιοδήποτε ύφασμα με αδιαβροχοποίηση >1000mm χαρακτηρίζεται ως αδιάβροχο.
4. Η αδιαβροχοποίηση ενός οποιουδήποτε υφάσματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός μείωσης εξαρτάται από τις ώρες και τον τρόπο χρήσης, καθώς και από τον τρόπο πλυσίματος, συντήρησης (ειδικά spray) και αποθήκευσης.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαβροχοποίηση της σκηνής, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει, αλλά τόσο λιγότερο "αναπνέει" και τόσο περισσότερο αυξάνει το συνολικό της βάρος – όγκος, με ότι αυτά αρνητικά (ενδεχομένως) συνεπάγονται.
2. Στην στεγανότητα της όποιας σκηνής από νερό, δεν παίζει ρόλο μόνον η αδιαβροχοποίηση του υφάσματος, αλλά και η ποιότητα των ραφών και των φερμουάρ. Εκεί, συνήθως, "υποφέρουν" οι σκηνές, εκεί συνήθως "μετράει" ο κατασκευαστής – ποιότητα - κόστος.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Η ελάχιστη προτεινόμενη αδιαβροχοποίηση (επάνω μέρους - flysheet) είναι 2000mm. Αυτή η τιμή αδιαβροχοποίησης μπορεί να ανταπεξέρθει άνετα σε μία δυνατή, καλοκαιρινή βροχόπτωση (μπόρα).

Γ' - ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ (Aeration)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Σκηνή στημένη – εκτεθειμένη στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, όσο καλό εξαερισμό και να διαθέτει, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα!
2. Όσο περισσότερο μπορεί (εκ κατασκευής) να εξαερίζεται η σκηνή, τόσο πιο καλοκαιρινή χαρακτηρίζεται. Όσο λιγότερο μπορεί (εκ κατασκευής) να εξαερίζεται η σκηνή, τόσο πιο χειμερινή χαρακτηρίζεται.
3. Ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός, επιτυγχάνεται με σειρά προτεραιότητας: α΄) Όταν η σκηνή διαθέτει 2 (μεγάλες) εισόδους (αντιδιαμετρικά), β΄) Όταν η σκηνή διαθέτει 1 είσοδο και 1 ή 2 ή 3 (μεγάλα) παράθυρα (αντιδιαμετρικά), γ΄) Όταν η σκηνή διαθέτει 1 είσοδο και ανοίγματα πλαϊνά (αντιδιαμετρικά).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Ιδίως για τον Ελλαδικό χώρο και για καλοκαιρινό camping, οι πόρτες και τα παράθυρα (αν υπάρχουν) της σκηνής πρέπει να έχουν σίτα (mesh).
2. Ιδίως για τον Ελλαδικό χώρο και για καλοκαιρινό camping, τα νάιλον παράθυρα (αντί σίτας), τα οποία πολλοί “βόρειοι” κατασκευαστές σκηνών εφαρμόζουν, είναι απαγορευτικά, διότι μετατρέπουν την σκηνή σε "θερμοκήπιο".
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Σκηνή στημένη σε όσο το δυνατόν πιο σκιερό μέρος και με 2 πόρτες ή 1 πόρτα και μεγάλο/α παράθυρο/α (αντιδιαμετρικά και με σίτες) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για άνετο καλοκαιρινό camping.

Δ' - ΎΨΟΣ (Height)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Ο θερμός αέρας, ως ελαφρύτερος, έχει την τάση να κινείται πάντοτε ανοδικά. Ως εκ τούτου: Όσο πιο ψηλή η σκηνή, τόσο πιο καλοκαιρινή χαρακτηρίζεται, γιατί εγκλωβίζει τον θερμό αέρα μακρύτερα από το επίπεδο που ξαπλώνουμε. Όσο πιο κοντή η σκηνή, τόσο πιο χειμερινή χαρακτηρίζεται, γιατί εγκλωβίζει τον θερμό αέρα κοντύτερα στο επίπεδο που ξαπλώνουμε.
2. Ο άνεμος έχει μεγαλύτερη επίδραση σε ψηλές σκηνές και με κάθετες επιφάνειες. Ως εκ τούτου: Όσο πιο ψηλή και με κάθετες επιφάνειες η σκηνή, τόσο πιο ευάλωτη χαρακτηρίζεται στον δυνατό άνεμο. Όσο πιο κοντή και με επικλινείς επιφάνειες η σκηνή, τόσο πιο ανθεκτική χαρακτηρίζεται στον δυνατό άνεμο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Το ύψος δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής σκηνής, όσον αφορά στην θερμοκρασία και τον άνεμο, αλλά πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με: α΄) Τον εξαερισμό και β΄) Τις μπανέλες (poles) της σκηνής.
2. Όσο πιο ψηλή η σκηνή, τόσο περισσότερο αυξάνει και το συνολικό της βάρος – όγκος, με ότι αυτό αρνητικά (ενδεχομένως) συνεπάγεται.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Καθίστε στο πάτωμα του σπιτιού σας και εφαρμόστε την πλάτη σας στον τοίχο, ώστε το σώμα σας να βρίσκεται υπό γωνία 90°. Κατόπιν ζητείστε από κάποιον να μετρήσει την (κάθετη) απόσταση από το πάτωμα μέχρι το μέγιστο ύψος του κεφαλιού σας. Στην τιμή αυτή προσθέστε το ύψος του υποστρώματος που θα χρησιμοποιήσετε (π.χ. 3cm) και έτσι θα έχετε βρει το ελάχιστο άνετο ύψος σκηνής (ώστε οριακά να μην ακουμπάει το κεφάλι σας στο "ταβάνι", κάτι που για πολλούς είναι άκρως ανεπιθύμητο - εκνευριστικό).

Ε΄ - ΣΤΡΩΜΑΤΑ (Layers)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Σκηνή με 1 layer σημαίνει ότι υφίσταται 1 ύφασμα μόνο, το εξωτερικό (flysheet). Σκηνή με 2 layers σημαίνει ότι υφίστανται 2 υφάσματα: α΄) Το εσωτερικό (inner), το οποίο συνήθως έχει την μορφή σίτας και β΄) Το εξωτερικό (flysheet), το οποίο φέρει και την αδιαβροχοποίηση.
2. Όταν η θερμοκρασία εντός σκηνής είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία εκτός αυτής, ο θερμός αέρας (ο οποίος έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό ύφασμα), υγροποιείται στην εσωτερική επιφάνεια του.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν επιθυμούμε εμείς και τα εκάστοτε πράγματα εντός σκηνής (υπνόσακος, σακίδια, κ.τ.λ.) να μουσκεύονται (κατόπιν επαφής με την υγρή, εσωτερική επιφάνεια του flysheet), επιλέγουμε σκηνή με 2 layers.
2. Σκηνή με 2 layers, συνεπάγεται αύξηση του συνολικού της βάρους – όγκου, με ότι αυτό αρνητικά (ενδεχομένως) συνεπάγεται.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Εάν δεν υφίσταται ιδιαίτερο θέμα βάρους - όγκου σκηνής, προτιμούμε σκηνή με 2 layers.

ΣΤ' - ΜΠΑΝΕΛΕΣ (poles)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ
1. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως: ανθρακονήματα, αλουμίνιο, fiberglass κ.α., καθένα εκ των οποίων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
2. Θεωρητικά, όσο πιο πολλές μπανέλες διαθέτει μία οποιαδήποτε σκηνή, για το στήσιμό της, τόσο πιο ανθεκτική θα είναι στον δυνατό άνεμο ή στο βάρος χιονιού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
1. Ο αριθμό των poles δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής σκηνής, όσον αφορά στην αντοχή της στους δυνατούς ανέμους ή το βάρος του χιονιού, αλλά πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με: α΄) Το υλικό κατασκευής τους και β΄) Την γεωμετρία (κλίση επιφανειών) της σκηνής.
2. Όσο πιο πολλές οι μπανέλες μιας σκηνής, τόσος περισσότερος χρόνος απαιτείται για το στήσιμο - ξεστήσιμο της και τόσο περισσότερο αυξάνει το συνολικό της βάρος – όγκος, με ότι αυτό αρνητικά (ενδεχομένως) συνεπάγεται.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Εάν δεν υφίστανται ιδιαίτεροι λόγοι, προτιμούμε σκηνές με 2 μπανέλες.

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χαρακτηριστικά, όπως: υλικό πανιού (flysheet), υλικό μπανέλας, διάμετρος μπανέλας, χρήση μη εύφλεκτων υλικών, είδος πασσάλων, σειρά στησίματος (inner or flysheet first), τρόπος πιασίματος μπανέλας με πανί, εσωτερικοί αποθηκευτικοί χώροι, κ.α. είναι σημαντικά (λιγότερο ή περισσότερο), αλλά όχι πρώτης προτεραιότητας για τον μέσο ενδιαφερόμενο - χρήστη.

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#13763
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kvasilek, almanous, tassos_k, kostasngr, HAHA, rojanter, akisarmaos, kite runner, dimoz, Pininio_Dimitris_Pajerinio και 6 άλλοι χρήστες ευχαρίστησαν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 433
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 119

kostasngr απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Μπράβο Uncle George, φοβερή δουλειά, δομή, απλή ανάλυση. Απλό και κατανοητό.
#13764
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 508
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 106

TIGRIS απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Μπράβο και από εμένα Uncle George.Πολύ καλή δουλειά.
#13767
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 35
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7

panGS απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Πολύ καλό Uncle George

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
#13769
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 5
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1

Alexmak απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Μπράβο!!! Πάρα πολύ καλό. :thumbup: :thumbup:
#13780
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 77
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18

HAHA απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

κατατοπιστικότατο! μπράβο
#13798
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 152
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 31

Tribal21r απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Τέλειο!!! :cheer: B)
#13800
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 100
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 16

akisarmaos απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

super δουλεια θειε!!!!!!!
#16036
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Οδηγός Αγοράς Σκηνής Camping

Να προσθέσω και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.

1) Διαστάσεις στημένης σκηνής. Βάρος και όγκος διπλωμένης σκηνής.
- Καθοριστικά εάν μεταφέρουμε την σκηνή σε σακίδιο ή ποδήλατο ή μοτοσυκλέτα.
- Επίσης όσο μικρότερες διαστάσεις έχει η στημένη σκηνή, τόσο πιό εύκολα θα βρούμε χώρο να την στήσουμε στο ελεύθερο κάμπινγκ.
- Στις μεγάλες οικογενειακές σκηνές, πολύ χρήσιμο το ύψος να είναι τέτοιο που να χωράμε μέσα χωρίς να σκύβουμε.

2) Χρώμα σκηνής.
- Εάν είναι για καλοκαίρι το καλύτερο είναι το ασημί για να αντανακλά τον ήλιο.
- Εάν προορίζεται αποκλειστικά για ελεύθερο κάμπινγκ, το χρώμα της πρέπει να είναι γήινο, δηλαδή πρασινωπό ή καφετί, για να μην φαίνεται εύκολα, αφού το ελεύθερο απαγορεύεται.
- Οι ορειβάτες παίρνουν σκηνές με δυνατά χρώματα για να διακρίνονται εύκολα.

3) Στήσιμο στη βροχή.
- Σημαντικό γι αυτούς που κάνουν ελεύθερο όλο το χρόνο και μετακινούνται συνεχώς είναι να μπορείς να στήνεις και να ξεστήνεις την σκηνή σου κάτω από βροχή, χωρίς να βρέχεται το εσωτερικό της σκηνής.
Το να περιμένεις να σταματήσει η βροχή δεν γίνεται πάντα, μου έχει τύχει να βρέχει όλη την ημέρα συνεχώς.
Γενικά δύο τρόποι υπάρχουν για να πετύχεις να μη βραχεί το εσωτερικό της σκηνής. Ένας είναι η σκηνή να έχει εξωτερικές μπανέλες και να στήνεται μαζί το εξωτερικό και το εσωτερικό πανί. Ο δεύτερος τρόπος είναι να στήνεται πρώτα το εξωτερικό πανί και μετά να μπαίνεις από μέσα και να κρεμάς το εσωτερικό πανί.
- Η είσοδος της σκηνής πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε όταν βρέχει να μπορούμε να μπαινοβγαίνουμε χωρίς να βρέχεται το εσωτερικό της σκηνής. Να μπορούμε δηλαδή στη βροχή, να έχουμε ανοιχτό το εξωτερικό ύφασμα της εισόδου.

4) Μορφή σκηνής
Όσα λιγότερα πασαλάκια απαιτούνται για να σταθεί η σκηνή, τόσο το καλύτερο.
Οι ορειβάτες ονομάζουν Γεωδαιτικές τις σκηνές που δεν χρειάζονται κανένα πασαλάκι για να στηθούν. Έχουν αναγκαστικά περισσότερες μπανέλες. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι στήνονται εύκολα πάνω σε βράχο ή άμμο ή χιόνι και αντέχουν περισσότερο σε φορτία ανέμου και χιονιού. Μειονέκτημα ότι είναι βαρύτερες και ακριβότερες.
Έχουν όμως ένα ακόμη πλεονέκτημα, χρήσιμο σε χώρους που κινούνται πολλά άτομα, δεν χρειάζονται πασαλάκια καρφωμένα μακριά από την σκηνή. Σύνηθες το φαινόμενο να σκοντάφτουμε στα τεντωμένα σχοινάκια που βρίσκονται γύρω από την σκηνή, και αν υπάρχουν και μικρά παιδιά είναι αναπόφευκτο.
#16037
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Raniarania, Kopanos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ