Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. δημιούργησε το θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Ένα από τα βασικά, μάλλον το βασικότερο, από τα ζητήματα που αντιμετώπισα όταν αποφάσισα πως το κάμπινγκ είναι η αγαπημένη μου δραστηριότητα, ήταν το ζήτημα της προσωπικής καθαριότητας.
Για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι πως είμαι ένας τύπος παράξενος, γεμάτος δυσανεξίες. Δεν υποφέρω τη σκόνη, το χώμα και βεβαίως το αλάτι της θάλασσας πάνω μου. Τόσο που για να περάσω μια ολόκληρη μέρα στην παραλία χρειάζομαι τουλάχιστον τρία ντους που θα διώχνουν ανά συχνά χρονικά διαστήματα το αλάτι από πάνω μου.
Ο δεύτερος λόγος είναι η τουαλέτα. Τη θεωρώ σπουδαίο μέρος διαλογισμού, ψυχαγωγίας με ένα βιβλίο και βεβαίως ενημέρωσης μέσω Internet κυρίως. Άρα πρέπει να είναι άνετη και λειτουργική. Επιπλέον είμαι εμμονικός με τη σχετική προσωπική υγιεινή και καθαριότητα.
Ο τρίτος λόγος είναι οι γυναίκες, που για να πεισθούν να ακολουθήσουν σε κατασκήνωση, πρέπει να βεβαιωθούν πως θα συναντήσουν τουλάχιστον τις ίδιες δυνατότητες με αυτές που έχουν στο μπάνιο του σπιτιού τους.
Στην προσπάθεια λοιπόν να βελτιώσω τις συνθήκες τις προσωπικής καθαριότητας, είτε στο οργανωμένο, είτε – πολύ περισσότερο – στο ελεύθερο κάμπινγκ δοκίμασα τα «πανταόλα» όσα προσφέρει η αγορά και έκαψα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα σκεπτόμενος πως θα πετύχω με δικές μου πατέντες το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έτσι κατέληξα στον εξής δεκάλογο:
1) Το νερό είναι το ύψιστο αγαθό. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή και φυσικά προσωπική καθαριότητα και υγιεινή. Αλλά μη σας πιάνει πανικός. Νερό, εννοώ γλυκό νερό, έχει - τουλάχιστον ακόμη - ο πλανήτης μας. Επιπλέον ας ακούσουμε λίγο τους ιστορικούς. Είναι σπουδαίοι επιστήμονες και μας βεβαιώνουν πως για δεκάδες αιώνες οι άνθρωποι δεν είχαν τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ήταν βρώμικοι.
Άρα φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας μια ικανή ποσότητα νερού, πέρα από το πόσιμο. Αν μετακινούμαστε με αυτοκίνητο τα 15 με 20 λίτρα είναι μια λογική ποσότητα που σε εξασφαλίζει. Με δίκυκλο τα πράγματα είναι πιο πιεσμένα, αλλά και πάλι 4-5 λίτρα μπορούν συνήθως να μας ακολουθήσουν. Με τα πόδια ή σε καταστάσεις backpacking 2 με 3 λίτρα θα βοηθήσουν για ένα τοπικό πλύσιμο. Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις προσέχουμε να μην σπαταλάμε το νερό μας. Δεν το αφήνουμε να τρέχει την ώρα που σαπουνιζόμαστε, το χρησιμοποιούμε κυρίως για ξέβγαλμα και αφού πρώτα έχουμε χρησιμοποιήσει υγρά καθαρισμού ή υγρά απολυμαντικά χαρτομάντιλα.

2) Το πατροπαράδοτο πράσινο σαπούνι είναι μια εύκολη, άμεσα διαθέσιμη, οικολογική και αποτελεσματική λύση για να πλύνεις όλο σου το σώμα, ακόμη και για να λουστείς. Είναι φυσικό προϊόν από ελαιόλαδο, δεν αφήνει οικολογικό αποτύπωμα, το βρίσκεις σχεδόν παντού. Μια μικρή σαπουνοθήκη ταξιδιού βοηθά στη συντήρησή του. Εναλλακτικά κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα προϊόντα. Σαπούνι σε φύλλα, κάθε φύλλο για μία χρήση. Υγρά μωρομάντηλα χωρίς οινόπνευμα για τις περιοχές ανδρολογικού ή γυναικολογικού ενδιαφέροντος και με οινόπνευμα ή άλλες απολυμαντικές ουσίες, για τα χέρια και τα υπόλοιπα (εκτός των ματιών φυσικά) σημεία του σώματος. Βιοδιασπώμενα αφρόλουτρα και σαμπουάν για μπάνιο στη θάλασσα, μια πρακτική που πάντως δεν με ενθουσίασε καθώς μετά πρέπει πάλι να ξεβγαλθείς με γλυκό νερό.

3) Αφού δοκίμασα όλων των ειδών τις ντουζιέρες, από τα κλασικά μαύρα camp shower, μέχρι εκείνες με ηλεκτρική αντλία που λειτουργεί ακόμα και με ρεύμα από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως το πλέον ευκολόχρηστο αντικείμενο είναι ένα απλό μπουκάλι νερού ελεγχόμενης ροής. Από αυτά δηλαδή που τα πατάς και βγάζουν νερό, σταματάς να τα πατάς και σταματάνε κι αυτά να βγάζουν και βρίσκονται στα ψυγεία σχεδόν κάθε ελληνικού περιπτέρου.

4) Η χημική τουαλέτα είναι μια σπουδαία εφεύρεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως τουαλέτα, ως «μπιντέ» και ενίοτε ως κάθισμα για να δέσεις τα κορδόνια των παπουτσιών σου ή για ένα βολικό ντους. Αν την φροντίζεις τακτικά είναι άοσμη, υγιεινή και καθαρή. Αν χρησιμοποιείς οικολογικά υγρά, μπορείς να την αδειάζεις σε έναν σχετικά βαθύ λάκκο στη φύση. Ενώ στα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν πάντα χώρο αδειάσματος και καθαρισμού. Με τη χημική τέλος, είσαι εντελώς αυτόνομος στα οργανωμένα κάμπινγκ και δεν έχεις τον φόβο της ελλιπούς καθαριότητας στις τουαλέτες τους. Δυστυχώς όμως είναι ογκώδης και καταλαμβάνει πολύ χώρο στο αυτοκίνητο. Μια πιο πρόχειρη, αλλά επίσης αποτελεσματική λύση για συντομότερες αποδράσεις όπου δεν αξίζει να στήσεις τη χημική, είναι τα απλά πτυσσόμενα καθίσματα τουαλέτας, «toilet chair» λέγονται, που μεταφέρονται πανεύκολα και σε συνδυασμό με έναν λάκκο ή με βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο, που βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο, εξυπηρετούν το ίδιο όσο μια χημική τουαλέτα. Τα προαναφερθέντα πλαστικά μπουκάλια νερού ελεγχόμενης ροής χωρητικότητας 750 ml νερού καθώς και το σαπούνι σε φύλλα, βοηθούν εξαιρετικά σε μια τέλεια φροντίδα της προσωπικής υγιεινής μετά τη χρήση οποιουδήποτε τύπου τουαλέτας. Για το ελεύθερο κάμπινγκ απαραίτητο με επίσης οποιοδήποτε τύπο τουαλέτας, είναι ένα πτυσσόμενο πτυοσκάπανο. Είπαμε: έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να σκαψουμε.

5) Οι σκηνές τουαλέτας είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ, ειδικά για τις κυρίες που θέλουν να έχουν αυξημένες συνθήκες privacy στο μπάνιο τους. Από την άλλη καλό είναι να μην απαιτούν πολύ χρόνο για στήσιμο και μάζεμα, οπότε οι pop up σκηνές τουαλέτας λ, αν και λίγο πιο ακριβές από τις συμβατικές, είναι μια γρήγορη λύση. Ακόμα καλύτερα εξυπηρετούν όταν δεν έχουν πάτωμα καθώς προσφέρονται και ως καμπίνες ντους. Άλλωστε δεν θα κοιμηθείς στη σκηνή της τουαλέτας, όσο μεθυσμένος κι αν είσαι, οπότε τι να το κάνεις το πάτωμα; Τόσα χρόνια πάντως τον μοναδικό παράξενο επισκέπτη που βρήκα μέσα στη σκηνή της τουαλέτας μου, στην οποία είχα οικειοθελώς αφαιρέσει το πάτωμα, ήταν μια συμπαθέστατη χελώνα. Ένα ξύλινο (ή πλαστικό, αλλά τα ξύλινα είναι πιο όμορφα) υποπόδιο διαστάσεων 40Χ40 εκ. από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διαδρόμων στις παραλίες με καυτή άμμο ή σε κήπους με γκαζόν, θα βοηθήσει να κάνεις ντους μέσα στη σκηνή της τουαλέτας χωρίς να γεμίζουν λάσπες τα πόδια. Βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο με 3-4 ευρώ το κομμάτι.

6) Το καλοκαίρι για να έχεις ζεστό νερό, αρκεί να αφήσεις ένα δοχείο νερό στον ήλιο. Τα δοχεία ντους τύπου «camp shower» ή «ηλιοντούς» όπως το μεταφράζουν κάποιοι στα ελληνικά, έχουν μαύρη εξωτερική επιφάνεια για να ζεσταίνουν πολύ και γρήγορα το νερό. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολή και πάντως μην δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις το νερό τους χωρίς πρώτα να έχεις ελέγξει τη θερμοκρασία του. Αν έχει μείνει πολύ ώρα στον ήλιο, το πιθανότερο είναι να πάθεις εγκαύματα. Επίσης μη δοκιμάσεις να κρεμάσεις ψηλά σε κάποιο δέντρο ή οπουδήποτε αλλού το «ηλιοντούς» όντας ήδη γεμάτο με νερό. Θα είναι πολύ βαρύ και θα σε κουράσει. Κρέμασέ το πρώτα άδειο και εν συνεχεία γέμισέ το. Επιμένω πάντως πως αυτά όλα είναι περιττά gadgets. Τρία-τέσσερα μπουκάλια νερού ελεγχόμενης ροής αφημένα μια ωρίτσα στον ήλιο, αρκούν για ένα πλήρες «μποτέ»…

7) Το χειμώνα ένα καμινέτο που θα βράσεις λίγο νερό είναι απαραίτητο. Προσθέτεις το βραστό νερό σε ένα μπουκαλάκι με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και έχεις μια ποσότητα νερού σε καλή θερμοκρασία για να πλυθείς τοπικά ή για να βρέξεις μια πετσέτα για μερικές αναζωογονητικές θερμές κομπρέσες.

8) Το καλοκαίρι το καλύτερο spa είναι η ίδια η θάλασσα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τη χρησιμοποιούμε. Γι αυτό άλλωστε κάνουμε κάμπινγκ. Ξυπνάς και ρίχνεις μια βουτιά για να ξυπνήσεις, γλυκό νερό θα χρειαστείς μετά μόνο για να ξεβγαλθείς ή να πλύνεις τα δόντια σου. Ακόμα καλύτερα αν κατασκηνώνεις κοντά σε ποτάμι το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεσαι καν ξέβγαλμα.

9) Τέλος για την προσωπική υγιεινή και τη απολύμανση είναι βασικά μια σειρά από πολύ εύχρηστα προϊόντα που κυκλοφορούν παντού και μεταφέρονται πανεύκολα. Υγρά μωρομάντηλα, υγρά μαντηλάκια για τα χέρια, υγρά αντιβακτηριδιακά για τα χέρια, διάφορα άλλα παρεμφερή καθαριστικά τύπου dettol και οπωσδήποτε ένα καθαριστικό – απολυμαντικό σε spray που θα βρίσκεται πάντα μέσα στη τσάντα μας για να απολυμάνουμε γρήγορα οποιαδήποτε δημόσια τουαλέτα χρειαστεί επειγόντως να χρησιμοποιήσουμε, στο κάμπινγκ, στο bar, στην ταβέρνα ή οπουδήποτε αλλού.

10) Για την υγιεινή και την καθαριότητα στην κατασκήνωση, ελεύθερη ή οργανωμένη, ισχύει ότι ισχύει και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με το κάμπινγκ. Κάθε κατασκηνωτής βρίσκει τις προσωπικές του λύσεις, τις μεθόδους, τα αντικείμενα και τα προϊόντα που τον εξυπηρετούν περισσότερο. Είναι αυτό που μου είχε πει κάποτε όταν ήμουν πιτσιρικάς σε μια παραλία, ένα παλιό γεροφρικιό, εμπειρότατος κατασκηνωτής, καθώς εγώ παραπονιόμουν για το καθετί: «Μην άγχεσαι ρε! Στη σκηνή θέλεις 2-3 μέρες να βρεις τα «κόζια» σου, ύστερα δεν θα ξανακάνεις ποτέ διακοπές αλλιώς!» Είχε δίκιο…
#22745

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 178
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 35

LOI απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Αχ βρε Νίκος L τι μου θύμησες τώρα. Ήμασταν κάποτε σε ένα τραπέζι και πάνω στα περί ανέμων και υδάτων για το camping ήρθε η συζήτηση για τα κρεβάτια, τα στρώματα και την υγιεινή. Τότε ένας σκληροπυρηνικός CAMPER που αμφιβάλω αν πήγε πάνω από δύο φορές για δύο μέρες αλλά τέσπα έλεγε: ότι στο camping πάς με το σκηνάκι, το υπόστρωμα και το μπέρκην με τα απαραίτητα. Φυσικά η συζήτηση κόπηκε επί τόπου μιας και στην παρέα ήμασταν άτομα με εμπειρία πολλών χρόνων, άποψη και πλέων κατασταλαγμένοι στο τι θέλουμε. Πάντως σε ότι αφορά τα λεγόμενά σου συμφωνώ σχεδόν σε όλα. (Εκτός από: Δεν υποφέρω τη σκόνη, το χώμα και βεβαίως το αλάτι της θάλασσας πάνω μου. Τόσο που για να περάσω μια ολόκληρη μέρα στην παραλία χρειάζομαι τουλάχιστον τρία ντους που θα διώχνουν ανά συχνά χρονικά διαστήματα το αλάτι από πάνω μου)
#22767

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Nikos L μήπως είσαι παρθένος στο ζώδιο; :lol:
#22783

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.


Χαχαχαχαχα, το ακριβώς αντίθετο: ζυγός, με ωροσκόπο λέοντα και ορκισμένος εχθρός των τακτικών παρθένων και του υστερικού τους προγραμματισμού.
#22784

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι βοσκοί στα βουνά δεν είχαν ούτε κωλόχαρτο ούτε χαρτομάντιλα.
Και λίγα χρόνια ακόμα πιο πριν, ούτε οι χωρικοί που δούλευαν στα χτήματα είχαν.

Είχα κάνει μια σχετική συζήτηση παλιά με έναν βοσκό, αλλά δεν κατάλαβα πιό χόρτο ήταν αυτό που μου έλεγε ότι κάνει για κωλόχαρτο. :lol:
#22785

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 660
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 173

michalis απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Μόνιμο με συνοπτικές διαδικασίες!!!
Τέλειος οδηγός για πρωτάρηδες αλλά και "έμπειρους" :)

Ευχαριστούμε Νίκο.

Hey Ho, Lets Go
#22812

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 4
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

Demian1979 απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Σωστός ο Νίκος !!!
#22896

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 7
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

Πέννυ απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Το μόνο που με σκοτώνει στο κάμπινγκ, ακόμα και στο πιο καθαρό, είναι η τουαλέτα. Δεν ξέρω, οι μυρωδιές, η αίσθηση του κοινόχρηστου, τα αποτυπώματα του προηγούμενου... Δεν το έχω συνηθίσει. Όμως προσπαθώ να αυτοπειθαρχώ γιατί ολα τα υπόλοιπα του κάμπινγκ μου αρέσουν.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τα σκουπίδια που αφήνει ο κόσμος εδώ κι εκεί. Δηλαδή στο κάμπινγκ δεν πάμε με μια αγάπη για την φύση και μια φιλοσοφία να ζούμε πιο κοντά σε αυτήν;
#24706

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 2
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

Helena434 απάντησε στο θέμα: Υγιεινή και Καθαριότητα στο Camping.

Πολύ ενδιαφέρον όλα είναι σωστά
#25648

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ