Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

  • Δημοσιεύσεις: 660
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 173

michalis δημιούργησε το θέμα: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ; ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!
Εδώ και χιλιετίες η διαβίωση στη φύση είναι μια πραγματικότητα για τον άνθρωπο. Η επιλογή της παραμονής σε ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους στη αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός/καθεμιάς από εμάς, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί. Αρκεί να διαφυλαχτεί με πλήρη υπευθυνότητα και η Μητέρα Γη που μας φιλοξενεί μοιράζοντας απλόχερα τις χαρές της.
Η ελληνική νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα ο Ν.2160/93 (παρ.12 του άρθρου 4) (ΦΕΚ 18/Α/19.7.93) «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση μέσα από διατάξεις που μετατρέπουν τους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους σε δημόσια περιουσία η οποία «αξιοποιείται» μέσα από τη μίσθωσή της σε ιδιώτες για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων κατασκήνωσης και ενοικιαζόμενων δωματίων. Ο συγκεκριμένος νόμος ρυθμίζει τη λειτουργία των καταλυμάτων και των οργανωμένων χώρων κατασκήνωσης απαγορεύοντας την
ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους (ακόμα και σε ιδιωτικά οικόπεδα!), επιφέροντας χρηματικό πρόστιμο μέχρι 150 Ευρώ και αυτόφωρη σύλληψη για τους παραβάτες. Είναι προφανές ότι αυτή η απαγόρευση είναι παράλογη και επιβάλλεται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, για να εγκλωβίσει τους παραθεριστές σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού και να προασπίσει το οικονομικό συμφέρων των επιχειρηματιών αφού πλέον δεν θα μπορείς να κάνεις διακοπές στη φύση αν δεν πληρώσεις το αντίτιμο στην ιδιωτική επιχείρηση.
Η ρύθμιση του Ν.2160/93 πέρα από την παραπάνω εισπρακτική αντίληψη διέπεται και από την αντίληψη ότι οι κατασκηνωτές αποτελούν απειλή για το φυσικό περιβάλλον σε ότι αφορά τη ρύπανση του και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Σίγουρα είναι πρόσχημα αλλά κάποιοι –αρκετοί- το κάνουν και δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι μια τραγική πλειοψηφία, οι λεγόμενοι κατασκηνωτές διημέρου, που δεν σέβονται ούτε το περιβάλλον, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους κατασκηνωτές. Όπως και σε κάθε άλλη κοινότητα έτσι και σε αυτές των κατασκηνώσεων υπάρχουν
προβληματικά μέλη. Η συναίσθηση, όμως, της υπευθυνότητας που υπάρχει στους υπόλοιπους για την προστασία του χώρου που τους φιλοξενεί (και λόγω περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά και – κυρίως - για λόγους πρακτικούς), οδηγεί στην απομόνωση ή ακόμα και την απομάκρυνση τέτοιων κατασκηνωτών και στην κατά το δυνατόν αποκατάσταση της καθαριότητας.
Η ελεύθερη κατασκήνωση όπως κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα παρουσιάζει θετικές και αρνητικές πτυχές. Η επαφή με τη φύση, η δημιουργία κοινοτήτων μέσα στους χώρους κατασκήνωσης και οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους κατασκηνωτές είναι από τις βασικές αιτίες επιλογής διαμονής σε τέτοιους χώρους. Η έλλειψη οργανωμένων υπηρεσιών (αποκομιδή σκουπιδιών, χώροι υγιεινής κ.τ.λ.) προάγει την συνυπευθυνότητα, την αυτορύθμιση και την αυτοοργάνωση.
Παρόλα η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ο ωχαδερφισμός τις περισσότερες φορές οδηγεί στο να έχουμε βρεθεί όλοι αντιμέτωποι με την θλιβερή εικόνα της καταστροφικής παρουσίας ανεύθυνων κατασκηνωτών που αφήνουν πίσω τους σακούλες με σκουπίδια και κάθε λογής απορρίμματα. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στους Δήμους που με το πρόσχημα της ανάπλασης και αξιοποίησης προσπαθούν να εξωθήσουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές προς τα οργανωμένα camping και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και για αυτό το λόγο κάνουν τα αδύνατα δυνατά
να απαξιώσουν τους χώρους ελεύθερης κατασκήνωσης, φτάνοντας στο σημείο να εξαφανίζουν ακόμα και τους κάδους απορριμμάτων όπου αυτοί υπάρχουν.
Βέβαια, υπάρχουν δήμοι και κοινότητες που όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά και στηρίζουν την ελεύθερη κατασκήνωση (π.χ. Τήλος, Σούγια), παρέχουν στους ελεύθερους κατασκηνωτές νερό, αποχωρητήριο, και αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Παρόλα αυτά αξίζει να επιβραβεύσουμε αυτές τις προσπάθειες αλλά και να ενισχύσουμε πρωτοβουλίες ελεύθερων κατασκηνωτών, όπως στο Χορευτό Πηλίου και στην Ερεσό Λέσβου, ενάντια στα σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης των παραλιών από τους εκάστοτε Δήμους. Γιατί τη
μακροχρόνια ζημιά που προκαλεί η οικονομική εκμετάλλευση μιας παραλίας (καταστροφή χλωρίδας και τοπίου, συρρίκνωση ελεύθερων χώρων κλπ) δεν προκαλούν ούτε όλοι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές της χώρας.
Ως ενεργοί και ελεύθεροι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα την κατάργηση των παράλογων διατάξεων του Ν.2160/93 που απαγορεύουν την ελεύθερη κατασκήνωση αλλά και να βρούμε τρόπους να αυτορυθμίσουμε της περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης προάγοντας ένα «ηθικό» κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ
Οι λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης αναγνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενός απείραχτου φυσικού οικοσυστήματος είναι προϋπόθεση για τη δραστηριότητά μας και την μέγιστη απόλαυση του φύσης, όπως επίσης αναγνωρίζουμε ότι η ελεύθερη κατασκήνωση αφήνει το αποτύπωμά της που μπορεί να πάρει αρνητικές διαστάσεις αν δεν γίνει σωστά. Κάνοντας υπεύθυνα ελεύθερη κατασκήνωση θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε περισσότερο αυτή την εμπειρία χωρίς να υποθηκεύουμε το δικαίωμα επερχόμενων γενεών σε αυτή την απόλαυση, αλλά και θα ενδυναμώσει τα
δικαιώματά μας και τις διεκδικήσεις μας ως ενεργοί πολίτες που θέλουν ελεύθερη πρόσβαση στις φυσικές ομορφιές αυτής της χώρας.
Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαύσουμε την ελεύθερη διαβίωση στη φύση πιο υπεύθυνα:
1.Όταν ταξιδεύετε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμήστε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψετε τη χλωρίδα και συμβάλετε έτσι στη διάβρωση του εδάφους. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε τουλάχιστον 20 μέτρα από την ακτή και αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινούμενων ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους.
2.Έχετε πάντα μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας όχι μόνο τα δικά σας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών όποτε είναι εφικτό. Προσπαθήστε να αφήνετε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκατε. Καλό θα είναι να φτιάξετε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια σας αν θα μείνετε ημέρες για να μαζεύετε τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορείτε να τα θάβετε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τη
σκηνή σας.
3.Για τα ανθρώπινα περιττώματα να σκάβετε μικρούς λάκκους (τουλάχιστον 15 εκ. βάθος) και να τους σκεπάζετε όταν κάνετε την «ανάγκη» σας. Προσοχή δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας γιατί τα ζώα τα ξεθάβουν, προτιμήστε να τα βάζετε σε μια σακούλα απορριμμάτων και να τα πετάτε στους κάδους.
4.Αποφεύγετε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμήστε υλικά- σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα).
5.Όταν μαγειρεύετε προτιμήστε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψετε φωτιά, κυρίως αν έχετε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση μην κόβετε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμήστε ξερά πεσμένα κλαριά, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Μην αφήνετε τη φωτιά από το οπτικό σας πεδίο και όταν τη σβήνετε να προσέχετε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια. Αποφεύγετε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχετε πάντα δίπλα στη φωτιά ένα μπουκάλι με νερό.
6.Αποφεύγετε να πλένεστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα.
7.Αν θελήσετε να μαζέψετε ρίγανη, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, προσπαθήστε να μαζέψετε μόνο όσο χρειάζεστε και ποτέ μην τα κόβετε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνετε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.
8.Διατηρήστε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους θαμώνες, τη πανίδα της περιοχής.
9.Ενημερωθείτε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.
10.Επικοινωνήστε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές της περιοχής, ενημερώστε τους για τις αρχές του κώδικα και ανταλλάξτε απόψεις για το πως μπορείτε να διαφυλάξετε την περιοχή και να προασπίσετε το δικαίωμά σας για ελεύθερη διαβίωση σε αυτή.
Και μερικές νομικές συμβουλές...
Το πλημμέλημα είναι αυτόφωρο, δηλαδή σημαίνει σύλληψη κατευθείαν, αν οι μπάτσοι θέλουν να το τραβήξουν. Μόνη νόμιμη αντίσταση που μπορείτε να κάνετε είναι να μη βγείτε από τη σκηνή και να τους αφήσετε να μπουν μέσα. Η σκηνή θεωρείται κατοικία, καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα.

Η κατασκήνωση απαγορεύεται από την ανατολή ως τη δύση του Ηλίου... οπότε απλά ξεστήστε γρήγορα τη σκηνή σας αν αντιληφθείτε την παρουσία κατασταλτικών μηχανισμών και πάρτε φωτογραφία τα «όργανα» με φόντο την ξεστημένη σκηνή για το δικαστήριο. Το νου σας όμως γιατί το άγρυπνο μάτι της καταστολής ξεκινάει από πολύ νωρίς και τα περισσότερα «πεσίματα» γίνονται το διάστημα 6.30 με 8 το πρωί.

Ηλιόσποροι (Δίκτυο Νέων για την Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία)

Ηλιόσποροι Δίκτυο Πληροφόρησης- Δράσης Νέων για την Πολιτική και Κοινωνική Οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi

iliosporoi InfoAction Youth Network on Political and Social Ecology /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi

Ευχαριστούμε την Martha που δημοσίευσε αρχικά το άρθρο.

Hey Ho, Lets Go
#579
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kerasenia, Antigoni87, LadyP

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 10
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

kotzabko απάντησε στο θέμα: Απ:Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Καιρός είναι να ενωθούμε ενάντια στον Νόμο με νόμιμα μέσα!
Τα αυτοκινούμενα δεν κινδυνεύουν να τους γράψουν από ότι ξέρω αληθεύει;
#686

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 143
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 8

john απάντησε στο θέμα: Απ:Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Δεν ειναι αληθεια.Γραφουν και τα αυτοκινουμενα.
#688

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 44
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 12

kerasenia απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

to arthro einai pragmatika poli xrisimo. idiaitera ekei pou episimainei oti i skini theoreite katoikia, opote to organo dn mporei na mpei xoris entalma... :woohoo: (enthousiastika, dn to iksera, alitheia!)

na po episis (mou fenete kotsana tha po alla pote dn ksereis) i fotia svinei kai me mageiriki soda kai malista pio apotelesmatika apo to nero, ektos an einai nero tis thalassas... vasika dn ksero ti ginetai an einai nero tis thalassas... apla skeftika na to po mipos voithisei kanenan... :huh: :dry:

feel free... ;)
(pena-apo-xalko-2.blogspot.com)
#4956
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": brown, aektsis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 263
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 49

Tesla απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Κράτα μικρὸ καλάθι, γιὰ νὰ μὴν σοῦ νὰ μὴν κρατᾶς καθόλου!!! Αὑτὸς ὁ ὀποῖος τὸ ἔγραψε εἶναι νομικὸς; Σὲ ποιὸ νόμο βασίστηκε;
#4958

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 311
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 53

navajo απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

νομικα ισχυει 100%,το θεμα ειναι η καταστολη κ η αντιμετωπιση που θα εχεις μετα απο αυτο,απο τη στιγμη που θα το πεις κ μετα δλδ...Γιατι οπως ολοι ξερουμε η αστυνομια δεν διακρινεται ουτε για τον πολιτισμο της ουτε κ για την τηρηση των νομων οταν πρεπει να υπερασπιστουν τα συμφεροντα των επιχειριματιων κ του κρατους,κ το οτι βοηθανε,προσεχουν κ εξυπηρετουν τους πολιτες πλεον δεν κανει ουτε για κακογουστο αστειο...(πλιν καποιων ελαχιστων εξαιρεσεων που ισως υπαρχουν καπου καπως καποτε).
Κατα την γνωμη μου λοιπον πιστευω πως αν καποιος θελησει να το παει μεχρι εκει θα πρεπει να ειναι ετοιμος κ για αλλα πραγματα (τραμπουκισμους,μαγκες κ γιατι οχι ν αφαει κ καμια ψηλη!!!) κ οχι για απλο διαλογο κ καποια ανθρωπινη λυση.

against racism
#4997

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 311
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 53

navajo απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

πολυ καλο αρθρο που ολοι μας πανω κατω πρεπει να ξερουμε κ οχι μονο να ξερουμε αλλα ν απροσθετουμε κ αλλους κανονες εμεις οι ιδιοι στους εαυτους μας οχι γτ πρεπει αλλα γτ ετσι θα ζουμε ομορφα σε ενα καθαρο κ ομορφο περιβαλλον εμεις κ ολα τα αλλα πλασματα το μοιραζονται μαζι μας!

against racism
#4998

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 263
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 49

Tesla απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Μὲ βάση ποιὸ νόμο;
#5012

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 311
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 53

navajo απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Η σκηνή θεωρείται κατοικία, καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. Α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα.
Το αντεγραψα απο κειμενο σχετικο με το τι μπορουμε να κανουμε αν ερθει αστυνομια!

against racism
#5039

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 311
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 53

navajo απάντησε στο θέμα: Απ: Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Βασικα αξιζει ολο το blog να του ριξει καποιος μια ματια οποτε κ το ποσταρω ολοκληρο!

freecampgr.blogspot.com/p/blog-page_8552.html

against racism
#5041

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ