ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ

  • Δημοσιεύσεις: 4
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

el.nuti απάντησε στο θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ

Και οι θείοι ενίοτε :P
#19369

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 481
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 141

pankan απάντησε στο θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ

Αν εννοείς στη παραλία κάτω από το βουνό, δε νομίζω ότι υπαρχει περιθώριο για ελεύθερο κάμπινγκ. Είναι πολύ τουριστική και τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Αν εννοείς επάνω στο βουνό, μπορείς να κατασκηνώσεις περίπου παντού (αν και απαγορεύεται). Εξαρτάται από τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Για πεζοπορικές διαδρομές στον Όλυμπο κοίτα εδώ www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=38.
Να θυμάσαι ότι το βουνό δεν έχει νερά. Οπότε ή το κουβαλάς, ή λιώνεις ότι χιονούρα έχει αφήσει ο καύσωνας, ή αγοράζεις από τα καταφύγια. Πολύς κόσμος (αναλογικά) κατασκηνώνει στο οροπέδιο των Μουσών όπου υπαρχουν και δύο καταφύγια (το μεγάλο "Γιόσος Αποστολίδης" και το πολύ ορειβατικό "Χρήστος Κάκαλος"). Και από όσο ξέρω απαγορεύεται η κατασκήνωση στην περιοχή του καταφυγίου Ζολώτα (καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός") που βρίσκεται πάνω στη πιο πολύσύχναστη διαδρομή για τις κορυφές. Αν στήσεις, μπορεί να σε διώξουν ή να σου ζητήσουν χρήματα. Κάποτε ζητούσαν χρήματα ακόμη κι αν σταματούσες να ξεκουραστείς στην αυλή τους. Ξεσηκώθηκε βέβαια ο κόσμος και δεν ξέρω τι γίνεται τώρα.
Άλλη περιοχή για κατασκήνωση και κοντά στις κορυφές είναι στη περιοχή Μεγάλη Γούρνα κάτω από τη κορυφή Σκολιό. Εκεί βρίσκεται και η καλύβα Χρηστάκη και το αυθαίρετο και κατεδαφιστέο (με οριστική απόφαση) τάχα καταφύγιο, που έκτισαν κάποιοι αλήτες από τον Κοκκινοπλό και την Ελασσόνα. Οι ίδιοι αλήτες που άνοιξαν τον παράνομο δρόμο-πληγή στο βουνό που έρχεται στη Μεγάλη Γούρνα από τον Κοκκινοπλό. Και έχουν το θράσος να τον διαφημίζουν κιόλας λέγοντας (δημόσια στη τηλεόραση), ότι με το δικό τους δρόμο ανεβαίνεις στις κορυφές σε μία ώρα ενώ από τη μεριά του Λιτοχώρου θέλεις δύο μέρες. Μη πας από 'κει αν δεν θέλεις να γίνουν τα νεύρα σου τσατάλια από τους αλήτες με τα τζιπ.
Μπορείς ακόμη να κατασκηνώσεις σε λιγώτερο πολυσύχναστες περιοχές όπως είναι το Λιβαδάκι και χαμηλότερα ή ψηλότερα στα εντυπωσιακά Μεγάλα Καζάνια από όπου μπορείς να ανέβεις και στις κορυφές περνώντας πρώτα από το οροπέδιο των Μουσών (δες χάρτες, περιγραφές και το site που σου έδωσα).
Υπάρχουν βέβαια και τα πολλά καταφύγια του βουνού που είναι εξαιρετικά ως βάσεις για διαδρομές στον Όλυμπο. Πριν πας σε κάποιο καταφύγιο πρέπει να έχεις κλείσει θέση.
#19371
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": logic

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 12
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1

jq απάντησε στο θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ

Στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά μας ζήτησαν 4 ευρώ το άτομο για να στήσουμε απ' έξω (στην αυλή ) . Στο οροπέδιο Μουσών υπάρχουν
θέσεις για να στήσεις (έχουν καθαρίσει τις πολλές πέτρες ) πίσω από το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος όπου είναι και οι περισσότερες σκηνές (αρχές Ιουλίου είχε 5-6 σκηνές στημένες ) .
Νερό μπορείς να αγοράσεις από τα καταφύγια ή να το κουβαλάς πράγμα δύσκολο αφού θα έχεις αρκετό βάρος από σκηνή υπνόσακους κτλ..
Το νερό από τις βρύσες δεν πίνεται (τουλάχιστον στο οροπέδιο) .
Το βράδυ να περιμένεις χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία (θυμάμαι το βράδυ να ξυπνάω και επειδή η σκηνή ήταν "μίας χρήσης " να στάζει με αποτέλεσμα να βραχεί ο υπνόσακος ) Ακόμα στο οροπέδιο έχε υπόψιν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο και λόγω του υψομέτρου , μπορείς εύκολα να καείς απλά αράζοντας στην σκηνή σου. Τέλος , στα καταφύγια δεν μπορείς να αφήσεις τα σκουπίδια σου οπότε πρέπει να τα κουβαλήσεις . Η ανάβαση από πριόνια μέχρι το καταφύγιο Σπ. Αγαπητού είναι περίπου 3 ώρες και από εκεί μέχρι το οροπέδιο γύρω στις 2,5 . Αν θες μπορείς να ανέβεις από σημείο γκορσιά , περνάς από το καταφύγιο πετρόστρουγκας και από εκεί οροπέδιο , διαδρομή περίπου 6 ώρες αλλά πιο ομαλή . Η ανάβαση με εξοπλισμό για κάμπινγκ θα είναι αρκετά πιο κουραστική οπότε πάρτε όσο λιγότερα πράγματα μπορείτε . Α! και το σήμα στο κινητό είναι δυσεύρετο - δεν υπάρχει καθόλου .
#19430
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": logic

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 4
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

el.nuti απάντησε στο θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο για τις απαντήσεις σας!
Μάλλον έχουμε καταλήξει για κάπου πιο χαμηλά (περίπου γύρω από τα Πριόνια, ίσως ελάχιστα ψηλότερα να μην είμαστε κοντά στο καταφύγιο) για ευκολότερη πρόσβαση σε νερό (ευελπιστούμε να βρούμε σε κάποιο ρυάκι/ποτάμι), ευκολότερο κουβάλημα (θα έχουμε συμπράγκαλα και θα μαζετούν κ απορρίμματα γιατί θα μαστε αρκετοί, οπότε έξτρα κουβάλημα) κ επειδή δεν είμαστε συνολικά έτοιμοι για τέτοια ανάβαση!
Ειλικρινά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, μας βοήθησαν αρκετά!
#19433

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ