Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

 • Δημοσιεύσεις: 429
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 133

pankan απάντησε στο θέμα: Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

Καλά δεν είδες τι έγινε το καλοκαίρι;
Καμία φωτιά, ποτέ. Απαγορεύεται παντού και πάντα.
Αλλά ο λόγος που δεν πρέπει να ανάψεις δεν είναι ο νόμος αλλά η κοινή λογική.
Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση σε όλους. Τέρμα οι φωτιές στην Ελλάδα. Ότι άναψαμε ανάψαμε.
Και πρέπει επίσης να γίνει συνείδηση ότι όχι μόνο δεν ανάβουμε αλλά καταγγελουμε άμεσα και όποιον ανάβει.
Αν ψάξεις σε άλλη συζήτηση θα διαβάσεις για φωτιές που έπιασαν μέσα στο καταχείμωνο. Από τις σημαντικότερες στο προστατευόμενο δάσος της Στροφιλιάς με τις κουκουναριές.

Sent from my M2007J17G using Tapatalk
#25507

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 3
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

JChario απάντησε στο θέμα: Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

Ναι βέβαια είδα τι έγινε αλλά δεν είμαι εμπρηστής ούτε 25 χρόνων. Όταν λέω θα βάλω φωτιά δεν εννοώ να κάψω το δάσος. Επίσης αν δεν βάζουμε ποτέ φωτιά αυτό σημαίνει ότι όλα τα χειμερινά κάμπινγκ θα γίνονται χωρίς φωτιές;

Ας επεκτείνουμε την αντιπυρική περίοδο σε ολοχρονική τότε.
#25508

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 443
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 74

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

pankan έγραψε: Στη Δίρφη δε σκάβαμε με τα χέρια. Με ότι εργαλείο βρήκαμε στο καταφύγιο. Αλλά και με κατσαρόλες που σε διαβεβαιώ μετακινούσαν χιόνι συγκρίσιμο ή και παραπάνω από τα φτιαράκια. Για να ανοίξουμε ένα διάδρομο από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο και από εκεί μέχρι το άνοιγμα του γκρεηντερ (20-30 μέτρα) μας πήρε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και ήμασταν 3 παρέες.
Καλά είναι να μη τύχει σε κανένα κάτι τέτοιο.
Καλό και απαραίτητο είναι να υπάρχουν αυτά που λες στο αυτοκίνητο το χειμώνα.
Αλλά δεν είναι για πολλά και σίγουρα όχι για τέτοιες καταστάσεις. Θα έλεγα ότι είναι για να σε βοηθήσουν να επιστρέψεις αν πηγαίνοντας κολλήσεις. Για να ανοίξεις χώρο για αναστροφή. Όχι για να καθαρίζεις χιλιόμετρα. Για 5-10 μέτρα και πολλά λέω.


Δεν είπα να ανοίξεις ολόκληρο δρόμο με ένα φτυάρι.
Για να ξεκολλήσεις το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο λέω.
#25509

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 443
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 74

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

JChario έγραψε: Επίσης αν δεν βάζουμε ποτέ φωτιά αυτό σημαίνει ότι όλα τα χειμερινά κάμπινγκ θα γίνονται χωρίς φωτιές;


Με γκαζάκι θα κάνεις όλες τις δουλειές.
Υπάρχουν και γκαζιέρες οινοπνεύματος, βενζίνης και φωτιστικού πετρελαίου.
#25510

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 429
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 133

pankan απάντησε στο θέμα: Re:Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

JChario έγραψε: Ναι βέβαια είδα τι έγινε αλλά δεν είμαι εμπρηστής ούτε 25 χρόνων. Όταν λέω θα βάλω φωτιά δεν εννοώ να κάψω το δάσος. Επίσης αν δεν βάζουμε ποτέ φωτιά αυτό σημαίνει ότι όλα τα χειμερινά κάμπινγκ θα γίνονται χωρίς φωτιές;

Ας επεκτείνουμε την αντιπυρική περίοδο σε ολοχρονική τότε.

Εννοείται χωρίς φωτιές.
Και σου θυμίζω ότι το ελεύθερο καμπινγκ απαγορεύεται.
Το ότι όλοι το κάνουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σβάρνα και να τα γαμησουμε όλα.
Η θρασσυτητα βέβαια στην Ελλάδα περισσεύει, το μέτρο χάθηκε. Γι αυτό πια κι εγώ δεν διστάζω. Όταν βλέπω τέτοια φωνάζω την αστυνομία και τη πυροσβεστική. Που ήρθαν και οι δύο μια φορά, μιάμιση ώρα δρόμο σε ένα από τα μέρη που λέγαμε πιο πάνω. Και δεν ήταν καθόλου, χαρούμενοι που ξεσηκωθηκαν μέσα στη μαύρη νύχτα για να μαζέψουν τους αληταράδες με τις φωτιές που δεν έπαιρνα από λογια. Και να ξέρετε ότι αν τους φωνάξεις για φωτιά, έρχονται πάντα. Όσο μακριά κι αν είναι.

Sent from my M2007J17G using Tapatalk
#25511
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": captainhookbg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 50
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10

AGGELIS-LIZA απάντησε στο θέμα: Re:Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

Αν και το θέμα είναι ανεξάντλητο και είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις είναι πολλές, φαίνεται πως τελικά θα ησυχάσουν πολλοί και στο φόρουμ αλλά και γενικά στην κοινωνία μας με την πυροσβεστική διάταξη που εκδόθηκε και εγκρίθηκε στις αρχές του 2021 όπου δεν εξαιρεί οπότε και απαγορεύει πλέον το άναμμα φωτιάς για λόγους παρασκευής φαγητού κ.τ.λ. κατά την χειμερινή περίοδο. Επειδή ότι είναι οι πολίτες ενός κράτους είναι και οι κυβερνήσεις του είναι βέβαιο ότι σαν λαό μας διακρίνει το χαμηλό επίπεδο ψυχραιμίας ομοίως βέβαια και τις κυβερνήσεις μας καθώς βέβαια και η ασθενής μνήμη που έχουμε σαν λαός (εδώ εξαιρούνται οι κυβερνήσεις) Τα δάση της Ελλάδας είναι καταδικασμένα σε αφανισμό το λένε οι δασολόγοι και άλλοι επιστήμονες όχι τόσο από τους ασυνείδητους, τους παράφρονες πυρομανείς, τους οικοπεδοφάγους, βραχυκυκλώματα, τυχαία ατυχήματα και ένα σορό άλλους λόγους αλλά για δύο κύριους λόγους 1) την εγκατάλειψη της υπαίθρου και 2) την αδυναμία του κράτους μας για ολοκληρωτικό σχεδιασμό, ένταξη του δάσους στην ζωή του πολίτη και όχι στην απομάκρυνσή του από αυτό. Όταν τα λένε οι δασολόγοι αυτά οι πολιτικοί σφυρίζουν αδιάφορα (ιδιοτελώς*) και το μόνο που κάνουν, γιατί κάτι πρέπει να κάνουν, είναι να αυξάνουν τις ποινές και καθάρισαν, λες και οι ποινές από μόνες τους έχουν μειώσει τα εγκλήματα στην χώρα μας (όποιος έχει απόδειξη επι του αντιθέτου να την παραθέσει). Σχετικά με την πρόνοια λοιπόν που έδειξε ο κυβερνητικός μηχανισμός με τις αλλαγές στην παραπάνω διάταξη του 2021 (αρχές) θα πω ότι δυστυχώς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και τα είδαμε όλοι αυτό το καλοκαίρι και θα τα βλέπουμε έως ότου εκλείψει παντελώς η καύσιμη ύλη ( εδώ ταιριάζει η ασθενής μνήμη που μας διακρίνει).

Ιδιοτελώς = πολιτικό κομματικό εκλογικό συμφέρον.

www.fireservice.gr/el_GR/-/koinopoiese-t...rosbestikes-diataxes
#25512
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pankan

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 429
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 133

pankan απάντησε στο θέμα: Re:Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

Ορίστε μια σημερινή φωτιά.
Και ορεινή και με δροσούλα.
www.newsit.gr/topikes-eidhseis/fotia-sti...ntai-spitia/3379489/

Θα συμφωνήσω με αυτά που λέει ο Αγγελής, και θα συμπληρώσω κάποιες σκέψεις μου.
Δίνεται γενικά η εντύπωση και από το κείμενο του Αγγελή ότι οι πολλές φωτιές οφείλονται σε κάποιες παραλείψεις μας ή σε κάποιες κακές ενέργειες μας.
Με δυο λόγια δηλαδή ότι με κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε.
Είναι όμως έτσι;
Όταν πριν μερικά χρόνια πήρε φωτιά το ελατόδασος στο Ταύγετο ήταν η πρώτη φορά στην Ελλαδα που είχε είχε καεί ελατόδασος. Είχε τότε θεωρηθεί τεράστια καταστροφή και κατά κάποιους η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από φωτιά, που είχε γ΄νει ποτέ στην Ελλάδα.
Ίσως όχι άδικα μιας και για να φτιαχτεί ένα εατόδασος χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια. Μετά τη φωτιά το πρώτο που θα φυτρώσει θα είναι ο θαμνότοπος, η μακία. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να φυτρώνουν πεύκα που μετά από 60-100 χρόνια θα δημιουργήσουν το πευκόδασος. Στη σκιά των πεύκων θα φυτρώσουν έλατα τα οποία σιγά σιγά θα αναπτυχθούν, και καθώς το έλατο είναι κυριαρχο είδος, τελικά σε εκατοντάδες χρόνια θα εκτοπίσουν και θα εξαφανίσουν τα πεύκα για να δημιουργήσουν τα αμιγή δάση πελάτης όπως είναι του Ταύγετου, της Πάρνηθας, του Μαίναλου κλπ κλπ.
Δεν καίγονταν ποτέ αυτά τα δ΄άση. Ήταν ψηλά, ήταν υγρά, ήταν δροσερά. Και όμως τώρα καίγονται το ένα πίσω από το άλλο.
Με το μυαλό μου στη Πάρνηθα σκέφτηκα το γιατί.
Μα πως να συντηρηθεί ελατόδασος σε ένα μέρος που πια δεν χιονίζει; Πού είναι τα χιόνια της Πάρνηθας που τη δεκαετία του 30 συντηρούσαν ένα μικρό χιονοδρομικό, και που στα δικά μου τα χρόνια έμεναν στα βόρεια όλο το χειμώνα;
Μήπως η κλιματική αλλαγή παίζει λοιπόν το μεγαλύτερο ρόλο;
Και όχι μόνο για το έλατο αλλά και για τα πεύκα;
Το πεύκο είναι άλλο. Η φωτιά είναι μέσα στη βιολογία του. Κάθε 50-80 χρόνια τα πευκοδάση της χαλέπιας πεύκης καίγονται. Η φωτιά βοηθούσε την αναγέννηση ανοίγοντας τα κουκουνάρια. Κι όταν καθυστερούσε (όπως στο Τατόι) έπαιρνε τρομακτικές διαστάσεις, καίγονταν τα κουκουναρια και δυσκόλευε η αναγέννηση του δ΄ασους.
Και η αναγέννηση στο πευκόδασος ήταν πανεύκολη. Για παράδειγμα,θυμίζω-ενημερω΄νω ότι μετά τον πόλεμο ο Υμηττός ήταν κρανίιου τόπος. Δεν υπήρχε δέντρο ούτε για δείγμα. Τον έκαψαν στη κατοχή για να ζεσταθούν. Κι όμως, στα μεσα της δεκαετίας του 70, ήταν ξανά καταπράσινος από άκρη σε άκρη. Σε λιγότερο από 40 χρόνια, με ελάχιστη βοήθεια. Και μετά άρχισαν τη δεκαετία του 80 οι φωτιές και τι έγινε; Καραφλό τοπίο πάνω από την Ηλιούπολη και δεν ξαναφυτρώνει τίποτα. Γιατί άραγε;
Ακούγεται συνεχώς ότι εμπρηστές αν΄άβουν τις φωτιές για να κτίσουν ή για να κάνουν χωράφια.
Στα τέλη της δεκαετίας του 70 πήρε φωτιά ο Παρνασσός. Η φωτιά περασε δίπλα από την Αμφίκλεια και έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τέλος το φοβερό δασος. Από τότε πέρασαν 45 χρόνια. Και πουθενά δάσος. Κανείς δεν το καταπατησε, κανένας δεν έκτισε, κι όμως πουθενά δάσος. Που έπρεπε τώρα να είχε φυτρώσει και να ετοιμαζόταν να ξανακαεί. Αλλά πού.
Η κλιματική αλλαγή λοιπόν.
Και οι φωτιές θα σταματήσουν όπως λέει ο Αγγελής όταν εκλείψει παντελώς η καύσιμη ύλη
#25513
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": captainhookbg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 443
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 74

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Re:Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

pankan έγραψε: Όταν πριν μερικά χρόνια πήρε φωτιά το ελατόδασος στο Ταύγετο ήταν η πρώτη φορά στην Ελλαδα που είχε είχε καεί ελατόδασος. Είχε τότε θεωρηθεί τεράστια καταστροφή και κατά κάποιους η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από φωτιά, που είχε γ΄νει ποτέ στην Ελλάδα.
Ίσως όχι άδικα μιας και για να φτιαχτεί ένα εατόδασος χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια. Μετά τη φωτιά το πρώτο που θα φυτρώσει θα είναι ο θαμνότοπος, η μακία. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να φυτρώνουν πεύκα που μετά από 60-100 χρόνια θα δημιουργήσουν το πευκόδασος. Στη σκιά των πεύκων θα φυτρώσουν έλατα τα οποία σιγά σιγά θα αναπτυχθούν, και καθώς το έλατο είναι κυριαρχο είδος, τελικά σε εκατοντάδες χρόνια θα εκτοπίσουν και θα εξαφανίσουν τα πεύκα για να δημιουργήσουν τα αμιγή δάση πελάτης όπως είναι του Ταύγετου, της Πάρνηθας, του Μαίναλου κλπ κλπ.


Χθές είδα ότι εκεί που κάηκαν τα έλατα στον Ταύγετο, τώρα έχουν φυτρώσει μικρά πεύκα ύψος περίπου ενός μέτρου. Πυκνά, το ένα δίπλα στο άλλο.
#25526

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 429
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 133

pankan απάντησε στο θέμα: Re:Re:Re:Χειμερινό Κάμπινγκ 27-31/10

Η φύση αργά ή γρήγορα θα κάνει τη δουλειά της.
Αρκεί να την αφήσουμε ήσυχη.
Καλή Χρονιά
#25527

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Πρόσφατα στο Forum

Περισσότερα Θέματα »

Online E-Campers

Today 3627

Yesterday 10571

Week 24482

Month 54665

All 8286399

Αυτή τη στιγμή online 326 επισκέπτες και κανένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ακολουθήστε το E-Camping στο Facebook

Μη χάνετε τίποτα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του E-Camping.gr

 

Αναζήτηση Βρες ό,τι ψάχνεις!

π.χ. Νάξος, paradise κλπ
π.χ. στήσιμο σκηνής κλπ
 

Today 3627

Yesterday 10571

Week 24482

Month 54665

All 8286399

Αυτή τη στιγμή online 326 επισκέπτες και κανένα μέλος

Kubik-Rubik Joomla! Extensions