Δίνω πληροφορίες για ελεύθερο.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Δίνω πληροφορίες για ελεύθερο.

Στο φόρουμ διακινούνται πολλές πληροφορίες για τοποθεσίες που προσφέρονται για ελεύθερο κάμπινγκ (κακώς κατά τη γνώμη μου, γι αυτό κι εγώ αποφεύγω να δίνω κι ας κάνω εδώ και 3,5 δεκαετίες ελεύθερο). Νομίζω όμως ότι στην ουσία δεν μπαίνει κανείς. Εννοώ τις βασικές αρχές για να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ. Ας τις θυμηθούμε λίγο:

1) Μόνιμη τοποθεσία ελεύθερου camping δεν υπάρχει. Αλλά πρακτικά δεν υπάρχει και καμία τοποθεσία η οποία να είναι απαγορευτική. Ελεύθερο κάμπινγκ μπορούμε να κάνουμε παντού. Μάλιστα όσο λιγότερο διαδεδομένη είναι μία περιοχή τόσο πιθανότερο είναι να μην μας ενοχλήσει κανείς. Θέλω να πω ότι εκεί που κυνηγάνε είναι εκεί που υπάρχουν πολλές σκηνές. Σε μια παραλία με 1, 2 ή 3 σκηνές κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν λοιπόν είμαστε μεγάλη παρέα, με δυο-τρεις σκηνές δε χρειάζεται να πάμε να στήσουμε εκεί που στήνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

2) Ιδανική τοποθεσία για ελεύθερο κάμπινγκ είναι η τοποθεσία στην στην οποία μπορούμε να βρούμε σκιά και νερό. Οι δύο αυτές συνθήκες είναι χρήσιμες, αλλά δεν είναι απαραίτητες. Τα περισσότερα εξαρτώνται από τη διάθεσή μας και το στυλ ζωής και διακοπών που έχουμε. Για παράδειγμα οι παραλίες χωρίς καλή φυσική σκιά. Οι δυτικές είναι καλές για ξενύχτηδες. Ο ήλιος βγαίνει αργά το πρωί, δηλαδή την ώρα που ακόμα κοιμούνται και δύει αργά το απόγευμα δηλαδή την ώρα που πάνε για μπάνιο στη θάλασσα. Αντίθετα οι παραλίες με ανατολικό προσανατολισμό προσφέρονται για πιο natural τύπους.
Το νερό είναι απαραίτητο ίσως και πιο απαραίτητο από τη σκιά, αν σκέφτει κανείς ότι σκιά μπορούμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας με μιά τεντούλα και δυο στυλοβάτες.
Όμως νερό δεν βρίσκουμε μόνο στις φυσικές πηγές. Κάπου υπάρχουν ακόμα δημοτικές βρύσες. Μπορεί ίσως να μας εξυπηρετήσει ας πούμε η παρακείμενη ταβέρνα. Ή ακόμα ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ από το οποίο κάνουμε τα καθημερινά ψώνια. Βεβαίως αν έχουμε μεταφορικό μέσο είναι πολύ πιο εύκολο να κουβαλήσουμε και να αποθηκεύσουμε το νερό ακόμα και αν το φέρνουμε από μακριά.

3) Χρυσός κανόνας στο ελεύθερο κάμπινγκ είναι η ευελιξία. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούμε με το πρώτο μέρος το οποίο θα στήσουμε. Πιθανότατα θα χρειαστεί να μετακινηθούμε 1, 2 ή και περισσότερες φορές, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σημείο. Γι' αυτό και ο εξοπλισμός μας πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί αυτή την πιθανότητα. Τόσο που να μη δυσανασχετείς όταν χρειάζεται να μετακομίσεις και να μην παραμένεις σε ένα μέρος που δεν σε ενθουσιάζει μόνο και μόνο γιατί βαριέσαι να στήνεις για να ξεστήνεις.

4) Στην ελεύθερη κατασκήνωση είναι καλό να ξέρεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου. Μπορείς να στήνεις σε οποιοδήποτε ιδιωτικό χώρο και φυσικά μπορείς να κατασκηνώνεις από τη δύση εως και την ανατολή του ηλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να έρθει να σε βγάλει ή να σου κόψει κλήση όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα λιοστάσι ας πούμε. Έκτός και γίνει με εντολή και καταγγελία του ίδιου του ιδιοκτήτη του μέρους. Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορεί να σου καταλογιστεί κανένα πρόστιμο. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, οι επισκέψεις των αρχών γίνονται συνήθως πολύ νωρίς τα ξημερώματα. Ακόμα και σε αυτή την ακραία περίπτωση όμως το πιθανότερο είναι στο δικαστήριο να αθωωθείς λέγοντας το γνωστό ποίημα που πια όλοι ξέρουν και λένε: "έφτασα αργά το βράδυ δεν είδα κάπου τις σχετικές πινακίδες (αν υπάρχουν) και κατασκήνωσα για να κοιμηθώ επειδή ήμουν κουρασμένος."
Φυσικά έχεις και υποχρεώσεις και οποίες συνοψίζονται σε μία και μόνο πρόταση: άφησε τον χώρο έτσι όπως τον βρήκες ή ακόμα και καλύτερο αν είναι δυνατόν. Μια άλλη επίσης πολύ σημαντική σου ευθύνη είναι να μην ξεχνάς ποτέ ότι οπουδήποτε και αν κάνεις ελεύθερό κάμπινγκ δεν παύεις να είσαι φιλοξενούμενος της εκεί τοπικής κοινωνίας. Την οποία είναι καλό να αντιμετωπίζεις με θετική διάθεση, σεβασμό, κατανόηση και χωρίς άσκοπες προκλήσεις ή αντιπαραθέσεις.

5) Τέλος το ελεύθερο κάμπινγκ δεν το βρίσκεις, το δημιουργείς. Δεν θα σε συμβουλεύσει κάποιος και κανείς δεν θα σε στείλει στον παράδεισο. Πρέπει να τον φτιάξεις μόνος σου, να ανακαλύψεις το μέρος που σε συναρπάζει και να είσαι ο πρώτος, ίσως και ο μόνος που θα στησει σκηνή εκεί. Γι αυτό λοιπόν αντί να ρωτάτε στα φορούμ, φορτωθείτε τη σκηνούλα σας και βγείτε στο δρόμο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να περάστε καλά.
#21987
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vassilis, kosvam, los7tre, PanagiotisR, itheodorop, Raniarania, Kopanos, georgeps, dkabakos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 406
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 89

vassilis απάντησε στο θέμα: Δίνω πληροφορίες για ελεύθερο.

Εξαιρετικό. Κρατώ επίσης το "να μην ξεχνάς ποτέ ότι οπουδήποτε και αν κάνεις ελεύθερό κάμπινγκ δεν παύεις να είσαι φιλοξενούμενος της εκεί τοπικής κοινωνίας. Την οποία είναι καλό να αντιμετωπίζεις με θετική διάθεση, σεβασμό, κατανόηση και χωρίς άσκοπες προκλήσεις ή αντιπαραθέσεις."
#21989
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Raniarania

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ