Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen δημιούργησε το θέμα: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Πρώτα απ' όλα ξεκινάμε με τον βασικότερο εξοπλισμό, την σκηνή. Το σπίτι μας ... στην εξοχή. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού μας, αυτό που μπορεί να μας φτιάξει ή να μας χαλάσει την διαμονή.

Οπότε και του συμπεριφερόμαστε ως το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού. Κάνουμε σωστή αγορά σύμφωνα με τις ανάγκες μας και την οικονομική μας δυνατότητα αλλά έχοντας πάντα υπ' όψιν ότι καλύτερο είναι να ξοδέψει κάποιος κάτι περισσότερο από το συνολικό μπάτζετ στην σκηνή διότι εκεί μέσα θα μένει και θα φυλάσσει τα πράγματά του.

Κάποιες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των σκηνών που θα δείτε όταν πάτε να αγοράσετε σκηνή θα βρείτε στο θέμα "περί χαρακτηριστικών σκηνής" . Γνωρίζοντας αυτά το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε για τι είδους κάμπινγκ και για πόσα άτομα θέλετε την σκηνή.

1) Τι είδους κάμπινγκ.

Όλες οι σκηνές δεν ενδεικνύονται για όλες τις μορφές κάμπινγκ, οπότε και αν κάνετε διάφορα είδη κάμπινγκ τότε μέσα στα χρόνια θα συγκεντρώσετε περισσότερες από μια σκηνές για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αρχικά όμως στην επιλογή διαλέξτε το είδος σκηνής που είναι πιο κατάλληλο για την χρήση που θα της κάνετε.

α) Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή διακοπών
: επιλέξτε μια σκηνή που να έχει μια αξιοπρεπή αδιαβροχοποίηση (>1500mm) ώστε να μην φοβάστε ιδιαίτερα την βροχή καθώς και θερμοκολλημένες ραφές για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Επιλέξτε μια σκηνή που να έχει διπλό πανί και για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο (από ζόρισμα στο στήσιμο και από τον ήλιο) αλλά επίσης και για προστασία από την βροχή (το εξωτερικό πανί δέχεται την μανία της βροχής ενώ δεύτερη προστασία το εσωτερικό) και καλύτερο εξαερισμό (ο αέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στα δύο πανιά), το διπλό πανί είναι επίσης ευκολότερο στο καθάρισμα και την συντήρηση. Οι σήτες απαραίτητες φυσικά.

β) Μόνο καλοκαιρινό κάμπινγκ - σκηνή Σ/Κ
: Μια εύκολη στο στήσιμο σκηνή με μέτρια (ως και χαμηλή) αδιαβροχοποίηση θα σας κάνει την δουλειά, στο κάτω κάτω δεν βρέχει κάθε μέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μια οικονομική σκηνή του "σούπερ μάρκετ" ίσως είναι ικανοποιητική αν δεν ψάχνεται κάτι πιο ελαφρύ (λόγω πεζοπορίας για παράδειγμα).

γ) Τριών εποχών - σκηνή σαιζόν: Για τους λίγους φίλους που θα επιλέξουν να στήσουν σε ένα μέρος μια σκηνή για όλη την θερινή σαιζόν (από Μάιο έως Σεπτέμβριο). Καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή με σχετικά υψηλή αδιαβροχοποίηση (<2000mm) μια και η σκηνή θα παλεύει με τα στοιχεία της φύσης για 4 τουλάχιστον μήνες. Ποιοτικές θερμοκολλημένες ραφές και καλός εξαερισμός επιβάλλονται, διότι θα πετύχετε και αρκετές ζέστες αλλά και αρκετές βροχές. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η αντιανεμική προστασία καθώς και η προστασία UV επίσης λόγω μακράς περιόδου στησίματος, αποφεύγετε έτσι να την βρείτε κουρέλια από τον αέρα και καμμένη από τον ήλιο.
Επίσης καλό είναι να επιλέξετε μια λίγο μεγαλύτερη σκηνή ώστε να αφήνεται και κάποια πράγματα μέσα (μην τα ανεβοκατεβάζετε τα Σ/Κ) πχ μια ντουλάπα ή ραφιέρα για τρόφιμα κοκ. Καλό είναι να υπάρχει προθάλαμος που να κλείνει με σήτες για την τοποθέτηση πραγμάτων και μεγαλύτερη άνεση.

δ) Σκηνή 4 εποχών - διακοπών ή μόνιμη
: Αν επιθυμείτε να κάνετε κάμπινγκ πέραν των καλοκαιρινών μηνών καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή 4 εποχών ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις κακουχίες του χειμώνα. Η υψηλή αδιαβροχοποίηση (<3000mm>3000mm και κατά προτίμηση 4000mm). Σίγουρα θερμοκολλημένες ραφές, και διπλό πανί. Ελαφριά και εύκολη στο στήσιμο αλλά με μεγάλη αντοχή στον αέρα. Ήπιος σχεδιασμός εξαερισμού (αν και κάποιες είναι κατάλληλες και για καλοκαίρια σε πιο βόρειες χώρες) χρειάζεται κυρίως για να μην δημιουργείτε υγρασία εντός της σκηνής.
Οι σήτες δεν είναι απαραίτητες μια και δεν ενδεικνύονται αυτές οι σκηνές για καλοκαίρι (θα βγάλετε την μπέμπελη). Καλό είναι όμως να έχει UV προστασία ιδίως αν είναι να στηθεί σε μέρος χωρίς σκίαση).

στ) Σκηνή πεζοπορίας - ελεύθερου
: Σκηνή πρωτίστως ελαφριά (κατά προτίμηση <8kgr) με καλό πανί ανθεκτικό πανί. Αδιαβροχοποίηση ανάλογα με το ποιες περιόδους θα την χρησιμοποιήσουμε.

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7858

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Σκηνή συνέχεια ....

2) Ποιοι και πόσοι θα πάμε.

Πρώτα απ' όλα να έχετε στο νου σας ότι οι ενδείξεις για το πόσα άτομα χωράνε σε μία σκηνή είναι ακριβώς αυτό, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που χωράει μέσα στην σκηνή χωρίς πολλά πράγματα και ψιλό στριμωγμένα. Καλό είναι να υπολογίζετε παραπάνω χώρο για τα πράγματα σας και μια σχετική άνεση. Η ελάχιστη επαύξηση θεωρώ ότι είναι το 50% (υπολογίζουμε δλδ μισό άτομο παραπάνω για κάθε έναν που θα κοιμηθεί), αν για παράδειγμα θα πάμε 2 άτομα καλό είναι να πάρουμε σκηνή τουλάχιστον 3 ατόμων, 3 άτομα σκηνή 4-5 ατόμων, άτομα σκηνή 6 ατόμων κοκ.
Ενώ για πολύ-ήμερες διακοπές θα πρότεινα την επαύξηση κατά 100% των ατόμων ώστε και άνεση χώρου να υπάρχει και να μπορούμε να έχουμε τα πράγματά μας εντός της σκηνής. Όσο φυσικά μεγαλώνει το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη άνεση θα έχουμε χωρίς απαραίτητα να αυξάνουμε τον βαθμό δυσκολίας στησίματος της σκηνής.

Από κει και πέρα μεγάλη σημασία παίζει και η κατανομή του χώρου της σκηνής που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα αν πρόκειται για:

α) Ζευγάρι
. Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη άνεση χώρου στο δωμάτιο (αν την χρειάζεστε κάτι δεν πάει καλά ;) ) αλλά θα βόλευε ένας προθάλαμος για να τοποθετήσουμε τα πράγματά μας και να έχουμε κάποιον άνετο χώρο διαβίωσης.

β) Παρέα φίλων
. Καλό είναι να υπάρχει άνεση χώρου ή ακόμα και ξεχωριστά δωμάτια. Επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον (λογικά :woohoo: ) οι αποστάσεις συντηρούν τις φιλίες ;) . Καλό είναι να γίνεται κατανομή κατ' άτομο (με τα πράγματά του) ώστε να υπάρχει άνετη διαβίωση για όλους.

γ) Ζευγάρια. Δύσκολη περίπτωση αν είναι να στεγαστούν στην ίδια σκηνή. Απαραίτητα τα ξεχωριστά δωμάτια καθώς και η διαχωρισμός του χώρου διαβίωσης. Δεν θα σας το πρότεινα αλλά αν το αποφασίσετε πάρτε οπωσδήποτε μεγάλη σκηνή :whistle:

δ) Οικογένεια. Συνήθης περίπτωση. Καλό είναι να επιλέξετε μια σκηνή που να σας δίνει και κάποια άνεση διαβίωσης, μεγάλοι χώροι και ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο θα σας κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Πρόταση μου είναι να είναι τα δωμάτια αντικριστά (σε αντίθεση με το κολλητά δωμάτια) ώστε παρ' όλη την αμεσότητα της σκηνής να υπάρχει και κάποια άνεση προσωπικού χώρου "μακρυά" από τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν τόνους πραγμάτων οπότε καλό είναι να υπάρχει και ένας μεγάλος προθάλαμος για να έχουμε και αποθηκευτικούς χώρους αλλά και άνετο χώρο διαβίωσης.
Αν έχετε σχετικά μεγάλα παιδιά (στην εφηβεία) καλό είναι να έχουν την δική τους σκηνή διότι θα τους δώσει και ένα αίσθημα ανεξαρτησίας (απαραίτητο σε αυτές τις ηλικίες) αλλά και θα τους μάθει να είναι υπεύθυνοι για τον χώρο τους. Φυσικά θα σας δώσει και εσάς μεγαλύτερη άνεση ;) .

Επιλογή Ύψους.

Όσο πιο ψηλή είναι μια σκηνή τόσο πιο άνετη θα είναι και η διαβίωσή μας σε αυτήν ιδιαίτερα και κυρίως το καλοκαίρι. Οι λόγοι είναι οι εξής:

α) Καλύτερος εξαερισμός - περισσότερη δροσιά: οι ψηλότερες σκηνές έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια αναπνέοντος πανιού άρα και μεγαλύτερη επιφάνεια εξαερισμού. Παράλληλα ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω δίνοντας σας μια πιο δροσερή διαμονή.

β) Άνεση χώρου
: όσο πιο ψηλή είναι μια σκηνή με το ίδιο εμβαδόν τόσο πιο ήπια είναι η κλίση της πλευράς της οπότε τόσο και πιο πολύ χώρο θα έχετε στα χαμηλά της επίπεδα. Παράλληλα το ύψος βοηθάει στο να μπορούμε να ντυθούμε όρθιοι και όχι να χρειάζεται να σκύβουμε (και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξαπλώνουμε) και να παλεύουμε για να κάνουμε μια αλλαγή ρούχων.

Υπάρχουν φυσικά κάποιες περιπτώσεις που καλό είναι να επιλέγουμε χαμηλότερες σκηνές λόγω συνθηκών.

α) Σε περίπτωση δυνατών ανέμων
: όταν περιμένουμε εκεί που θα στήσουμε να έχει δυνατό αέρα καλό είναι να έχουμε μια πιο συμμαζεμένη σκηνή μια και όσο μικρότερη η επιφάνεια πανιού τόσο μικρότερη η αντίσταση στον αέρα και τόσο μικρότερη η πιθανότητα να την βρούμε κουρέλια.

β) Σε περίπτωση ελλιπούς σκίασης
: όταν εκεί που θα στήσουμε υπάρχουν σχετικά λίγα και κοντά δέντρα μια κοντή σκηνή θα μας δώσει το πλεονέκτημα να βρούμε πιο εύκολα χώρο με σκίαση για να στήσουμε.

Αυτά τα ολίγα για την επιλογή σκηνής. Παράλληλα μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στα θέματα: "Προτάσεις για στήσιμο σκηνής" για το πως να στήσετε την σκηνή σας και στα "Επισκευή και βελτιωση μιας σκηνης....." και "Σκηνη πλυσιμο????" για την συντήρηση των σκηνών

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7862

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Κάπου να ξαπλώσουμε :lol:

Θα φτάσει η ώρα εκείνη που όσο καλή και να είναι η παρέα θα πάρουμε τον δρόμο προς την σκηνή για να ρίξουμε ένα υπνάκι :cheer: ;) . Που κοιμόμαστε;

1) Υπνόσακος: το βασικότερο ίσως μέρος του εξοπλισμού μετά την σκηνή (για τους πιο τολμηρούς και τους πιο νέους υπάρχει μάλιστα και η επιλογή της απευθείας διανυκτέρευσης σε υπνόσακο). Αν κατασκηνώνεις στην φύση λογικά κάποιες βραδυνές/πρωινές ώρες θα αντιμετωπίσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.
α) Για καλοκαιρινές εξορμήσεις ένας απλός υπνόσακος με επίπεδο comfort +10 έως +8 μας κάνει μια χαρά.
β) Για πιο κρύες συνθήκες (3 εποχών) καλό είναι να διαλέξετε έναν με επίπεδο comfort +6 έως +4
γ) Για χειμερινή διαβίωση ένα χειμερινό υπνόσακο με επίπεδο <+4.

2) Στρώμα: επειδή δεν θα βρούμε εύκολα συνθήκες με πολύ μαλακό χώμα (εκτός αν στήσουμε παραλία) και επειδή για την υγρασία και το κρύο καλό είναι να έχουμε κάτι κάτω από τον υπνόσακο...

α) Υπόστρωμα: υποθέματα χαμηλού ύψους αλλά και βάρους ιδανικά για πεζοπορίες και "ελαφρύ" κάμπινγκ (όταν δεν θέλουμε να κουβαλάμε πολλά). Δίνει μια σχετική άνεση και κοστίζει σχετικά λίγο ενώ έχει αρκετά μεγάλες αντοχές στην ταλαιπωρία, επίσης πιάνει λίγο χώρο στις αποσκευές μας για αυτό και είναι το προτιμώμενο μέσου ύπνου για τους περιοδεύοντες σκηνάδες. Συνήθως έχει πάχος από μερικά χιλιοστά (αν θυμάμαι καλά έχω δει από 6mm) μέχρι και 1,5cm (ίσως και παραπάνω).

β) Αυτοφούσκωτο στρώμα: σύγχρονη προσθήκη στην κατηγορία των στρωμάτων. Μεσαίου πάχους/ύψους ξεκινάνε περίπου στα 2,5cm και φτάνουν μέχρι και 10cm. Αρκετά ελαφριά πιάνουν μικρό όγκο και δεν χρειάζονται φούσκωμα. Προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη άνεση από τα υποστρώματα αλλά κοστίζουν και πολύ περισσότερο. Καλή αντοχή στην ταλαιπωρία ιδανική ίσως λύση για αυτούς που μπορούν να τα αγοράσουν και ιδίως για αυτούς με μικρές σκηνές.

γ) Φουσκωτά στρώματα: η μεγαλύτερη ποικιλία στο είδος τα φουσκωτά στρώματα ύπνου βγαίνουν σε διάφορες διατάσεις και φάρδους και ύψους αλλά και πάχους. Επίσης υπάρχουν και διάφορες τιμές που ξεκινάνε από 15ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι ... τουλάχιστο 120 (πιθανότατα και παραπάνω). Η άνεση που προσφέρουν ποικίλει φυσικά ανάλογα με τον τύπο αλλά σε γενικές γραμμές πιο άνετα από τα υποστρώματα. Η αντοχή επίσης ποικίλει (ανάλογα την ποιότητα) καθώς επίσης το βάρος και ο όγκος. Σε γενικές γραμμές όμως είναι πιο βαριά και πιο ογκώδη από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

3) Κρεβάτι εκστρατείας: σπανίως επιλέγεται πλέον λόγο όγκου, βάρους αλλά και κόστους. Αρκετά ανθεκτικά και με σχετική άνεση, πιάνουν μεγάλο όγκο και μέσα στην σκηνή, μια λύση μόνο για αυτούς που έχουν πολύ χώρο.

*Δείτε επίσης σχετικά θέματα: Στρώματα: Ένα θέμα που "καίει" , ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ??? , Στρωματα!!! .

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7863

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 311
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 77

kraken απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά


Να προσθέσω ότι με τα αντικρυστά δωμάτια μπορείς με μια ματιά να δεις τί κάνουν τα παιδάκια ακόμη και με ένα φακουδάκι το βράδυ, χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεσαι.
Για τους εφήβους και μεγαλύτερους νέους που καταφθάνουν αργά για ύπνο ή με το ξημέρωμα, γλυτώνεις το ξύπνημα από το ξεντύσου-ντύσου και τα άνοιξε-κλείσε φερμουάρ.
Πολύ χρήσιμα και ρεαλιστικά όλα όσα αναφέρεις, εύγε!

Don't make me release the Kraken!
#7876
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": saracen

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Φωτισμός

Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας είναι και ο φωτισμός, ιδιαίτερης σημασίας στο ελεύθερο (λόγο γενικής έλλειψης φωτισμού) αλλά και γενικά όταν πέφτει το σκοτάδι καλό είναι να έχουμε κάποιο φως.
Ο φωτισμός στην ουσία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τον προσωπικό φωτισμό (πχ φακός) και τον γενικό φωτισμό (πχ λάμπες, κάτι που εξυπηρετεί ταυτόχρονα περισσότερα άτομα).

1) Προσωπικός φωτισμός.
Ο προσωπικός φωτισμός είναι από τα βασικότερα είδη εξοπλισμού ενός κατασκηνωτή (κάτι που πολλοί το ανακαλύπτουν πολύ αργά:pinch: ). Παρ' όλο που τα περισσότερα κάμπινγκ έχουν φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους πάντα είναι χρήσιμο να έχουμε κάπου έναν ατομικό φωτισμό ώστε να μπορούμε να φωτίζουμε εκεί που θέλουμε όταν το χρειαζόμαστε. Για το ελεύθερο κάμπινγκ δε (που δεν υπάρχει καθόλου παρεχόμενος γενικός φωτισμός) είναι απαραίτητος.
Η λογική επιλογή, και λόγου βάρους αλλά και μεγέθους (χαρακτηριστικά που δίνουν φορητότητα), είναι ένας φακός. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φακών σε διάφορα μεγέθη και σχήματα πως λοιπόν επιλέγουμε τον δικό μας;

α) Μέγεθος: Το μέγεθος στον φακό μετράει ;) και για λόγους φορητότητας αλλά και ευκολίας καλό είναι να πάρουμε έναν μικρό σχετικά φακό που θα είναι και ευκολοκουβάλητος αλλά και θα αποθηκεύεται εύκολα.

β)Πηγή ενέργειας: και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές και η επιλογή μας έχει να κάνει με τις εκάστοτε προσωπικές μας ανάγκες αλλά και τα "θέλω". Οι περισσότεροι φακοί είναι με μπαταρίες (καλό είναι να επιλέξουμε έναν με μεγάλη αυτονομία για μικρή κατανάλωση) αλλά υπάρχουν και κάποιοι που λειτουργούν με εναλλακτικές πηγές ενέργειας και συνήθως έχουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες με ήλιο ή δυναμό). Αν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που η εύρεση μπαταριών είναι σχετικά δύσκολη τότε οι εναλλακτικές πηγές ακούγονται σαν ιδανική λύση εκτός και αν προμηθευτούμε τις αναγκαίες μπαταρίες πριν ξεκινήσουμε.

γ) Πηγή φωτισμού: Οι παλιότεροι φακοί (και κάποιοι νεότεροι) χρησιμοποιούσαν λαμπάκια πυρακτώσεως με αποτέλεσμα και αρκετή ενέργεια να καταναλώνουν αλλά και να αποδίδουν (συνήθως) έναν απαλό κίτρινο φωτισμό όπου και δεν είχε μεγάλη εμβέλεια αλλά γινόταν και κουραστικός μετά από λίγο για συγκεκριμένες εργασίες. Οι πιο σύγχρονοι φακοί χρησιμοποιούν φωτισμό με LED που και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας έχει αλλά και καλύτερο (λευκό) φωτισμό παρέχει. Υπάρχουν τέλος και κάποιοι που χρησιμοποιούν μικρές λάμπες φθορίου (σπάνιο και συνήθως συναντάτε σε μικρά φαναράκια - φακούς παλιού τύπου), μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στις πυρακτώσεως και τα LED αλλά με μεγάλο όγκο, μια λύση δηλαδή που μειώνει την φορητότητα.

δ) Μέγεθος και σχήμα: μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη και σχήματα θα έλεγα όμως ότι προκύπτουν τρεις κατηγορίες.

Φακοί τύπου torch: η γνωστότερη κατηγορία με τους κλασικούς μακρόστενους φακούς, ξεκινάνε σε μήκος από μερικά εκατοστά και φτάνουν μέχρι και τους 40 πόντους (ίσως και παραπάνω). Βγαίνουν επίσης σε μεγάλη πληθώρα υλικών και για διάφορες περιπτώσεις, στην περίπτωση του ατομικού φωτισμού για κάμπινγκ ένας σχετικά μικρός και ελαφρύς κάνει την δουλειά μας, αν είναι και αδιάβροχος ακόμα καλύτερα.

Φακοί κεφαλής: πολύ χρήσιμοι διότι αφήνουν τα χέρια μας ελεύθερα να εργαστούν ενώ φωτίζουν εκεί που βλέπουμε. Ιδανικοί για πολλές καταστάσεις στο κάμπινγκ αλλά και γενικώς χρήσιμοι και σε άλλες καταστάσεις καλό είναι να υπάρχει ένας. Στην επιλογή φακού κεφαλής καλό είναι να δώσουμε βάση στο βάρος (στο κάτω κάτω στο κεφάλι θα τον "φοράμε") στην κατανομή του βάρους, στην ποικιλότητα φωτισμού (από ρυθμιστή έντασης μέχρι διαφορετικές αποχρώσεις φωτός για διαφορετικές λειτουργίες πχ για διάβασμα χάρτη, για εκπομπή επαναλαμβανόμενου φωτός κινδύνου κτλ) καθώς επίση και στην ποιότητα κατασκευής (και υλικών), στην αυτονομία όπως επίσης και στην ευκολία χρήσης!

Φαναράκια/Φακοί: μια κατηγορία που προσπαθεί να συνδυάσει ένα φακό τύπου torch με ένα χρηστικό φαναράκι γενικού φωτισμού. Μια καλή και σχετικά οικονομική λύση για αυτούς που δεν επιθυμούν να έχουν διαφορετικό γενικό φωτισμό και θέλουν να τα συνδυάσουν. Τα μειονέκτημα του είναι η μεγάλη (συνήθως) κατανάλωση σε ενέργεια σε σχέση με τους άλλους φακούς ίδιας απόδοσης και η μικρή σχετικά απόδοση στον γενικό φωτισμό.

Από προσωπική εμπειρία θα σας έλεγα να επιλέξετε φακό κεφαλής για ατομικό φωτισμό ιδίως αν έχετε εναλλακτικό γενικό φωτισμό.

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7879

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Φωτισμός, μέρος 2ο

2) Γενικός φωτισμός.
Ένα από τα πράγματα που, φαντάζομαι, αρέσει σε όλους μας στο κάμπινγκ είναι το βραδινό "πέσιμο" στις σκηνές με μικρή ή μεγάλη παρέα και τις ρετσινούλες, τα τσίπουρα ή τα άλλα αλκοολούχα συνοδευτικά της παρέας να φτιάχνουν το κέφι. Για αυτές τις όμορφες καταστάσεις αλλά και για άλλους, πιο χρηστικούς λόγους, καλό είναι να έχουμε και μια πηγή γενικού φωτισμού, το φως της παρέας:) . Εδώ πάμε σε μεγάλη πληθώρα επιλογών και ποικιλία φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας καθώς επίσης και με την δυνατότητα μεταφοράς τους και τροφοδότησης τους με ενέργεια, αναφέρουμε:

α) Λάμπες Γκαζιού: για την ακρίβεια τροφοδοτούνται με γκάζι (αέριο - προπάνιο/βουτάνιο) και λειτουργούν με φιτίλι αμίαντου. Υπάρχουν σε πολλές διαστάσεις από την απλή σε μικρό μέγεθος με γκαζάκι οικιακό, μέχρι αυτές που χρησιμοποιούνται για πυροφάνι και οι οποίες κάνουν την νύχτα μέρα. Για σεβασμό προς τους γείτονες σας αλλά και τους λοιπούς κοντινούς κατασκηνωτές θα πρότεινα κάτι πιο κοντά στην πρώτη κατηγορία. Λειτουργούν με διάφορες φιάλες (έχοντας τον σωστό προσαρμογέα) και έχουν μικρή κατανάλωση ανάλογα με το φως που αποδίδουν. Υπάρχουν επίσης αρκετά εξαρτήματα προσαρμογής, από σωλήνες για να τις κάνετε σαν φανάρια δρόμου μέχρι και απλά γαντζάκια για κρέμασμα.
Επιλέγοντας μια λάμπα γκαζιού πρέπει να έχετε στο νου σας που θα προμηθευτείτε αέριο καθώς και φιτίλια αμίαντου. Μειονέκτημά της το δυνατό φως που μερικές φορές ενοχλεί τους γείτονες αλλά κυρίως επειδή το λατρεύουν τα έντομα (πάντα θα έχετε βραδινή παρέα ;) ).

β) Λάμπα Θυέλλης: Η κλασική λάμπα πετρελαίου της γιαγιά μας (αυτή με το γυάλινο καπελάκι:) ). Λειτουργεί με φιτίλια και πλέον μπορείτε να βρείτε διάφορα υγρά καύσης. Δεν σβήνει εύκολα, αρκετά οικονομική απόδοση φωτός και ευκολοσυντήρητη. Θέλει λίγο προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς (βραδύκαυστο υγρό μέσα).
Τεχνικό κόλπο: επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το γυαλί λόγω γρήγορης μεταβολής θερμοκρασίας τοποθετήστε μια απλή μεταλλική φουρκέτα μαλλιών στο άνω στόμιο του γυαλιού, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ... απλό αποφεύγεται η γρήγορη μεταφορά θερμότητας (απορροφά κάποιαν τον μέταλλο) και η γρήγορη ψύξη (αποδίδει κάποια το μέταλλο), αυτό ... από την γιαγιά μου.

γ) Ηλεκτρικό φανάρι: διάφορα σχήματα και μεγέθη καθώς και με διάφορες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν με απλές μπαταρίες αλλά και με επαναφορτιζόμενες, των οποίων η επαναφόρτιση μπορεί να γίνεται απευθείας από το ρεύμα των 220v με μετασχηματιστή, ή ακόμα και με εναλλακτικές - οικολογικές μεθόδους (ηλιακή φόρτιση, ή δυναμική με την κίνηση μανιβέλας). Επιλέξτε μία που να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες έχοντας πάντα στο νου την δυνατότητα αυτονομίας.
Τα ηλεκτρικά φανάρια έρχονται και με ποικιλία στην πηγή φωτισμού, προτιμήστε αυτά με φωτισμό LED ή λαμπών φθορίου για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης καλό είναι να επιλέξετε ένα φανάρι σχετικά ελαφρύ ώστε να μπορεί να κρεμαστεί εύκολα ακόμα και μέσα στην σκηνή.

δ) Ηλεκτρικός φωτισμό: αν υπάρχει η δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δύνεται και η επιλογή ηλεκτρικού φωτισμού. Εδώ πια η φαντασία μας είναι το όριο αλλά για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα πρότεινα κάτι ελαφρύ, που μπορούμε να το κρεμάσουμε εύκολα, με μεγάλο καλώδιο και διακόπτη, οπότε και καταλήγουμε με το γνωστό μας φως εργασίας (αυτό με το προστατευτικό μπροστά και το γαντζάκι επάνω). Θα πρότεινα να προτιμήσετε ένα αδιάβροχο για να μπορείτε να το αφήνετε άφοβα έξω, καλό θα ήταν να έχει και μαγνήτη για μαγνητική προσκόλληση σε μεταλλικές επιφάνειες (σίγουρα θα σας φανεί κάποια στιγμή χρήσιμο).

ε) Κεριά και πυρσοί: πιο ρομαντική προσέγγιση, όχι όμως με έντονο φωτισμό, σχετικά μικρό κόστος και βοηθούν με τα έντομα (ιδίως όσα περιέχουν σιτρονέλα). Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και συμπληρωματικά για τις ώρες που θέλουμε να ρεμβάσουμε με πιο ήρεμο φωτισμό και να χαζέψουμε τα αστέρια (γιατί κάμπινγκ χωρίς άστρα δεν γίνεται, γίνεται;) )

*Δείτε επίσης σχετικές δημοσιεύσεις: Φωτισμός , Τι λάμπα να πάρω???!!! ,

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7880
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgeps

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Απ: Τα απαραίτητα του σκηνά ... αναλυτικά

Κάπου να καθόμαστε ...

Επειδή είναι δεν γίνεται να την βγάλει κανείς όλη την ώρα όρθιος στο κάμπινγκ καλό είναι να προνοήσουμε να πάρουμε κάτι μαζί μας για τις ώρες που θέλουμε να καθόμαστε. Οι επιλογές κυμαίνονται ανάλογα με το τι μπορούμε να κουβαλήσουμε (από άποψη χώρου αλλά και βάρους), και ανάλογα με το τι ανέσεις θέλουμε.

1) Πολύ ελαφρύς εξοπλισμός: όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος ή δυνατότητα (λόγω πεζοπορίας και γενικά λόγω βάρους) να κουβαλήσουμε αρκετά ογκώδη και βαριά αντικείμενα η επιλογή ,ας περιορίζεται σε κάτι ελαφρύ που πιάνει μικρό όγκο και κατά προτίμηση τυλίγεται για εύκολο κουβάλημα.
Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να επιλέξουμε κάτι το οποίο θα στρώσουμε κάτω ώστε να μπορούμε να κάτσουμε, μερικά παραδείγματα: μια ψάθα, ένας μουσαμάς, ένα χαλάκι πικ-νικ.

2) Ελαφρύς εξοπλισμός: έχουμε την δυνατότητα κάποιας μεταφοράς μεγαλύτερων αντικειμένων αλλά περιορισμένη κυρίως λόγω όγκου (μικρός χώρος φόρτωσης στο όχημά μας πχ μηχανή ή χρήση μέσων μαζική μεταφοράς, όχι όμως για μακρά πεζοπορία). Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να χαρίσουμε λίγο μεγαλύτερη άνεση στον εαυτό μας επιλέγοντας "ελαφριές" καρέκλες. Μερικά παραδείγματα: καρέκλες παραλίας, αναδιπλούμενες καρέκλες κάμπινγκ και φουσκωτά "έπιπλα" (πολυθρόνες).

3) Ήπιος εξοπλισμός: έχουμε την δυνατότητα μεταφοράς μερικών αντικειμένων με μεγαλύτερο βάρος και όγκο λόγω χρήσης οχήματος. Αν την έχουμε την δυνατότητα καλό είναι να επιλέξουμε κάτι ακόμα πιο άνετο όπως οι κανονικές καρέκλες. Οι επιλογές πολλές: αναδιπλούμενες καρέκλες κάμπινγκ, πλαστικές καρέκλες κήπου, καρέκλες σκηνοθέτη, σκαμνάκια, σκαμπό, τραπεζοκάθισμα πικ-νικ κα

4) Πλήρης εξοπλισμός: φουλ οργάνωση και δυνατότητα μεταφοράς, εδώ οι περιορισμοί φεύγουν και μπορούμε να απολαύσουμε και πιο βαριά και άνετα αντικείμενα, παραδείγματα καρέκλες relax, καρέκλες με ψηλή πλάτη, μεγάλα φουσκωτά "έπιπλά" (πχ καναπέδες), ξαπλώστρες κτλ.

* Δείτε και σχετικές δημοσιεύσεις: Σπαστὴ καρέκλα

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#7912
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgeps

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ