Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

  • Δημοσιεύσεις: 110
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 47

Antigoni87 δημιούργησε το θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

Πριν από δυόμισι χρόνια περίπου πήγαμε με καλή παρέα για πεζοπορία στον Υμηττό, επίσκεψη στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου της περιοχής. Ήταν μια ευχάριστη δίωρη πεζοπορία κατάλληλη και για αρχαρίους, που προσέφερε καθαρό αέρα, παρέα, απίστευτη θέα στην Αθήνα αλλά -κυρίως- στη θάλασσα, και υπέροχο κλίμα στο καταφύγιο το σούρουπο, με κιθάρες, μεζέδες και φωτιά (πρέπει να χειμώνιαζε).
Έπειτα, ξαναπήγαμε στην κοπή της πίτας, με πολύ κόσμο αυτή τη φορά και εξίσου όμορφη θέα και διάθεση, και μετά δεν έτυχε ανάλογη επίσκεψη στο καταφύγιο αλλά προέκυψαν 3-4 ολιγόωρες πεζοπορικές διαδρομές ως βόλτα, με τον ξάδερφό μου και τον φίλο μου (ο πρώτος εθελοντής δασοπυροσβέστης, και οι δύο γνώστες του Υμηττού μιας και βολτάρουν χρόνια εκεί).
Κόλλησα ένα μικρόβιο, άλλο πράγμα! Το τελειωτικό έγινε την Κυριακή που μας πέρασε: ανεβηκαμε όσο μας επέτρεπε ο ήλιος για να μπορούμε και να επιστρέψουμε (ξεκινήσαμε απόγευμα και είχαμε ένα 4ωρο να διαθέσουμε) και φτάσαμε στο πιο ψηλό σημείο που έχω πάει εγώ προσωπικά. Η θέα συγκλονιστική, πέρδικες περπατούσαν κοπάδι μπροστά, χελώνες βοσκούσαν, μια υπέροχη δύση... Απερίγραπτο! Την επόμενη φορά θα φτάσουμε στην κορυφογραμμη, ώστε να μην έχει παραπάνω :).
Λοιπόν, ακολουθήσαμε τη σήμανση του ορειβατικού μονοπατιού του συλλόγου, η ανάβαση "ξύπνησε" το γαλακτικό οξύ των ασυνήθιστων μυών μου (ακόμη πονάω, αλλά το κατάλαβα αφού κατεβήκαμε :P ) λόγω λίγου σκαρφαλώματος, αλλά η κατάβαση ήταν πραγματικά περίπατος (να είναι καλά το μονοπάτι!). Πέρασα και από το σημείο στο οποίο γίνεται η εκπαίδευση ραπέλ (καταβαση με σχοινιά) και εκεί μου μπήκαν περίεργες ιδέες.

Διοργανώνονται από όλους τους Συλλόγους εκδρομές μονοήμερες, ΣΚ και πολυήμερες καθε βδομάδα, επισκέπτονται βουνά που δύσκολα θα τα πάρεις σβάρνα μόνος σου, αλλά και μερη χαμηλού υψομέτρου πολύωρης πεζοπορίας στη φύση, και νομίζω είναι καταπληκτική εμπειρία! Ο ξάδερφός μου έχει πάει σε ανάβαση στον Όλυμπο, μεσαίας δυσκολίας με βασικό εξοπλισμό, με διανυκτερεύσεις σε καταφύγιο και αντίσκηνα φυσικά (στο σωστό φόρουμ γράφω, χα!) και μου περιέγραψε απίστευτα σκηνικά.. Ιούλιο μήνα, 9 βαθμοί στα 2000 μ. περίπου :woohoo: .Βέβαια εκεί θέλει κότσια σε 1-2 σημεία μόνο, τύπου περπατάμε σε στενό χείλος, βράχος αριστερά, γκρεμός 1000 μ. δεξιά, με κενό μισού μέτρου μπροστά που πρέπει να περάσεις απέναντι... :blink: αλλά δεν είναι και όλες οι εκδρομές έτσι! Και όταν πλέον είσαι έτοιμος, συμμετέχεις και σε αυτές. Λοιπόν, ψήνομαι εδώ και καιρό, αλλά επειδή δε μπορώ να πάρω μονη μου τα βουνά και θα ήθελα να χαζέψω κι άλλα εκτός από το κομματάκι αυτό του Υμηττού, λέω να γραφτώ!
Είναι κανείς από εσάς μέλος σε πεζοπορικό ή ορειβατικό σύλλογο;; Όποιος έχει πληροφορίες να προσφέρει, θα βοηθησει πολύ! Με απασχολούν τα εξής:
1. εξοπλισμός. Είδα στα σάιτ Συλλόγων ότι δεν είναι και φτηνός. Μόνο τα ορειβατικά παπούτσια μπορεί να κάνουν 100 ευρώ. Εννοείται, μέχρι να δω αν πράγματι μου "κάνει" και μου αρέσει αυτή η ασχολία, θα κάνω μόνο απλές διαδρομές που χρειάζονται καλά παπούτσια και μπατόν (πεζοπορικά μπαστούνια) κ αν κολλήσω πραγματικά, βλέπουμε για τον πιο ακριβο χειμερινό εξοπλισμό (ουσιαστικά είναι κι ο ρουχισμός που ανεβάζει πολύ το κόστος, άρα καλύτερα καλοκαίρι).
2. επιλογή συλλόγου. Το λογικό είναι να γραφτώ στο σύλλογο της περιοχής μου. Αν όμως κάποιος γνωρίζει καλύτερα κάποιον άλλο σύλλογο, θα είναι καλό να μάθω 2 πράγματα παραπάνω και μετά να επιλέξω!
3. σχολές και σεμινάρια ορειβασίας. Έχει ιδέα κάποιος αν αξίζουν το κόστος (περίπου 300 ευρώ για αρχαρίους); Τι πραγματικά προσφέρουν (πέρα από τα περιγραφόμενανα); Δε με ενδιαφέρει να παρω πτυχίο για το χόμπι μου, αλλά είδα ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις για εξορμησεις μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας, και οι γνωσεις αυτές φυσικά δεν είναι τσάμπα! Όποιος ξέρει, ας φωτίσει κι από εδώ :).

Μερικά λινκς για όποιον ενδιαφέρεται:
www.eosathinon.gr/joomla/
www.eooa.gr/
www.pezoporia.gr/pez/syllpra.asp?cat=pos&id=att

Άποψη του καταφυγίου:


Βαθμοί δυσκολίας διαδρομών:

Ο φασισμός νικιέται με το διάβασμα. Ο ρατσισμός νικιέται με το ταξίδι.
#9459
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 32
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10

hedgehog απάντησε στο θέμα: Απ: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουν

Αξίζει να ρίξεις μια ματιά και προς την Πάρνηθα για τέτοιου είδους εξορμήσεις. Είναι εξαιρετικά κοντά, με εκπληκτική φύση, και πλήθος μονοπατιών για κάθε γούστο.

κατά διαστήματα οι του καταφυγίου στο Φλαμπούρι οργανώνουν πεζοπορίες με ελεύθερη συμμετοχή σε διάφορες ώρες / συνθήκες και με διάφορους βαθμούς δυσκολίας...

μάλιστα τυχαίνει να έχει και αυτό το ΣΚ απογευματινή δύωρη βόλτα www.flabouri.gr/news.php?readmore=74 και μετά μουσικής www.flabouri.gr/news.php?readmore=72 :cheer:

Το μόνο που με "ενοχλεί" προσωπικά σε τέτοια groups είναι πως αναγκαστικά ακολουθώ τον ρυθμό της ομάδας, προσπερνώντας πολλές φορές σημεία που αν ήμουν μόνος θα σταματούσα να βγάλω φωτογραφίες ή απλά να "χαζέψω" :blush:
#9460
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antigoni87

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 110
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 47

Antigoni87 απάντησε στο θέμα: Απ: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουν

Ακριβώς το ίδιο θα με "ενοχλεί" και μένα τώρα που το λες... :blush: :unsure:
Γιατί η πεζοπορία μου μέχρι τώρα που είναι κατά μόνας, έχει όντως στάσεις για φωτογραφίες, χάζεμα, παρατήρηση και τσιμπολόγημα φρούτου με θέα... Μάλλον θα ξεμένω πισω, εκτός αν συνηθίσω να επικεντρώνομαι στο περπάτημα/ανάβαση και όχι στο περιβάλλον.. Αν και αυτό το σκοπό δεν έχει η βόλτα στο βουνό; Να δεις, να μυρίσεις, να αγγίξεις!

Αυτό το λινκ μου έβαλε φωτιά! Ευχαριστώ για την πληροφορία, ένα δίωρο στην Πάρνηθα θα είναι μια καλή πρώτη γνωριμία :) . Το καλό είναι ότι όλοι οι σύλλογοι κάνουν εξορμήσεις στην Πάρνηθα, όπου και αν εδρεύουν (έτσι είδα στα προγράμματά τους τουλάχιστον). Οπότε αρκεί να είσαι μέλος σε κάποιον, και επισκέπτεσαι κάθε βουνό, λοφίσκο και ραχούλα!

Ο φασισμός νικιέται με το διάβασμα. Ο ρατσισμός νικιέται με το ταξίδι.
#9465

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 3
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1

dandy απάντησε στο θέμα: Απ: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουν

Γιατί να περπατάς μόνο με έναν σύλλογο? Δεν είναι απαραίτητο να είσαι μέλος σε κάποιο σύλλογο για να συμμετέχεις, τουλάχιστον στις μονοήμερες πεζοπορίες!
Παλαιότερα δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση για καμιά πεζοπορία ανεξαρτήτου διάρκειας, άλλά άσκησαν πίεση τα τουριστικά γραφεία στην πολιτεία για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω των χαμηλών τιμων των πεζοπορικών συλλόγων!
Απλώς οι "φίλοι" των συλλόγων πληρώνουν κάτι παραπάνω στη συμμετοχή απ' ότι τα μέλη.
Προσωπικά μπαίνω στην ιστοσελίδα "pezoporia.gr" κοιτάζω το πρόγραμμα και όπου μου αρέσει κλείνω θέση και έφυγα!
Εχω περπατήσει με πολλούς συλλόγους, με συνοικιακούς που έχουν ένα σταθερό πυρήνα απο άτομα και είναι πιο παρείστικοι, αλλά και με τους μεγάλους του κέντρου. Στους μεγάλους η μέση ηλικία είναι πιο χαμηλή. Γενικά στην Ελλάδα δεν περπατάνε οι μικρές ηλικίες σε αντίθεση με την Ευρώπη που η νεολαία είναι πιο δραστήρια κ όχι μόνο!
Ακόμα θυμάμαι την απίστευτα εγκάρδια υποδοχή του αρχηγού του ΕΟΣΗ κ τα ταπεράκια που γέμισαν το πουλμαν με οτι μπορείς να φανταστείς οχι μόνο στο πήγαινε αλλά κ στην επιστροφή την επόμενη ημέρα!
Για τον εξοπλισμό τι να πρωτοπώ? Μεγάλο κεφάλαιο, σκέψου όμως πως μπορείς να χρησιμοποιείς πολλά πράγματα κ καθημερινά σε πολύ κρύο, χιόνι, βροχή αλλά κ σε ταξίδια εντός κ εκτός. Επίσης οτι πληρώσεις παίρνεις, φαντάσου τώρα το καλοκαίρι πέταξα τα παλιά μου μποτάκια και τα είχα απο το 1998!
Μπορείς να αγοράσεις δύο βιβλία που έχω κ εγώ, με τα μονοπάτια της πάρνηθας κ του υμηττού αντίστοιχα για όταν πηγαίνεις μόνη σου (οχι κ τόσο σωστό απο θέμα ασφάλειας) η με παρέα!

Καλές διαδρομές! (κ με το μυαλό κ με τα πόδια!)
#11308

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

Antigoni87 το σκέφτομαι κι εγώ σοβαρά τους τελευταίους μήνες και το μόνο που με έχει κρατήσει στον καναπέ είναι τα λεφτά για τον ΒΑΣΙΚΟ εξοπλισμό. Μόλις βρεθούν λεφτά θα ξεκινήσω με καλά ορειβατικά παπούτσια (άντε και ένα μικρό back-pack, τα οποία δεν είναι ακριβά) και μετά βλέπουμε. Ούτες ή άλλος οι περισσότεροι ορειβατικοί απο ότι έχω δεί κάνουν μονοπάτια δυσκολία Α και ελάχιστα Β.

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#11309

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 263
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 49

Tesla απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

Μ'ἀρέσει ὁ τρόπος ποῦ σκέφτεσαι.
Ἀν ἐπισκεφτεῖς ἰστοσελίδες τοῦ ἐξωτερικοῦ θὰ βρεῖς "πράματα καὶ θάματα" ἀλλά ... ... ξεκίνα μὲ τὰ βασικά.

Τὰ παπούτσια εἶναι σημαντικὸς παράγοντας γιὰ χειμερινὲς διαδρομές. Ἔχω κάνει στὴν Πάρνηθα μὲ χιόνι κι ἠ ἀρβύλα τοῦ στρατοῦ ἦταν μάπα, πάγωσαν τὰ πέλματά μου, κοινῶς γ*μ*θηκα (μὲ τὸ συμπάθειο) κι ἀς εἴχα χοντρὴ κάλτσα.

Στοῦ Ντάβος (κέντρο, ὁδὸς Ἀθηνᾶς) ἀγόρασα μπατόν. Εἴχε ζεῦγος Silva 45εὐρὼ, πήρα τὰ Cober μὲ 60 εὐρὼ (ἀν θυμάμαι καλὰ τὶς τιμές), νομίζω ὑπήρχαν καὶ φθηνότερα. Ὑπήρχαν κι ἀκριβότερα, ἀπλῶς ἐπέλεξα νὰ μὴν πάρω ὄτι φθηνότερο.

Δὲν ξέρω τὶ ἄνθρωπος εἶσαι, ἀν εἶσαι ἐπιφυλακτικὴ ἢ παρορμητικὴ ἀλλὰ συνιστῶ νὰ σκέφτεσαι 10 φορὲς τὸ καθε εὐρὼ ποῦ θὰ ξοδέψεις.Ναὶ μὲν κάποια ἔξοδα εἶναι ἀδιαπραγματεύσιμα ἀλλὰ τὸ νὰ σκορπίσεις λεφτὰ εἶναι ὄτι εὐκολότερο.Γράψου σὲ fora ὀρειβασίας καὶ ῤώτα. Πάρε γνῶμες, μὴν βασιστεῖς στὸν πρῶτο ποὺ θὰ σοῦ ἀπαντήσει.
Νομίζω ὄτι ἐκμάθηση ὀρειβασίας ἐπὶ πληρωμὴ σημαίνει νὰ ξεκινήσεις μὲ μποντριέ, σκοινιά, μουσκετὸν (γνωστὰ ὡς καραμπίνερ), θηλιές, δεσίματα κ.ο.κ..

Ἐπίσης στὸν Προσωποπάπυρο (facebook) ἔχει σελίδα ὁ ΕΔΑΣΑ. Ῥώτα κι ἐκεῖ, κάποιος μπορεῖ νὰ ἀπαντήσει.
#11311

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

Antigoni87 έχουμε καμια εξέλιξη; Πήγες τελικά σε κάποιος σύλλογο;
Εγω μετά την εξεταστική θα πάω με τον ΑΟΣ στις 24/02/13 στα Ζαρούχλα. Μόλιε γυρήσω θα γράψω εντυπωσεις. Υπάρχει περίπτωση να πάω και νωρίτερα με κανέναν άλλο ορειβατικό για να έχω να συγκρίνω (αν είναι θα γράψω).

Εγω απο εξοπλισμό, έχω πάρει παπούτσια (αρκετά καλά), αντιανεμικό - αδιάβροχο και γκέτα λαιμου. Βέβαια έχω πολυ καλα ισοθερμικά (για extreme άσκηση) που χρησιμοποιώ για το χειμερινό τρέξιμο (που κάνω), τα οποία θα πάρω φυσικά και στην πεζοπορία. Νομίζω ένα καλό παγούρι για καφέ θέλω και είμαι έτοιμος...

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#11365

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 199
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 51

almanous απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

Μπήκα στο Link που παραπέμπεις , αλλά δεν βρήκα την εκδρομή στη Ζαρούχλα . Μπορείς να δώσεις πληροφορίες ή κάποια βοήθεια με το Link ;
#11367

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;


"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#11369
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 199
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 51

almanous απάντησε στο θέμα: Ορειβατικοί Σύλλογοι-να πάρουμε τα βουνά;

...στώ . Μπαμ-μπαμ.

Πολύ πιθανό να έρθω και εγώ , ωραία ιδέα . Μιλάμε όσο πλησιάζουν οι μέρες .
#11370

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ