Tips & Tricks Σκηνών...

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George δημιούργησε το θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

1. Προκαταρτικός Έλεγχος
1.1. Ελέγξτε διεξοδικά την σκηνή (καλύμματα, φερμουάρ, σίτες, κ.α.), πριν ξεκινήσετε για camping.
1.2. Στερεώστε διαδοχικά το εξωτερικό κάλυμμα και το πάτωμα της σκηνής, κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να γεμίσει με τουλάχιστον 1 δάκτυλο νερό. Γεμίστε με νερό τα καλύμματα και ελέγξτε την κάτω πλευρά. Εάν υπάρχει φθορά - τρύπα, θα αρχίσει να στάζει σχεδόν αμέσως.
1.3. Εάν ανακαλύψετε κάποια τρύπα (αμέσως πριν το στήσιμο ή κατά το στήσιμο) μία (άμεση) "λύση" είναι η χρήση κιτ μπαλώματος σαμπρέλας ποδηλάτου. Προσοχή: Εφαρμόστε προκαταβολικά λίγη βενζινόκολλα σε κάποιο μη σημαντικό σημείο της σκηνής, διότι μπορεί να "αντιδρά" λιώνοντας παντελώς το υλικό του καλύμματος (άρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "λύση").

2. Επιλογή Τοποθεσίας [εικόνα #1]
2.1. Κατά τους θερινούς μήνες, εκμεταλλευτείτε τα φυσικά “εμπόδια” ήλιου (π.χ. δέντρα), εάν και όπου υπάρχουν. Τοποθετείστε την σκηνή στο σημείο όπου πέφτει η σκιά, κυρίως από τις 12:00 έως τις 15:00.
2.2. Κατά τους χειμερινούς μήνες, αποφύγετε τα φυσικά “εμπόδια” ήλιου (π.χ. δέντρα), εάν και όπου υπάρχουν. Τοποθετείστε την σκηνή σε σημείο συνεχώς ηλιόλουστο και όχι κάτω από δέντρα (ιδίως ψηλά, για την αποφυγή κεραυνών).
2.3. Κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες εκμεταλλευτείτε τα φυσικά “εμπόδια” αέρα, εάν και όπου υπάρχουν. Τοποθετείστε την σκηνή επί της διεύθυνσης του αέρα (συνήθως Βορρά – Νότου) προσπαθώντας να είστε “καλυμμένοι” πίσω από το φυσικό εμπόδιο.
2.4. Μην τοποθετείτε την σκηνή πολύ κοντά σε πυκνή βλάστηση ή κάτω από βράχους (που δημιουργούν "σπηλιά").





3. Επιλογή Εδάφους
3.1. Αποφύγετε σημείο όπου, εάν βρέξει υπερβολικά, θα σχηματιστεί ρυάκι - χείμαρρος που θα περνάει από εκεί.
3.2. Επιλέξτε έδαφος με όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και “λεία” επιφάνεια (για την προστασία του πατώματος της σκηνής).
3.3. Απομακρύνετε σχολαστικά οποιοδήποτε αιχμηρό υλικό (πέτρες, ξυλαράκια, αγκάθια, κ.α.).
3.4. Εάν βρίσκεστε κοντά σε παραλία ή ποτάμι, μεταφέρατε και αποθέστε ψιλή άμμο σε όλη την επιφάνεια του εδάφους, με την οποία θα έρθει σε επαφή το πάτωμα της σκηνής. Η άμμος, πέραν του ότι δημιουργεί “κατάλληλη” επιφάνεια, έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι συμβάλει στην γρήγορη αποστράγγιση του νερού και της εξάτμισης της υγρασίας της καλυμμένης επιφάνειας, σε περίπτωση βροχής.
3.5. Εάν υπάρχει η περίπτωση πολύ έντονης βροχώπτωσης, προτιμήστε έδαφος υπερυψωμένο (έναντι του περιβάλλοντα χώρου), με πολύ ελαφριά κλίση (απορροή νερού). Εάν δεν υπάρχει υπερυψωμένο τμήμα εδάφους, σκάψτε αυλάκι περιμετρικά της σκηνής, για την διαφυγή του κυρίως όγκου νερού εντός αυτού (και όχι κάτω από την σκηνή).
3.6. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα groundsheet. Προτείνετε η χρήση ελαιόπανου (οικονομική λύση) ή μουσαμά ή το αντίστοιχο groundsheet της σκηνής.

4. Επιλογή Διεύθυνσης & Κατεύθυνσης [εικόνα #2]
4.1. Τοποθετείστε την σκηνή “διαγώνια” επί της διεύθυνσης του αέρα. Μια οποιαδήποτε επιφάνεια υπό γωνία, δέχεται μικρότερη δύναμη αέρα, απ’ ότι μία οποιαδήποτε επιφάνεια κάθετη στην διεύθυνση του αέρα, με ότι αυτό θετικά συνεπάγεται.
4.2. Τοποθετείστε την σκηνή, ώστε η (κύρια, εάν έχει 2) πόρτα της να έχει κατεύθυνση ίδια με του αέρα. Ανοικτή πόρτα, με κατεύθυνση αντίθετη του αέρα, έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να εισέρχεται αέρας στο εσωτερικό της και να την ανασηκώνει.
4.3. Σκηνές, τοποθετημένες η μία κοντά στην άλλη, έχουν καλύτερα "αποτελέσματα" στον δυνατό αέρα.



5. Στήριξη – Δέσιμο [εικόνα #3]
5.1. Αντί για τα κλασσικά πασσαλάκια της εκάστοτε σκηνής και ιδίως στις περιπτώσεις όπου το έδαφος είναι “μαλακό”, χρησιμοποιείστε μπετόβεργες. Σε ένα οποιοδήποτε σιδηρουργείο, μπορείτε να ζητήσετε να σας κόψουν κομμάτια μήκους 20cm ή 25cm, να δώσουν το σχήμα του γάντζου (στο επάνω μέρος), της μύτης (στο κάτω μέρος) και όλα αυτά πάρα πολύ οικονομικά και με άριστα αποτελέσματα.
5.2. Αντί για τα κλασσικά σχοινιά, χρησιμοποιείστε ελαστικά σχοινιά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε σε καταστήματα ναυτιλιακών ειδών. Τα ελαστικά σχοινιά, έχουν το πλεονέκτημα της μερικής “απόσβεσης” των ριπών αέρα, με θετικό αποτέλεσμα η εκάστοτε σκηνή ή σκίαστρο (ή οτιδήποτε άλλο επηρεάζεται από τον αέρα και απαιτεί δέσιμο) να δέχεται λιγότερα φορτία.
5.3. Στις ψηλές σκηνές, οι οποίες φέρουν ενδιάμεσα (μεταξύ εδάφους και κορυφής) δεσίματα μπανελών, τοποθετήστε το πασσαλάκι σε όσο το δυνατόν (μέσα στα πλαίσια του λογικού) πιο μεγάλη απόσταση από την σκηνή. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα δεσίματος όταν φυσάει.
5.4. Τοποθετήστε πέτρες στο εσωτερικό της σκηνής (π.χ. στις 4 γωνίες), εάν υφίσταται υπερβολικός άνεμος ή/και εάν δεν έχετε επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα δεσίματος.
5.5. Τοποθετήστε πέτρες ή άμμο στο εξωτερικό της σκηνής, εκεί που εφάπτεται με το έδαφος, ώστε να μην εισχωρεί ο άνεμος κάτω από την σκηνή.



6. Διαμονή
6.1. Κατά τους θερινούς μήνες και κατά την διάρκεια της ημέρας, έχετε πάντοτε κλειστές τις σίτες και ανοικτό το κάλυμμα (πόρτες - παράθυρα), ώστε να υφίσταται ο μέγιστος δυνατός αερισμός..
6.2. Κατά τους χειμερινούς μήνες και κατά την διάρκεια της ημέρας, έχετε πάντοτε κλειστές πόρτες παράθυρα. Ανοίξτε το κάλυμμα (πόρτες - παράθυρα) μόνον κατά την διάρκεια της μέγιστης ημερήσια θερμοκρασίας και κλείστε πάλι, ώστε να εγκλωβιστεί η λιγότερη δυνατή υγρασία εντός. Κατά την διάρκεια του αερισμού, αερίστε και τον υπνόσακο + υπόστρωμα, εάν αυτό είναι εφικτό.
6.3. Μην ανάβετε κερί εντός της σκηνής και μην την καλύπτετε πλήρως με ναύλον, διότι υπάρχει η πιθανότητα - κίνδυνος ασφυξίας.
6.4. Μην αποθηκεύετε τρόφιμα και εύφλεκτα υλικά εντός της σκηνής.

7. Φύλαξη - Συντήρηση
7.1. Τοποθετήστε την σκηνή εντός μιας μεγάλη σακούλας απορριμμάτων, σε περίπτωση που έπιασε βροχή, θέλετε να μαζέψετε άμεσα την βρεγμένη σκηνή, αλλά δεν θέλετε να βρέξετε – λερώσετε το χώρο που θα την μεταφέρετε. Ξεπλύνετε την σκηνή άμεσα, όταν επιστρέψετε και είναι λασπωμένη.
7.2. Πλένετε την σκηνή, μόνον όταν απαιτείται, μόνον με κρύο νερό, μόνον με ελάχιστο πράσινο σαπούνι (σε σκόνη), μόνον όταν οι περιβαντολλογικές συνθήκες επιτρέπουν το γρήγορο στέγνωμά της και ποτέ μα ποτέ στο πλυντήριο.
7.3. Μην χρησιμοποιείτε αδιαβροχοποιητικά – υδροαπωθητικά (και μάλιστα “φθηνά”), εάν δεν υπάρχει λόγος.
7.4. Εάν και όταν είναι εφικτό, τοποθετήστε 1 – 2 σταγόνες αντισκωριακό λάδι (όχι υπερβολές) επάνω στα μεταλλικά φερμουάρ.
7.5. Μην συμπιέζετε υπερβολικά την σκηνή, κατά την διάρκεια φύλαξής της. Εάν έχετε την δυνατότητα, φυλάξτε την σκηνή όσο το δυνατόν λιγότερο διπλωμένη – συμπιεσμένη, σε χώρο με κανονική θερμοκρασία – υγρασία, άνευ οσμών.

;)

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#18661
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ηλίαση, Kostas_ax150hp, akisarmaos, Homeless campers, georgeps, miaougr, tnasos75

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 508
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 106

TIGRIS απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

Γεια σου ρε Θείε, με τις (πολύ σωστές) οδηγίες σου προς (νέους) ναυτιλόμενους!!!!
#18662
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 39
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 11

χαλια απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

πολυ καλα :thumbup: και μπραβο για τον χρονο που αφιερωσες.
Να συμπληρωσω στα σχοινια που δενουμε τη σκηνη ειδικα, αλλα και αλλου, να ειναι ανακλαστικα στο φως και με εντονο χρωμα για να μη μπερδευομαστε οταν περπαταμε ειδικα το βραδυ και εχουμε ατυχηματα. Αν δεν εχουμε τετοια σχοινια καλα ειναι να κρεμασουμε κατι πανω τους που να αντα+νακλα το φως. Επισης για να βρισκουμε πιο ευκολα τα φερμουαρ της σκηνης το βραδυ και να μη ψαχνομαστε μπορουμε να κρεμασουμε ενα nitestick. (θα ελεγα και γενικα τα πραματα μας να ειναι σε μη φυσικα χρωματα προκειμενου να μη τα ψαχνουμε και τα χανουμε)
#18663
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 508
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 106

TIGRIS απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

Να σχολιάσω/συμπληρώσω στο αρχικό post του Θείου:

5.1. Αν λόγω εδάφους δεν "κάνουν" τα πασαλάκια, εναλλακτικά μπορούμε να δέσουμε τα σχοινιά είτε σε μεγάλες πέτρες, είτε σε πλαστικά μπουκάλια (1,5 lt) που τα έχουμε γεμίσει με άμμο/πετραδάκια ή ακόμα και νερό και τα θάβουμε στο έδαφος, είτε τσουβάλια με άμμο, ή ακόμα και απλές σακούλες σούπερ μάρκετ γεμάτες άμμο/πέτρες.
5.4. Προσωπικά, το συγκεκριμένο κόλπο με τις πέτρες στις 4 γωνίες, το χρησιμοποιώ πάντα, ασχέτως έντασης του αέρα και αν δω τα σκούρα, τότε δένω τα σχοινιά. Δηλαδή το κάνω ανάποδα από αυτό που προτείνει ο Θείος. Φυσικά φροντίζουμε οι πέτρες να είναι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλεμένες για να μην κάνουμε ζημιά στη σκηνή. Αν δεν υπάρχουν πέτρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια "υλικά" με το 5.1.
6.3. Μέσα στην σκηνή ΔΕΝ ανάβουμε ΠΟΤΕ κανενός είδους φλόγα/φωτιά για κανένα λόγο.
#18664

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 100
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 16

akisarmaos απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

Πολύ καλο το αρθρο!!!Αυτο με τα ελαστικά σχοινια τέλεια λυση ,δεν την ήξερα την κρατάω με τρέλα!!!!
#18665
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 77
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18

HAHA απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

αν θέλουμε ζέστη, υπάρχει αυτό: ucogear.com/candle-lanterns νομίζω ότι είναι ειδικό.
#18666

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

Διαβάζοντας σε ένα σχετικό blog κάποια reviews για το gadgetάκι, ξεχώρισα αυτό ενός τύπου, που μάλλον τα έλεγε όλα...

"Διαφορετικό, κομψό και μικρό, προσφέρει κυρίως ρομαντική θαλπωρή και (εν μέρει) απομακρύνει την υγρασία από την σκηνή, αλλά στην ιδέα και μόνο ότι είχα μια φλόγα εντός της (νάιλον) σκηνής μου, δεν μπόρεσα να ξεκολλήσω τα μάτια μου από αυτό και να ηρεμήσω, μέχρι που το έσβησα...". :)

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#18667

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 77
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18

HAHA απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

βρε συ Θείο, ΜΙΑ φορά να πεις κάτι θετικό για ποστ άλλου. ΜΙΑ. Μόνο τα δικά σου πόστ πρέπει να χαίρουν "θαυμασμού".
Δεν εχω "γνωρίσει" άλλον άνθρωπο τόσο αρνητικό όσο είσαι εσύ.
#18670
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Tribal21r, Uncle George

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...


Κατά πρώτον, είναι ξεκάθαρο πως δεν ήταν δική μου (όπως ρητά το ανέφερα) η γνώμη - άποψη (άσε που δεν ήταν "αρνητική", όπως την εξέλαβες...)! Συνεπώς, γιατί την προσάπτεις σε εμένα και γιατί με κατηγορείς??? :chin: Μήπως, διότι "όποιος έχει την μύγα, μυγιάζεται"???

Κατά δεύτερον, ζητώ "ταπεινά συγνώμη" εάν και όταν διαβάζω post (δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο, αλλά γενικότερα) στο οποίο αναφέρεται ότι 1 + 1 = 3, το "διορθώνω", πάντα επιχειρηματολογώντας - τεκμηριώνοντας ανάλογα κατά περίπτωση και περίσταση...

Κατά τρίτον (και σημαντικότερο), όταν θέλω να κριτικάρω κάποιον (το χαρακτήρα του, όχι τα γραφόμενά του), επιλέγω πάντα - μα πάντα να το πράξω μέσω pm! Το γιατί, ας το καταλάβεις μόνος σου...

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#18671
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gtsip

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 77
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18

HAHA απάντησε στο θέμα: Tips & Tricks Σκηνών...

:offtopic1:περί μύγας δεν γνωρίζω, ούτε έχω κάτι να κρύψω ώστε να σου στείλω πμ. εκφράζω ανοιχτά την γνώμη μου. Ισως φταίει οτι είμαι πολύ θετικός άνθρωπος και πρώτα κοιτάζω την καλή πλευρά των πραγμάτων. Δεν μπορεί στα τόσα reviews που διάβασες να μην είχε μερικά θετικά σχόλια. Θα μπορούσες λοιπόν, μια που έκανες τον κόπο, να μας γράψεις και τι λένε και οι άλλοι χρήστες. :offtopic1:
#18672

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ