Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τρόπος διακοπών.

  • Δημοσιεύσεις: 186
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 64

kastrinos δημιούργησε το θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τρόπος διακοπών.
Αποτελεί πραγματικότητα ή μύθο;
Θα ήθελα να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα είναι χρήσιμο τόσο για τα μέλη αλλά περισσότερο για τους επισκέπτες αυτού του forum.
Θα θέσω και κάποια κριτήρια ως σημείο αναφοράς.
1ον. Ας μιλήσουμε για μια τυπική τετραμελή οικογένεια σε οργανωμένο camping.
2ον. Η οποία θα προχωρήσει σε αγορά αξιοπρεπούς και ασφαλούς εξοπλισμού.
3ον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τροχόσπιτο, είτε σκηνή.
Λοιπόν η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα περί ¨οικονομίας του camping¨ είναι ένας μύθος. Και εξηγούμε:
Η αγορά του συνόλου του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για να κάνει διακοπές αυτή η οικογένεια χωρίς να κάνει παραχωρήσεις θεωρώ ότι εύκολα θα ξεπεράσει τα 500 e εφόσον θα μιλήσουμε για σκηνή. Αν βέβαια αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά τροχόσπιτου πλησιάζουμε τα 10.000 e και αν μιλήσουμε για αυτοκινούμενο τότε πάμε πολύ ψηλά (πάνω από 30.000 e;).
Όμως η αγορά του εξοπλισμού είναι μόνο η αρχή. Πλέον έχουμε το ετήσιο κόστος χρήσης το οποίο είναι περίπου:
Σκηνή: Δωρεάν ή ίσως κάποιες μικροεπισκευές.
Τροχόσπιτο: Παρκινγκ και τέλη κυκλοφορίας ξεπερνάνε τα 500 e, αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και διοδίων κατά τη χρήση. Υψηλό κόστος επισκευών.
Αυτοκινούμενο: Παρκινγκ, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια οχήματος, φόροι (;) μιας και αρκετά είναι πάνω από 2.000 cc και τέλος υψηλό κόστος επισκευών.
Κάπου εδώ φτάνουμε στα γνώριμα νερά του κόστους παροχής υπηρεσιών από τα camping της Ελλάδας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορά του κόστους μεταξύ σκηνής – τροχόσπιτου και αυτοκινούμενου είναι από 2 e έως 3 e. Και η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει η οικογένεια κυμαίνεται από 40 μέχρι 45 e την ημέρα. Υπάρχουν βέβαια και το οικονομικότερα με περίπου 35 e αλλά και τα ακριβότερα με 60 e. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιο θα ήταν το κόστος αν η ίδια οικογένεια ενοικίαζε κάποιο κατάλυμα στην περιοχή που αποφάσισε να κάνει διακοπές.
Θεωρώ δεδομένο ότι αυτός που αποφασίζει να κάνει camping το κάνει από αγάπη και όχι για οικονομικούς λόγους. Δεν πιστεύω ότι ο πραγματικός κατασκηνωτής έχει ποτέ το δίλλημα camping ή δωμάτιο.
Όμως ως forum θα πρέπει να πληροφορήσουμε σωστά και θα προστατέψουμε τους αναγνώστες μας.
ΥΓ.
Ίσως τελικά θα μπορούσαμε σαν forum να καταλήξουμε σε ένα κείμενο πληροφόρησης / ενημέρωσης το οποίο με την υπογραφή του e-camping θα μπορούσε να διαβιβασθεί στα ΜΜΕ, blogs, site ενδιαφέροντος, κλπ.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας.

“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”
#16018
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": almanous

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 100
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 16

akisarmaos απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Καλημέρες!!!!
Λοιπόν πάμε......
Το camping ειναι φτηνός τρόπος για να κάνει κάποιος διακοπές???
Κάποιες φορές ναι, αλλά τις περισσότερες μάλλον όχι ειδικά αν πας για οργανωμένο.
Καταρχήν ξεκινάς με το κόστος της σκηνής οπου για να πάρεις κάτι καλό πρέπει να ματώσεις(δεν θα ξεκινήσει απο 500 ευρουλακια για κάτι καλό????)
Μετά πας στον εξοπλισμό οπου εκεί εντάξει δεν θα τα πάρεις όλα απο την αρχή αλλά τα απαραιτητα θα τα πάρεις δεν θα θες και εκεί απο 150-200 ευρουλάκια??θα τα θες......
Τώρα οι τιμές για μια 3μελή οικογένεια σαν τη δική μου ειναι κάπως έτσι
α) υψηλή περίοδο 45 ευρω(ανα ημέρα) για χώρο-σκηνη -ρευμα-αυτοκίνητο
β)χαμηλη περιοδο 33 ευρω(ανα ημέρα) για τις ίδιες παροχές.
Σε κάποια camping οι τιμές αλλαζουν αλλά οχι ιδιαίτερα , λιγο πάνω λίγο κάτω.........

Υ.Γ Μπορεί πλέον οι τιμές για το camping να μην είναι όπως παλιότερα,μπορεί να χρειάζεσαι αρκετά για να ξεκινήσεις να ασχοληθείς με το αθλημα,μπορεί να βρεις και κάποια καταλύματα με την ίδια τιμή ,μπορεί πολλά......
Την αίσθηση της ελευθερίας και τησ γαλήνης που σου προσφέρει είναι απλά ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ.........
#16020

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Kastrinos, συγκρίνεις παντελώς ΑΝΟΜΟΙΑ πράγματα, συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ρεαλιστικό συμπέρασμα! Κι εξηγώ…

Για να μπορέσει να γίνει η όποια σύγκριση, θα πρέπει:

1. Οι συνολικές ημέρες διακοπών ετησίως να είναι ακριβώς οι ίδιες και οι ημερομηνίες επίσης!
- Άλλο 10 μέρες διακοπές το χρόνο και άλλο 30. Επίσης, άλλο (κοστολογιακά) πάω σε δωμάτιο Μάιο και άλλο Αύγουστο (γεγονός που δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά στο camping - σκηνή).

2. Το μέρος - τοποθεσία των διακοπών να είναι ακριβώς το ίδιο!
- Κατ’ αρχήν υπάρχουν μέρη που στερούνται camping, αλλά έχουν δωμάτια και το αντίστροφο. Κατά δεύτερον, η διαφορά κόστους camping μεταξύ π.χ. Ιτέας και Σαντορίνης είναι αμελητέα, αλλά η διαφορά κόστους (ίδιου ποιοτικά) δωματίου δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα.

3. Η μετάβαση στην τοποθεσία διακοπών να είναι ακριβώς η ίδια.
- Άλλο το κόστος μετάβασης με αυτοκίνητο (για camping ή κατάλυμα), άλλο με τροχόσπιτο (αυτοκινούμενο), άλλο με τροχόσπιτο (ρυμουλκούμενο) και ιδίως στην νησιωτική (εισιτήρια πλοίων) Ελλάδα, όπου το συνολικό μήκος του οχήματος παίζει ρόλο.

4. Τα δωμάτια, κάθε φορά, θα πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια και να προσφέρουν μόνον στοιχειώδης ανέσεις (όπως η σκηνή).
- Άλλο δωμάτιο σε ενοικιαζόμενα, άλλο δωμάτιο σε 5στερο ξενοδοχείο (γεγονός που δεν υφίσταται στην σκηνή ή στο τροχόσπιτο).

5. Κατά την διάρκεια των διακοπών ο τρόπος σίτισης να είναι ακριβώς ο ίδιος (άρα και τα όποια κοστολόγια σε αυτό το θέμα).
- Εάν αποφασίσεις συνέχεια να μαγειρεύεις και να τρως είναι εύκολο στο camping, πανεύκολο στο τροχόσπιτο, αλλά θα πρέπει πάντα να βρίσκεις κατάλυμα με κατάλληλες υποδομές (άρα και πιθανότατα το πληρώνεις παραπάνω). Εάν αποφασίσεις συνέχεια να τρως έξω, τότε στην περίπτωση του camping και του καταλύματος δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην περίπτωση που διαθέτεις τροχόσπιτο και το κάνεις αυτό, τότε διαθέτεις κάλο στον εγκέφαλο.

6. Κατά την διάρκεια των διακοπών οι μετακινήσεις να είναι ακριβώς οι ίδιες (άρα και τα όποια κοστολόγια σε αυτό το θέμα).
- Άλλο στήνω τροχόσπιτο με όλα τα παρεκλόμενα και είμαι κάπου “σταθερός” και άλλο στήνω σκηνή ή μένω σε δωμάτιο και όλη την ημέρα μετακινούμαι στις γύρω περιοχές.

7. Ο εξοπλισμός (σκηνή, κ.τ.λ.) να είναι ποιοτικά ίδιος και η όποια μεταχείριση ακριβώς ίδια.
- Άλλο εξοπλισμός φθηνός ή μεταχείριση απρόσεκτη, άρα αντικατάσταση εξοπλισμού ανά π.χ. 1 έως 2 έτη και άλλο εξοπλισμός ακριβός και μεταχείριση ιδανική, άρα αντικατάσταση εξοπλισμού ανά π.χ. 10 έως 15 έτη.

Εν κατακλείδι, δεν υφίστανται 7 αλλά 700 προϋποθέσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων ΔΕΝ είναι ρεαλιστικά εφικτές, ώστε να υλοποιηθεί η όποια σύγκριση, άρα και τα όποια συμπεράσματα…

Σε γενικές γραμμές, πάντως, θεωρώ σαφέστατα τις διακοπές με σκηνή σε οργανωμένο camping και πάντα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ από οτιδήποτε άλλο!

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#16021

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 199
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 51

almanous απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Μπράβο Καστρινέ , ωραίο θέμα .

Αν μιλάμε για έναν "έμπειρο" , το θέμα του κόστους έρχεται δέυτερο . Έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο και έχει προσαρμόσει σταδιακά τον εξοπλισμό του σύμφωνα με τις αναγκές και τις δυνατότητες του . Τα παρακάτω λοιπόν αφορούν τους newbie .
Το camping είναι φτηνός τρόπος διακοπών αν :
1) Δεν το κάνεις μόνο για τον πρώτο χρόνο . Θα πληρώσεις κανά 300-500 για να πάρεις τα βασικά (θεωρούμε ότι ξεκινάς από το μηδέν) , τα οποία αν τα χρησιμοποιήσεις για συνολικά 5 χρόνια , θα σημαίνει 60 - 100 € / έτος . Αν τα πάρεις φέτος και δεν τα ξαναχρησιμοποιήσεις , έχασες .
2)Δεν περιμένεις να περάσεις όπως ... στο 5άστερο ξενοδοχείο που πήγαινες μέχρι πέρυσι . Για να δημιουργήσεις αντίστοιχες συνθήκες άνεσης , θες αρκετά χρήματα . Πρεπει να συμβιβαστείς με πιο ... β λύσεις
3)Δεν το κάνεις χειμώνα . Τα κόστη του εξοπλισμού για χειμερινό camping είναι πολύ μεγαλύτερα από του καλοκαιρινού .

Γενικώς μπορείς να κάνεις πολύ φτηνές διακοπές σε camping αλλά και πολύ ακριβές . Εξαρτάται όπως πάντα από τις επιλογές μας . Αν αθροίσεις το σύνολο των εξόδων που κάνει ο μέσος όρος του camper μέσα σε μία 5ετία και το συγκρίνεις με το αντίστοιχο κόστος του μέσου όρου του "δωματιά"(τί είπε το άτομο), τα δικά μας θα είναι σίγουρα μικρότερα . Εξαιρούνται τα τροχόσπιτα-αυτοκινούμενα , τα οποία εμπίπτουν από μόνα τους σε ειδική κατηγορία - είναι κάτι ανάμεσα σε σκηνή και δωμάτιο
#16022

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Almanous, ναι μεν, αλλά...

Κατ' αρχήν το κόστος πλήρους εξοπλισμού (για μία 4μελή οικογένεια, όπως αρχικά ανέφερε ο kastrinos), δεν είναι σε καμία περίπτωση της τάξης των 500€, αλλά πολύ παραπάνω!
Αλλά, έστω και εάν δώσεις π.χ. 1000€, αυτά μπορεί να αποδειχθούν λιγότερα (από τον 1ο κιόλας χρόνο), εάν επιλέξεις να κλείσεις δωμάτιο 4 ατόμων π.χ. σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα (με 150€ / βραδιά) για 15 ημέρες...

Κατά δεύτερον, η επιλογή χειμερινών διακοπών σε camping με ανάλογο εξοπλισμό δεν αποκλείεται ως πολυδάπανη επιλογή. Σκέψου τα όποια κοστολόγια για 10 ημέρες camping στους Δελφούς και 10 ημέρες δωμάτιο στην Αράχοβα και θα διαπιστώσεις ότι (στην συγκεκριμένη περίπτωση) το χειμερινό camping αποδεικνύεται φθηνότερο...

Εν κατακλείδι ο kastrinos έθεσε ένα πάρα πολύ ωραίο θέμα - ερώτημα, η απάντηση του οποίου όμως ΔΕΝ είναι μία και συγκεκριμένη, αλλά μεταβάλλεται από πλήθος προϋποθέσεων και παραγόντων...

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#16023

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 199
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 51

almanous απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Προφανώς έχεις δίκιο , οι παράμετροι είναι πάρα πολλοί . Εμείς όμως , για να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο νήμα , προσπαθούμε να βρούμε ένα σημείο αναφοράς : "τον μέσο κατασκηνωτή" ή "τον μέσο ενοικιαστή" . Τουλάχιστον εγώ έτσι το προσεγγίζω το θέμα .

Μία ιδέα λοιπόν που μου ήρθε , κοντά σε αυτό που πρότεινε ο Καστρινός , είναι να φτιάξουμε μία λίστα "απαραίτητου" εξοπλισμού , με μία ενδεικτική τιμή στα προιόντα και στις υπηρεσίες , έτσι ώστε κάθε newbie να μπορεί να καταλάβει , πόσο θα του στοιχίσει . Μέσα από το forum , μπορούμε να αποφασίσουμε τί θεωρούμε απαραίτητο και τί προεραιτικό και να την αναρτήσουμε με sticky note στο κατάλληλο σημείο . Πως σας φαίνεται η ιδέα ;
#16024

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Όπως έχουν διαμορφωθεί τελευταία οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το κάμπινγκ δεν είναι φτηνότερο, παρά μόνο υπό προϋποθέσεις από 1η Ιούλιου μέχρι 20 Αυγούστου.
Τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, βρίσκεις άνετα δωμάτιο για δύο άτομα με 20 ευρώ, να έχει ψυγείο και κουζινάκι.

Όταν κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ σε απομονωμένα μέρη, δεν είναι θέμα μόνο κόστους, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κοιμηθείς σε μια απομονωμένη παραλία ή στο βουνό σε υψόμετρο 1700 μέτρα.
#16025

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 186
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 64

kastrinos απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Είναι δεδομένο ότι αυτού του τύπου οι προβληματισμοί δεν μπορούν καταλήξουν με απόλυτη βεβαιότητα σε ένα αποτέλεσμα.
Σκοπός όμως είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο που δεν ξέρει από camping να πάρει αποφάσεις γνωρίζοντας τα δεδομένα από ανθρώπους του χώρου και όχι ακούγοντας τα ¨πρωινάδικα¨ η τον ¨γνωστό (άσχετο)¨.
Σίγουρα ο εξοπλισμός αποτελεί σημαντικό κόστος, είναι όμως ταυτόχρονα και επένδυση, Θα το δεκτό αυτό. Όμως το ετήσιο κόστος, για τα τροχόσπιτα ας πούμε, σίγουρα παίζει ρόλο.
Δεδομένο και αυτονόητο ότι πρέπει να συγκριθούν όμοια γεωγραφικά περιοχές για διακοπές και χρονικά διαστήματα.
Όμως πιστεύω ότι πλέον (έστω και λόγο της κρίσης) οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (πάσης φύσεως) προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση αυτές που προσφέρει το camping.

“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”
#16026

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 178
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 35

LOI απάντησε στο θέμα: Λέγεται ότι το camping είναι ένας οικονομικός τ

Καλημέρα σε όλους. Κατά την γνώμη μου το camping δεν βγαίνει πιο φτηνό από ένα δωμάτιο. Η οικογένεια μου είναι τετραμελής και δεν κοίταξα ποτέ ξενοδοχείο αλλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και συγκρίσεις που έκανα τα τελευταία χρόνια βλέποντας στην ίδια περιοχή αλλά και ίδια περίοδο τις τιμές και στα δύο δεν είχαν διαφορές. Στο camping χρεώνομε πάντα: χώρο σκηνής, ρεύμα, άτομα και ι.χ. στα δωμάτια που κοιτούσα (από περιέργεια δεν πήγα ποτέ διακοπές απλά έπαιρνα τηλ. και ρωτούσα τιμές) παρείχαν: κουζίνα, ψυγείο και ζεστό νερό (καιρού θέλοντας και Θεού επιτρέποντος). Η διαφορές ήταν +-5 έως 6 ευρώ πιο πάνω το δωμάτιο. Η διαφορά αυτή δεν είναι που θα σε ωθήσει να κάνεις camping για οικονομία. Εδώ πρέπει να τονίσουμε τα έξοδα συντηρήσεις τον δύο που φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο εξοπλισμός που έχω έκλισε αίσιος 10ετία και έκανα μία ανανέωση.(καρέκλες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ψυγείο, υδροδοχείο) αλλά επίσεις η ανανέωση έγινε λόγου αύξησης του προσωπικού(συν τα δύο παιδιά).
#16027
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vassilis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ