Astrocamping on Thassos 2012

  • Δημοσιεύσεις: 660
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 173

michalis δημιούργησε το θέμα: Astrocamping on Thassos 2012

Το Astrocamping 2012 θα εμπλουτιστεί με πλήθος σεμιναρίων, διαλέξεων, ουρανογραφία και παρατηρήσεις, προγράμματα κατάλληλα διαμορφωμένα για να ενθουσιάσουν τους λάτρεις της αστρονομίας ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου.

Οι παρατηρήσεις
Κάθε βράδυ μετά τις 23:00 όλα τα φώτα σβήνουν στην κατασκήνωση και η παρατήρηση ξεκινά. Ερασιτέχνες αστρονόμοι και όχι μόνο έχουν διαμορφώσει για εσάς ένα κατάλληλο πρόγραμμα παρατήρησης, για όλες τις ημέρες της εκδήλωσης, προκείμενου να ταξιδέψετε στο απέραντο διάστημα και ν’ αγγίξετε τ’ άστρα. Η παρατήρηση θα γίνεται από συγκεκριμένα τηλεσκόπια, με την υποστήριξη των χειριστών τους.


Διαχέοντας την γνώση
Διακεκριμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθηγητές πραγματοποιούν διαλέξεις, μεταδίδουν τις γνώσεις τους και αφηγούνται τις εμπειρίες τους.

Μαθήματα Ουρανογραφίας
Κατά τη διάρκεια του Astrocamping, παράλληλα ,με τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ουρανογραφίας από καθηγητές φυσικής, για όσους θέλουν να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον ουράνιο θόλο.

Παιχνίδι με τα άστρα!
Το 2012 το πρόγραμμα τον παιδικών εκδηλώσεων ,έχει αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί ,για να γίνει πιο διασκεδαστικό ,αλλά και πιο εκπαιδευτικό. Κατά τη διάρκεια των παιδικών εκδηλώσεων ζωγραφίζουμε, ακούμε παραμύθια, κάνουμε κατασκευές και πολλά άλλα.

Αφήγηση παραμυθιών από την Action Art
Αφήγηση παραμυθιών όπως το παλιό καλό καιρό, κάτω από τον έναστρο ουρανό , ταξιδεύοντας τους συμμετέχοντες σε χωροχρόνου...παραμυθένιους. Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών απ΄ όλο τον κόσμο μέσω του προφορικού λόγου. Στόχος η αναβίωση του παραμυθιού, της προφορικής παράδοσης και η διάδοση της τέχνης της προφορικής αφήγησης.

ACTION ART

Το κινητό πλανητάριο είναι εδώ !
Μέρος των παιδικών εκδηλώσεων αποτελεί και το φορητό πλανητάριο. Το πλανητάριο είναι μια αίθουσα με θολωτή οροφή που λειτουργεί σαν οθόνη κινηματογράφου, πάνω στην οποία προβάλλονται με ακρίβεια οι θέσεις και η κίνηση των αστεριών και των πλανητών. Σκοπός των προβολών αυτών είναι η γνωριμία των μαθητών (και όχι μόνο) με τον κόσμο των άστρων και των πλανητών μέσα από μια διαδικασία που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και τη χαρά του θεάματος.
Το κινητό ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ STARLAB Θεσσαλονίκης ταξιδεύει εδώ και χρόνια και έχει ήδη επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκδηλώσεις Δήμων, πολιτιστικών φορέων, παιδικών κατασκηνώσεων κ.ά., αποτέλεσε δε ένα από πιο δημοφιλή θεάματα του προγράμματος «ΑΓΟΡΑ» της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Μερικά από τα θέματα :
Αστρικό πεδίο
Εντός του θόλου ο ειδικός προβολέας μπορεί να μασ ταξιδεψει στο Αστρικό πεδίο περίπου 3.000 αστέρων, που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, για οποιαδήποτε ημέρα, ώρα και γεωγραφικό πλάτος.
Ακόμη, θα γνωρίσουμε τους πλανήτες και μακρινά αντικείμενα του ουρανού, τις φάσεις της Σελήνης, τη φαινόμενη κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε αστερισμούς και να προσανατολιζόμαστε με βάση αυτούς.
Αστερισμοί
Οι 48 κυριότεροι Αστερισμοί προβάλλονται έγχρωμοι, σε γεωμετρικά σχήματα, στον θόλο. Με την βοήθεια της εκλειπτικής και του ουράνιου ισημερινού, ποθ αποτυπώνονται πάνω στον θόλο, μελετούμε τις τροχιές των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης. Μαθαίνουμε, επίσης, αναγνώριση των αστερισμών και προσανατολισμό στην ύπαιθρο.
Ελληνική Μυθολογία
Για τουα μικρότερους φίλους - και όχι μόνο - το θέμα της Ελληνικής Μυθολογίας παρουσιάζει τον ουρανό μέσα από τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων: 45 έγχρωμοι αστερισμοί σε ένα υπόβαθρο 3.000 αστέρων και παράλληλη αναφορά των μύθων που τουσ συνοδεύουν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο εισαγωγής στην Αστρνομία μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα
Το φορητό πλανητάριο είναι προσφορά του καταστήματος " Πλανητάριο Θεσσαλονίκης ".

Σεμινάρια Αστρονομίας
Τα σεμινάρια ,έχουν και αυτά ανανεωθεί ,ώστε να εξυπηρετήσουν, όχι μόνο του νέους στον χώρο ,αλλά και για να μας ενημερώσουν για πιο εξελιγμένα θέματα, όπως η παρατήρηση του ήλιου και η αστροφωτογράφηση, η φωτομετρία κτλ.

Τα σεμινάρια για το 2012 θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΦΑ .

Ταξίδι στην μουσική και τα άστρα!

Το Astrocamping είναι μια γιορτή αφιερωμένη όχι μόνο στ’ άστρα ,αλλά και στη φύση και τις τέχνες. Κάθε χρόνο μουσικά συγκροτήματα, μας ταξιδεύουν στον ουρανό με τις νότες τους!

Πηγή: Astrocamping.astrosfam.org

Hey Ho, Lets Go
#8706
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikoszarifis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ