Ελεύθερη κατασκήνωση - Ευρώπη

  • Δημοσιεύσεις: 186
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 64

kastrinos δημιούργησε το θέμα: Ελεύθερη κατασκήνωση - Ευρώπη

Έχω μια ερώτηση.
Στην Ελλάδα το ελεύθερο camping σύμφωνα με τη νομοθεσία μας απαγορεύεται.
Τον αν θα εφαρμοσθεί ο νόμος είναι θέμα των αρχών ελέγχου.
Από όσο γνωρίζω από περιοχή σε περιοχή το θέμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ειδικά σε περιπτώσεις που οι τοπικοί επαγγελματίες νιώθουν ότι έχουν απώλεια εσόδων.
Έχω όμως διαβάσει και για νησιά στα οποία η τοπική κοινωνία και αρχές στην ουσία βοηθούν τους ελεύθερους κατασκηνωτές δημιουργώντας υποδομές.
Γνωρίζω επίσης ότι πολλές φορές οι αρχές ελέγχου ελέγχουν τους ξένους τουρίστες και έτσι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και προστριβές.
Η ερώτηση μου λοιπόν είναι:
Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη; Επιτρέπεται; Απαγορεύεται; Πως το αντιμετωπίζουν οι ξένοι το θέμα;
Ευχαριστώ

“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”
#22251

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 58
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 14

XPXPDK απάντησε στο θέμα: Ελεύθερη κατασκήνωση - Ευρώπη

Στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχει ελέυθερο κάμπινγκ στο εξωτερικό πλην της Μ.Βρατανίας που η έννοια του δημόσιου χώρου δεν υπάρχει (όλες οι εκτάσεις ανοίκουν στη Βασίλισσα και κάτι άλλοι περίεργοι νόμοι για την μονιμη κατοικία ).
Αν μπείς σε μια χώρα με αυτοκινούμενο τότε ανάλογα με τις μέρες που θα κάτσεις , πληρώνεις ένα παράβολο κάτι σαν τέλος διαμονής που σου επιτρέπει να μείνεις σε ειδικά διαμορφομένους χώρους. Οι χώροι αυτοί είναι κάτι σαν κάμπινγκ αλλά δεν χρεώνεσαι με την ημέρα αφού έχεις ήδη πληρώσει όλες τις μέρες.
Τέλος τα πρόστιμα είναι υπερβολικά αν κάνεις το λάθος να μην ακολουθήσεις την εκεί νομοθεσία.

Υ.Γ. Δεν έχουν άδικο στον τρόπο που λειτουργούν. Οι κάθε είδους ομορφιές της κάθε χώρας θα πρέπει να δίνουν έσοδα στη χώρα. Εδώ βλέπεις διάφορες εθνικότητες να καταλαμβάνουν τα πιο ομορφα μέρη χωρίς να δίνουν ούτε σεντ. Και ούτε την "τοπική" οικονομία βοηθάνε αφού οι περισσότεροι μέχρι και τα νερά τους τα φέρνουν μαζί τους απο τις χώρες τους. Αφήνω στην άκρη την πιθανότητα πυρκαγιάς , ρύπανσης κλπ που πιθανό να υπάρξει (βλέπε καβουρότρυπες με το γκαζάκι) . Δηλαδή πέρα απο την απώλεια εσόδων έχουμε και τον κίνδυνο εξόδων απο πυροσβεστική , καθαριότητα κα αλλά και της μόνιμης και ανεπανόρθωτης βλάβης στην περιοχή.
#22252

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: Ελεύθερη κατασκήνωση - Ευρώπη

Έχω φίλο, ο οποίος είναι διαχρονικός camper, ταξιδεύει αρκετά στο εξωτερικό και μου έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον στην Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία (χώρες που τις επισκέπτεται - “ξέρει” καλά) υφίστανται συγκεκριμένες εκτάσεις αναψυχής – τροχόσπιτων – σκηνών. Πέραν αυτών, ούτε κατά διάνοια, όχι να στήσεις, αλλά ούτε για picnic!!!
Και φυσικά, το εάν σέβονται οι πολίτες αυτών των χωρών τον συγκεκριμένο περιορισμό ή το περιβάλλον κατά την διαμονή τους, δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί…

Από την άλλη, ο Nikos L έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε στησίματά του στο εξωτερικό. Τώρα, εάν το έκανε μόνον σε συγκεκριμένη χώρα / χώρες, φανερά ή κρυφά, με περισσότερη ή λιγότερη τύχη, αυτά θα μας τα διευκρινίσει ο ίδιος…

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#22253

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 336
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 148

Nikos L. απάντησε στο θέμα: Ελεύθερη κατασκήνωση - Ευρώπη

Πράγματι έχω κάνει ελεύθερο κάμπινγκ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για χρόνια ήταν αυτός ο μοναδικός τρόπος διακοπών μου. Την τελευταία πενταετία επισκέπτομαι σχεδόν αποκλειστικά την Ιταλία μόνο.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι εκεί η ελεύθερη κατασκήνωση δεν είναι αστικό αδίκημα. Δεν υπάρχει δηλαδή εθνική νομοθεσία που να την απαγορεύει.
Οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές βεβαίως εκδίδουν ειδικούς κανονισμούς για την ελεύθερη κατασκήνωση, αλλά πουθενά μα πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται καθολική απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Το γνωρίζω με βεβαιότητα λόγω της συμμετοχής μου σε συλλογικότητες που ασχολούνται με το ζήτημα. Στην Ιταλία μάλιστα, στην οποία όπως είπα έχω διαρκή προσωπική πείρα, υφίσταται εθνική νομοθεσία που απαγορεύει στις τοπικές (δημοτικές ή περιφερειακές) αρχές τον περιορισμό του δικαιώματος της ελεύθερης κατασκήνωσης για περιπτώσεις συνεχούς κατασκήνωσης έως και 48 ώρες. Δηλαδή απαγορεύει την απαγόρευση.

Επιπλέον όπως σωστά αναφέρθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την παραμονή και την εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών, προσανατολισμένοι κυρίως στην εξυπηρέτηση τροχοσπίτων, ειδικά αυτοκινούμενων.

Δεν έχω μεγάλη πείρα από χρήση τροχόσπιτου στο εξωτερικό, αλλά δεν έχω ακούσει να ισχύει κάποιος ειδικός δασμός - εισιτήριο για την είσοδο ενός τροχόσπιτου σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Ίσως ο φίλος που ανέφερε κάτι τέτοιο πιο πάνω να εννοεί τη γνωστή "βινιέτα" που πληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα ξένα οχήματα που εισέρχονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα σηματάκι, κάτι σαν περιορισμένης χρονικής διάρκειας τέλη κυκλοφορίας για τους τουρίστες ή τους διερχόμενους και ουσιαστικά αντικαθιστούν (πολύ φθηνότερα μάλιστα) τα διόδια.

Φυσικά το πικ-νικ και γενικά οι υπαίθριες δραστηριότητες στην Ευρώπη, ούτε απαγορεύονται, ούτε διώκονται. Το αντίθετο. Οι πολίτες εκεί έχουν πολύ έντονη την κουλτούρα της χρήσης του δημόσιου χώρου, ειδικά τις πλατείες και τα πάρκα τους, αστικά ή μη. Στο Όσλο μου είχε κάνει εντύπωση πως μόλις προέκυπτε μια στοιχειωδώς καλή μέρα έβγαιναν όλοι για πικ-νικ και ψήσιμο στα πάρκα με ψησταριές μιας χρήσεως.

Βεβαίως κατά κανόνα στην Ευρώπη η ρύπανση του περιβάλλοντος ή η απρόσεκτη και ενίοτε ασυνείδητη χρήση του δημόσιου χώρου τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα. Προφανώς δεν γίνεται εξαίρεση για τους κατασκηνωτες. Αλλά αυτό δεν αφορά στην γενική δίωξη του ελεύθερου κάμπινγκ. Σε γενικές γραμμές και φυσικά με τις κατά περίπτωση εξαιρέσεις αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι ότι διώκεται η κατάχρηση του δημοσίου χώρου και αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι διώκεται η χρήση του.

Τέλος μερικές ερωτήσεις για την άποψή ότι οι ξένοι που επισκεπτονται την χώρα μας με τροχόσπιτο δεν αφήνουν κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Πόσα νερά πρέπει να φέρει μαζί της μια οικογένεια με αυτοκινούμενο από την Ιταλία ή Ουγγαρία ή την Γερμανία ας πούμε για να μπορέσει να περάσει 15 μέρες στην Ελλάδα; Σίγουρα τόσα που δεν χωράνε καν στο όχημά τους. Έξω αυτή η οικογένεια δεν θα φάει ούτε μια φορά; Έναν καφέ δεν θα τον πιει; Πετρέλαιο ή βενζίνη δεν θα βάλει; Διόδια δεν θα πληρώσει; Ακτοπλοϊκά; Μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους δεν θα επισκεφθεί; Το τροχόσπιτο θα είναι το Σογιούζ ή το Εντερπράιζ για να μπορεί να παραμένει 20μέρες χωρίς ανεφοδιασμό; Δεν θα μπει δηλαδή καθόλου σε κάμπινγκ για να αδειάσει ή να γεμίσει τις δεξαμενές του; Απορώ...
#22255

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ