Αντικοινωνική συμπεριφορά ελεύθερων κατασκηνωτών στη Νέδα.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Αντικοινωνική συμπεριφορά ελεύθερων κατασ

Χθες βρέθηκα στη Νέδα, συγκεκριμένα στο σημείο που το ποτάμι περνά κάτω από το Γεφύρι των Πλατανιών, κοντά στο χωριό Πλατανιά φυσικά.

Είναι ένα όμορφο σημείο από το οποίο μάλιστα ξεκινάει ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί σε μια πηγή με βρύση και δίνει επίσης σχετικά εύκολη πρόσβαση στο ποτάμι, άρα χρησιμοποιείται από πολλούς επισκέπτες.

Μιλάμε όμως για ένα μονοπάτι, άρα για έναν έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χώρο. Δίπλα ακριβώς σε αυτό το μονοπάτι έχουν στηθεί σκηνές από ελεύθερους κατασκηνωτές, που οριακά και μόνο δεν ενοχλούν όσους θέλουν να κατέβουν στο ποτάμι.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν δύο σκηνές στημένες ακριβώς δίπλα στην βρύση της πηγής. Εκεί βρισκόταν μια κοπέλα, η οποία επιπλέον είχε κάνει κατάληψη σε όλο το πλακόστρωτο πεζούλι της βρύσης με μια ατέλειωτη σειρά από μαγειρικά σκεύη, σε σημείο που δεν έμενε σχεδόν καθόλου χώρος για σταθεί ένας άνθρωπος ή να ακουμπήσει μια στιγμή τα πράγματά του.

Σαν να μην έφτανε αυτό η ίδια είχε στήσει την αιώρα της ανάμεσα σε δύο δέντρα με τρόπο που να εμποδίζει την πρόσβαση στο ποτάμι, πράγμα που σε αναγκάζει να βρεις άλλη διαδρομή για να φτάσεις στο νερό.

Όλα αυτά σε ένα όπως γίνεται αντιληπτό αρκετά πολυσύχναστο μέρος, που λογικά δεν θα έπρεπε να το επιλέξει κάποιος για να στήσει τη σκηνή του, γιατί δεν θα βρίσκει ησυχία. Αλλά εκτός από αυτό, τέτοιες συμπεριφορές, δηλαδή η τυπική αντίληψη "ας βολευτώ εγώ κι κόψουν τον λαιμό τους οι άλλοι", δημιουργεί πολύ άσχημη εικόνα για το ελεύθερο κάμπινγκ και το κυριότερο προδιαθέτει αρνητικά την κοινωνία απέναντι στους ελεύθερους κατασκηνωτές, πράγμα που την κάνει δεκτική και στον παραλογισμό της ελληνικής νομοθεσίας που απαγορεύει σχεδόν παντού το ελεύθερο κάμπινγκ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως διαφορετική έννοια είναι η χρήση του δημόσιου χώρου, πράγμα που είναι δικαίωμα κάθε ελεύθερου κατασκηνωτή και διαφορετική η κατάληψη του δημόσιου χώρου, πράγμα που εκτός από αδίκημα συνιστά και μια εξόχως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Είχε ενδιαφέρον πως λίγη μόνο ώρα πριν βρεθώ στη Νέδα, ήμουν στην παραλία της Ελαίας, που όπως όπως πάντα τέτοια εποχή ήταν γεμάτη από ελεύθερους κατασκηνωτές με κάθε δυνατό μέσο (σκηνές, τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές οροφής, τροχοσκηνές, τα πάντα) και πραγματικά κανείς δεν ενοχλούσε και δεν εμπόδιζε κανέναν άλλο. Ούτε τους υπόλοιπους που έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ, ούτε άλλους επισκέπτες.
#25822
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vassilis, apos, pankan, choco-banana, Raniarania

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 406
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 89

vassilis απάντησε στο θέμα: Αντικοινωνική συμπεριφορά ελεύθερων κατασ

Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου. Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με πολλή συζήτηση για όποιον έχει κουράγιο να την κάνει...
#25832

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 481
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 141

pankan απάντησε στο θέμα: Re:Αντικοινωνική συμπεριφορά ελεύθερων κατα

Τα πράγματα στα ορεινά, ποταμια κλπ εναλλακτικούς προορισμούς, επιδεινώνονται ραγδαία.
Όλο και περισσότεροι διωγμένοι από νησιά και παραλίες, μαζεύονται στα ορεινά και μεταφέρουν σε αυτά τις ίδιες κακές συνήθειες.
Και δεν έχει και αποτέλεσμα η όποια αντίδραση καθώς σιγά σιγά γίνονται πλήθη.
Να φωνάξεις την αστυνομία; Πριν λίγα χρόνια, αφού είδαμε ότι δεν γινόταν τίποτα με τα λόγια, φωνάξαμε (άλλοι κατασκηνωτές) την αστυνομία και τη πυροσβεστική για να διώξει αυτούς που κστασκήνωναν και άναβαν φωτιά στο Λάκο του Παπά, δίπλα στον Αώο στη Βοβούσα. Περα από τον κίνδυνο από τη φωτιά, οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταλάβει μόνο για αυτούς, ένα πολύ μικρό μέρος, που κανονικά εναλασσονταν στη διάρκεια της μέρας πολύς κόσμος για να κάνει μπάνιο, από 2 χωριά και μια μεγάλη κατασκήνωση. Οι πυροσβέστες που ήρθαν μιάμιση ώρα δρόμο μέσα στη νυχτα, δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι.
Φέτος όμως δε γινόταν αυτό. Ο κόσμος ερχόταν στο Λάκο του Παπά ασταμάτητα. Κάποιες μέρες όπως είπε ένας φίλος, ήταν "σαν μικρό χωριό". Είχαν στήσει σκηνές ακόμα και πάνω στη μόνη μικρή αμμουδιά, μη αφήνοντας εκατοστό ελεύθερο.
Πόσες φορές να φωνάξεις την αστυνομία; Και πόσες θα έρθει από το Μέτσοβο;
Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος.
Και εννοείται ότι μιλάω για καταστολή, γιατί όλοι ξέρουμε την ποιότητα αυτών των ανθρώπων από τις παραλίες που κατέστρεψαν, και όλοι ξέρουμε ότι δεν μπαίνει το παραμικρό θέμα συζήτησης και πειθούς.

Sent from my M2007J17G using Tapatalk
#25833

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ