Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

 • Δημοσιεύσεις: 34
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 33

heisenberg δημιούργησε το θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Φέτος αποφάσισα να πάω για ελεύθερο σε Ικαρία και Φούρνους. Έψαξα και βρήκα κάποιες πληροφορίες σε σχετικά posts μέσα στο forum αλλά δεν ήταν όλες πλήρεις ή πρόσφατες. Τελικά πήγα έμεινα τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου-όλες ελεύθερο- και παραθέτω πως είναι η κατάσταση με το free camping σε αυτά τα 2 νησιά.

Ικαρία
Άκουγα τελευταία ότι οι ντόπιοι δεν επιθυμούν πλέον το free στο νησί τους και προσπαθούν να το κυνηγήσουν. Ακόμα και αυτό να ισχύει το νησί έχει περάσει τόσο πολύ στη συνείδηση του κόσμου σαν προορισμός για free camping που όλες οι προσπάθειες είναι μάταιες. Ο κόσμος που κάνει ελεύθερο στην Ικαρία είναι πάρα πολύς και δεν πτοείται.
Τα μέρη που μπορεί κανείς να στήσει είναι τα εξής:

1. Παραλία Μεσαχτής
Η Μεσαχτή είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού και βρίσκεται μετά τον οικισμό Γυαλισκάρι. Έχει Άμμο, 3 ντουζ και τουαλέτες. Επίσης έχει και 2 beach bar τα οποία όμως δεν διαθέτουν τουαλέτες και σε παραπέμπουν σε αυτές τις παραλίας. Κατά μήκος της παραλίας εκεί που ξεκινάει η άμμος υπάρχουν κάποια δέντρα που δημιουργούν σκιές και εκεί στήνονται οι περισσότερες σκηνές. Όταν ο κόσμος αυξάνεται, οι σκηνές στήνονται παντού πάνω στην παραλία και όχι μόνο στις περιορισμένες σκιές. Επίσης, σε κάποιο σημείο της παραλίας, υπάρχει ένα οικοπεδάκι, ειδικά διαμορφωμένο στο οποίο στήνονται πολλές σκηνές η μία δίπλα στην άλλη.
Οι τουαλέτες συνήθως είναι σε κακή κατάσταση λόγω του πολύ κόσμου και του ότι δεν καθαρίζονται από κάποιον άνθρωπο του δήμου, παρά μόνο από μια ομάδα φιλότιμων εθελοντών που μένουν στην παραλία. Οι τοπικές αρχές δεν επιθυμούν κατασκηνωτές στην παραλία γι αυτό και οι επισκέψεις τις αστυνομίας ήταν συχνές. Απ ότι ακούγαμε όσο ήμασταν εκεί η αστυνομία ερχόταν 1-2 φορές την εβδομάδα, γύρω στις 10-11 το πρωί. Παίρναν τα στοιχεία απο 1-2 άτομα και κάναν συστάσεις να φύγουν οι σκηνές γιατί την επόμενη μέρα θα έρχονταν πάλι και θα έκοβαν πρόστιμα. Για το λόγο αυτό πολλοί δεν κοιμόντουσαν μέσα στις σκηνές αλλά έξω στην άμμο, σε υπνόσακους, αιώρες, στρώματα, ξαπλώστρες κτλ ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση πεσίματος. Επίσης πολλοί δεν είχαν καν σκηνή. Έστηναν μόνο μία τέντα παραλίας και έμεναν εκεί. Εμείς τις περισσότερες μέρες της διαμονής μας μείναμε στη Μεσαχτή (κακομάθαμε με τα ντουζ) και κοιμόμασταν με υπνόσακους στην αμμουδιά.

2. Παραλία Λιβάδι
Το Λιβάδι είναι λίγο μετά τη Μεσαχτή και αποτελεί την παραλία του Αρμενιστή, που είναι ο τουριστικότερος οικισμός του νησιού. Μορφολογικά είναι όπως η Μεσαχτή αλλά μικρότερη σε μέγεθος. Στο Λιβάδι μπορούσες να στήσεις σκηνή πάνω στην παραλία ή να κοιμηθείς χύμα, σε υπνόσακο, ξαπλώστρα κτλ όπως ακριβώς και στη Μεσαχτή. Αυτό που δεν ξέραμε και το είδαμε εκεί, είναι ότι στο Λιβάδι λειτουργεί ημινόμιμο/ημιπαράνομο camping! Ουσιαστικά υπάρχει ένας ιδιωτικός περιφραγμένος χώρος με σκιές, τουαλέτες και ντουζ στον οποίο μπορείς να στήσεις χωρίς φόβο πεσίματος (τουλάχιστον δεν ακούσαμε για επισκέψεις αστυνομίας) αλλά με ένα συμβολικό αντίτιμο. Απ' ότι μάθαμε από παιδιά που έμειναν εκεί, κάθε μέρα (ή σχεδόν κάθε μέρα) περνούσε κάποιος και μάζευε 3 ευρώ από κάθε άτομο ή κάτι τέτοιο. Γενικά μπορούσες να τη σκαπουλάρεις και να μη δίνεις ούτε αυτό το αντίτιμο. Οι εγκαταστάσεις βέβαια ήταν προβληματικές με τα ντουζ να υπολειτουργούν και τις τουαλέτες συνήθως χάλια. Στην παραλία επίσης υπήρχε ένα πολύ συμπαθητικό beach bar.

3. Παραλία Να - Φαράγγι Να (Φαράγγι Χάλαρη)
Η παραλία και το φαράγγι του Να είναι ίσως το πιο γνωστό και το πιο ιστορικό μέρος που μπορεί να στήσει κανείς στην Ικαρία. Το Φαράγγι του Να, που ονομάζεται Χάλαρη, διασχίζει ένα μεγάλο μέρος του Νησιού και τελικά εκβάλλει στην παραλία του Να όπου σχηματίζει και το πολυφωτογραφημένο ποτάμι πάνω στην άμμο. Η παραλία είναι πανέμορφη και όλο το μέρος εκεί ξεχειλίζει ενέργεια. Πολύς λόγος γίνεται για την πλημμύρα/κατολίσθηση που είχε κάνει ζημία στο φαράγγι του Να πριν λίγα χρόνια. Δεν ξέρω πως ήταν πριν, αλλά τώρα είναι σχετικά δύσβατο σε κάποια σημεία, ενώ το νερό το καλοκαίρι είναι λιγοστό και όχι καθαρό. Σε όλο αυτό το κομμάτι μπορεί κάποιος να στήσει σε 3 σημεία:
α) Στην παραλία. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ ένα κομμάτι της καταλαμβάνει και το ποτάμι που καταλήγει εκεί από το φαράγγι. Δυστυχώς τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά.. Όταν οι σκηνές είναι λίγες στήνονται περιμετρικά των βράχων της παραλίας. Όταν ο κόσμος αυξάνεται, οι σκηνές στήνονται παντού! Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με σκαλοπάτια. Πάνω ακριβώς βρίσκεται μία ταβέρνα στην οποία παίζει ελεύθερο φόρτισμα και τουαλέτα. Οι άνθρωποι της ταβέρνας βέβαια δεν είναι και τόσο φιλικοί πάντα..
β) Το φαράγγι (ή ποτάμι όπως αναφέρεται) σε κάποιο σημείο του χωρίζεται στα 2 από το οδικό δίκτυο του νησιού. Ένα γεφυράκι χωρίζει το ποτάμι σε κάτω και πάνω. Το κάτω ποτάμι είναι το κομμάτι του φαραγγιού από το γεφυράκι μέχρι την παραλία. Εκεί οι σκιές και οι σκηνές είναι σχετικά λίγες αλλά έχουν το προνόμιο να είναι κοντά στους 1ους καταρράκτες του φαραγγιού. Σε αυτό το κομμάτι έχεις πρόσβαση και από την παραλία και από το δρόμο/γεφυράκι.
γ) Το πάνω ποτάμι. Το πάνω ποτάμι είναι το κομμάτι του φαραγγιού από το γεφυράκι και μέχρι όπου αντέξουν τα πόδια σου μέσα στο φαράγγι. Το κομμάτι αυτό έχει μόνο μία είσοδο από μονοπάτι που ξεκινάει από το γεφυράκι. Εκεί όσο προχωράς προς τα μέσα οι σκιές και οι καλές καβάτζες αυξάνονται αλλά αυξάνεται και η απόσταση που πρέπει να διανύσεις κάθε φορά που πας ή φεύγεις απ τη σκηνή σου. Οι περισσότεροι στήνουν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι με πολλές θέσεις μαζεμένες συνθέτοντας μια μικρή γειτονιά.

Εμείς προτιμήσαμε να στήσουμε κάποια βράδια στην παραλία για να έχουμε εύκολη πρόσβαση από και προς τη σκηνή. Μία μέρα κάναμε μία πεζοπορική διάσχιση ενός μέρους του φαραγγιού από την παραλία μέχρι το χωριό Χριστός Ραχών, οπότε και περάσαμε από όλες τις καβάτζες του φαραγγιού.

4. Παραλία Φάρου
Ο Φάρος είναι ένας οικισμός στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Δεν είναι τόσο τουριστικός όσο το κομμάτι από Εύδηλο μέχρι Να, μαζεύει και μεγαλύτερο κόσμο και γενικά ενδείκνυται για πιο ήρεμες καταστάσεις. Η παραλία του Φάρου είναι η μεγαλύτερη του νησιού με ωραία νερά, σκιές και τη θέα των Φούρνων απέναντι. Όσο η παραλία εκτείνεται προς τα αριστερά ο κόσμος λιγοστεύει και εκεί ξεκινούν οι σκηνές. Μπορεί κάποιος να στήσει πάνω στην παραλία χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς αλλά στο κομμάτι εκείνο δεν έχει καθόλου σκιές, παρά μόνο βράχια. Επίσης υπάρχουν 2 beach bar και ντουζιέρες.

5. Φυσικά κάποιος μπορεί να στήσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος η παραλία του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρω την παραλία του Αγίου Γεωργίου που είναι κάτω από τον πύργο Δράκανο στο ΒΑ άκρο του νησιού. Απλά είναι κάπως μακριά και απομονωμένη. Επίσης είδαμε σκηνές και στο δάσος έξω από το χωριό Χριστός Ραχών! Σε αυτή την περίπτωση προτιμάς να είσαι κοντά στα barakia και όχι στις παραλίες.

Συμπερασματικά, η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι η κοινωνία του νησιού, θέλει το ελεύθερο camping γιατί της αποφέρει πολλά έσοδα, αλλά προσπαθεί να το περιορίσει σε συγκεκριμένα μέrη όπως το Να και το Λιβάδι και να το απομακρύνει από την πιο τουριστική παραλία του νησιού τη Μεσαχτή.


Φουρνοι Κορσέων (Ικαρίας)
Οι Φουρνοι Κορσεών είναι το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται ανατολικά της Ικαρίας. Ουσιαστικά έχουν 2 κατοικήσιμα νησιά του Φούρνους και τη Θύμαινα στην οποία όμως δεν πάνε δρομολόγια. Οι Φούρνοι είναι ένα τέλειο μέρος για ήρεμες διακοπές. Παρόλο που είναι απέναντι δεν έχουν καμία σχέση με Ικαρία σε νοοτροπία και τουρισμό. Οι κάτοικοι είναι φιλικοί προς το ελεύθερο camping αρκεί να γίνεται με σεβασμό προς τον υπόλοιπο τουρισμό. Αστυνομία δεν είδα πουθενά να υπάρχει... Ένα πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδανικό μέρος, δηλαδή απομονωμένο, με πολλές σκιές και ωραία νερά για να στήσεις. Υπάρχουν πολλές μικρού μεγέθους παραλίες, με βότσαλο, υπέροχα νερά και κάποια λιγοστά αρμυρίκια πρόσφατα φυτεμένα, σε μέγεθος που ακόμα δεν προσφέρει σκιά. Κάποιος μπορεί να στήσει σε οποιαδήποτε παραλία αρκεί να πάει στην άκρη της και να μην καταλάβει με τη σκηνή του κάποια από τις λιγοστές διαθέσιμες σκιές. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις παραλίες που θα μπορούσε κάποιος να μείνει:
1. Ψιλή Άμμος. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι. Δεν είναι και η super παραλία αλλά μένεις άνετα και δεν χρειάζεσαι μεταφορικό.
2. Ελιδάκι. Απέχει γύρω στα 4 Km από το λιμάνι και την προτιμούν οι περισσότεροι κατασκηνωτές γιατί είναι σχετικά απομονωμένη και δεν πάει κόσμος. Εκεί είδαμε τις περισσότερες σκηνές. Για να κατέβεις υπάρχει ένα σύντομο μονοπάτι. Σκιές δεν υπάρχουν, ούτε κάτι κοντά για νερό φαγητό.
3. Κασίδι και Βιτσιλιά. 2 όμορφες παραλίες στο ίδιο στυλ. Απέχουν 5-6 Km από το λιμάνι. Σε αντίθεση με το Ελιδάκι σε αυτές πάει κόσμος. Αν στήσεις λίγο απόμερα τη σκηνή, δε θα σε ενοχλήσει κανείς.
4. Αγία Τριάδα στο Καμπί Χρυσομηλιάς. Για μένα η κορυφαία επιλογή. Όμορφη και αρκετά απομονωμένη. Μειονέκτημά της είναι ότι απέχει 18 Km από το λιμάνι, που είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που υπάρχει στους Φούρνους. Είναι κοντά στο χωριό Καμπί Χρυσομηλιάς και έχει κάποιες σκιές πάνω στην παραλία, που καλό είναι να μην στήνονται σκηνές σε αυτές και κάποιες πίσω από την παραλία, όπου είναι ιδανικές.

Νομίζω ότι οι Φούρνοι είναι ένα μέρος που μπορεί κάποιος να κάνει ελεύθερο άφοβα και ήρεμα τουλάχιστον προς το παρόν.
Η Ικαρία και οι Φούρνοι είναι η απόδειξη ότι το ελεύθερο camping δεν πτοείται από αστυνομίες και πρόστιμα... :tent:
#15008
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kostasngr, nxen, logic, panGS, akisarmaos, choco-banana, lenablabla

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 32
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 11

st3f απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Συγχαρητήρια , πολύ καλή η περιγραφλη σου
:thumbup:
#15009
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": heisenberg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 433
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 119

kostasngr απάντησε στο θέμα: Re:Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Πραγματικά, μπράβο για την υπομονή και τη διάθεσή σου!
#15010
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": heisenberg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 35
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7

panGS απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Ωραία περιγραφή , μπράβο σου...


:thumbup: :thumbup: :thumbup:
#15026
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": heisenberg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

sardway απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Eκπληκτική παρουσίαση της Ικαρίας. Ήθελα όμως να ρωτήσω, αν έχει πάει κανείς πρόσφατα Ικαρία και πως έχει η κατάσταση με τα πεσίματα από την αστυνομία. Ευχαριστώ πολύ για οποιαδήποτε απάντηση, εκ των προτέρων.
Καλώς σας βρήκα. :tent:
#17888

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 1
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1

Dionysus απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Δυστυχώς είδα πολλές διαφορές φέτος (καλοκαίρι 2015) που πήγα διακοπές σε ΙΚΑΡΙΑ και ΦΟΥΡΝΟΥΣ.
Ικαρια ειχα παει και το 2012, αλλα τα πραγματα εχουν αλλαξει παρα πολυ απο τοτε.
Πηγα το 10ημερο ακριβως του 15υαγουστου, περιπου 8-17 Αυγουστου του 2015.

Όσον αφορά την ΙΚΑΡΙΑ, στο ΛΙΒΑΔΙ δεν μπορείς να πια να στησεις εξω στην παραλια. Μονο με sleeping bag εκεί. Μετα τις 12 στην παραλια υπαρχουν ρακετες, παιδακια με οικογενειες, και γενικα μια mainstream κατασταση που με τιποτα δεν θυμιζει την παλια Ικαρια που ξεραμε!
Επιτρεπουν να στησεις σκηνη μονο στο ΠΑΡΑΝΟΜΟ καμπινγκ που εχουν στο ΛΙΒΑΔΙ, και οντως ζητανε 3 ευρω, αλλα ειναι τελειως μαλακια να τα δωσεις. Ειναι τελειως παρανομο το καμπινγκ, οποτε δεν εχει κανενα νοημα να υποκυψετε σε αυτο τον εκβιασμο. Το καμπινγκ στο ΛΙΒΑΔΙ,εχει τρομερη φασαρια, εχει απο πανω το KASHMIR να παιζει μεχρι τις 5 καθε βραδυ, και να μην μπορεις να κοιμηθεις, οι τουαλετες βρωμανε ολη μερα, και τα ντουζ κρυα. Μονο στο Να μαλλον εχει νοημα να μεινεις, αλλα δεν κοιμηθηκα εκει το βραδυ. Παντως ακουσα αρκετο κοσμο να στηνει στο Να, και να μην εχει κανενα θεμα!

Οσον αφορα τους Φουρνους, δεν παιζει πρακτικα πολυ ελευθερο καμπινγκ. Στο Ελιδακι μονο μπορεις να στησεις -εκει αφηνουν μονο οι ντοπιοι του νησιου- , αλλα το Ελιδακι εχει ενα μικρο μονοπατι σχετικα δυσβατο, και η παραλια ειναι παρα πολυ μικρη χωρις καθολου σκιά, και ειναι πολυ δυσκολο να μεινεις πρακτικα, γιατι ξυπνας παρα πολυ νωρις απο ηλιο και ζεστη. Εχει κατι μικρα αρμυρικια που σε λιγα χρονια αν μεγαλωσουν θα εχει σκιά, αλλα είναι μετρημένα 5. Ειδαμε μονο μια σκηνη στο ΕΛΙΔΑΚΙ, και καμια αλλη στις υπολοιπες παραλιες του νησιου για ολη τη βδομαδα που μειναμε.

Κάθε χρονια είναι διαφορετικη από την επομενη και ισως του χρονου το 2016 να είναι καλυτερα τα πραγματα, απλα τελευταια νιωθω ότι οι χρονιες που ερχονται φερνουν κοσμο που δεν ξερει τι σημαινει ελευθερο καμπινγκ και ολη την φιλοσοφια γυρω από αυτό, και δυστυχως χαλανε οι ομορφοι τοποι που μπορουσαμε να παμε να στησουμε. :(
#18264
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": heisenberg

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 2
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

lemon απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

Καλησπέρα, αλλάξαμε με την παρέα μου τελευταία στιγμή τα πλάνα και είμαστε για ικαρία την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα για φαράγγι στο Να.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια επιπλέον πράγματα για το μέρος.
1.Τι παίζει με μπάτσους μέσα στο φαράγγι;
2. Τέτοια εποχή βρίσκεις καμιά σκιά;
3. Έχω ακούσει για πολύ άγρια θάλασσα ισχύει; είναι πάντα έτσι;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
#19483

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 4
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

ΙΝΚ απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2016

Καλημέρα lemon! Όταν πας μπορείς σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις για την κατάσταση; Μπορούμε να κατασκηνώσουμε στην Ικαρία και πού πλέον (ιδίως στο Φαράγγι στο Να); Κυνηγάνε τους ελεύθερους κατασκηνωτές;;;;;;! :sadangel: :sadangel:
#19487

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 50
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10

nxen απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014


1. Έχω πολλά χρόνια να πάω, δεν ξέρω πώς είναι η κατάσταση.

2. Μέσα Ιουλίου δεν θα έχετε πρόβλημα, θα βρείτε σε σκιά.

3. Όντως. Συνήθως το πιάνει ο καιρός και, τότε, δεν είναι για ανθρώπους που δεν ξέρουν μπάνιο. Πάντως μην ακούς τους διάφορους μύθους για παραθεριστές που η θάλασσα τους άρπαξε από το βραχάκι κλπ.

Επίλογος: Ειδικά απόγευμα και βραδάκι είναι μαγεία!!!
#19504

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Δημοσιεύσεις: 2
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

lama απάντησε στο θέμα: Ελεύθερο Camping Ικαρία - Φούρνοι 2014

ειχε αστυνομια τελικα?
#21291

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ