(ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs δημιούργησε το θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Όπως συζητήσαμε και στο ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ , πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε θέματα για την ενημέρωση των κατασκηνωτών για ειδικά θέματα, που στόχο έχουν την διασφάλιση της πανίδας, χλωρίδας του χώρου που επισκεπτόμαστε.
Εγω είπα να ξεκινήσω με το θέμα φωτιά (μια και είχες αρκετό ενδιαφέρον) και έγραψα το παρακάτω άρθρο. Όμως τώρα ήρθε η σειρά σας για να με διορθώσετε όπου έχω λάθος ή να με συμπληρώσετε όπου έχω ελλείψεις.
Η αλήθεια είναι οτι κι εγω τώρα άρχισα να κάνω την έρευνα μου για το συγκεκριμένο ζήτημα, μια και στο παρελθόν 1-2 φορές είχα τολμήσει το άναμμα φωτιάς (και ήμουν με έμπειρους campers).
Γενικά δεν είμαι και πολυ υπέρ του να χρησιμοποιείς φωτιά στην κατασκήνωση γιατι δυστυχώς δεν υπάρχει και η ανάλογη παιδεία και ωριμότητα. Αλλα αν την ανάψεις τελικά, διάβασε τα παρακάτω...

Α.Πρέπει να ανάψω φωτιά;
Κάποιες βασικές αρχές.
Αρχικά θα πρέπει να ελέγξουμε το περιβάλλον στο οποίο θα διαμείνουμε και να υπολογίσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον χώρο, το άναμμα μίας φωτιάς. Για παράδειγμα, θα πρέπει ο αριθμός των ξύλων να είναι τέτοιος, έτσι ώστε η καύση ενός μικρού μέρους τους να μην προκαλέσει αλλοίωση στον περιβάλλοντα χώρο. Να μην υπάρχουν ξερά κλαδιά και φύλα κοντά στην εστία κτλ.

Επίσης θα πρέπει να έχει ελεγχθεί, ο βαθμό επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς για την εκάστοτε περίοδο του χρόνου και την περιοχής που θα επισκεφθούμε. Ο χάρτης για την μέρα που μας ενδιαφέρει μπορέι να βρεθεί στο site civilprotection.gr/ . Πχ. Ο χάρτης για τις 4/09/2015 είναι ο παρακάτω.

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]



Βάση του CFA ισχύει ότι:
Κατά την διάρκεια Περιόδου Υψηλού κινδύνου.
Μπορώ να ανάψω φωτιά κατασκήνωσης αλλα μόνο εάν:
• Ο άνεμος δεν είναι πάνω από 10χμω
• Η φωτιά είναι αναμμένη σε μια εστία κατασκευασμένη σωστά ή σε χαντάκι βάθους τουλάχιστον 30 εκατοστών.
• Η περιοχή σε απόσταση 3 μέτρων από την εξωτερική περίμετρο του μπάρμπεκιου είναι καθαρισμένη από εύφλεκτα υλικά.
• Η φωτιά δεν καταλαμβάνει έκταση που να υπερβαίνει το 1 τετραγωνικό και το μέγεθος και οι διαστάσεις των στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τον σκοπό.
• Κάποιο άτομο είναι παρόν ανα πάσα στιγμή ενώ η φωτιά είναι αναμμένη και έχει την ικανότητα και τα μέσα να την σβήσει.
• Η φωτιά έχει σβηστεί εντελώς πριν αποχωρήσει το άτομο.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με τον Νόμο περί CFA (της επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), μία εστία φτιαγμένη σωστά σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένη από πέτρα, μέταλλο ή τσιμέντο ή οποιοδήποτε άλλο άφλεκτο υλικό έτσι ώστε να περιορίσει την περίμετρο της φωτιάς.
Ένα βιομηχανικά κατασκευασμένο μπάρμπεκιου θα θεωρούνταν σαν μία εστία κατασκευασμένη σωστά.

Κατά τις ημέρες Ολικής Απαγόρευσης ανάμματος Φωτιάς
Τα μπάρμπεκιου που είναι σταθερές συσκευές:
• Λειτουργούν με φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια και είναι μόνιμες σταθερές δομές που κατασκευάστηκαν από πέτρα ή μέταλλο ή τσιμέντο ή άλλο μη εύφλεκτο υλικό σχεδιασμένα ειδικά για Παρασκευή γευμάτων.
• ή που καταναλώνουν μόνο φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια, έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί βιομηχανικά αποκλειστικά για την παρασκευή γευμάτων (συμπεριλαμβανομένων των φορητών ψησταριών), και όταν είναι αναμμένα τοποθετούνται σε σταθερή θέση, με την προϋπόθεση ότι:
o η περιοχή σε απόσταση 3 μέτρων από την εξωτερική περίμετρο του μπάρμπεκιου είναι καθαρισμένη από εύφλεκτα υλικά
o έχετε είτε ένα λάστιχο συνδεμένο με τροφοδοσία νερού ή ένα δοχείο με τουλάχιστο 10 λίτρα νερού για άμεση χρήση
o ένας ενήλικας είναι παρών ανά πάσα στιγμή, ενώ η φωτιά είναι αναμμένη και έχει την ικανότητα και τα μέσα να σβήσει τη φωτιά
o η φωτιά έχει σβηστεί εντελώς πριν αποχωρήσει ο ενήλικας.
• Οι φωτιές κατασκήνωσης, οι φωτιές για τη ζεστασιά και την προσωπική άνεση, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια Ημερών Ολικής Απαγόρευσης ανάμματος Φωτιάς. Τα μπάρμπεκιου και οι φούρνοι στερεών και υγρών καυσίμων απαγορεύονται επίσης κατά τη διάρκεια Ημερών Ολικής Απαγόρευσης ανάμματος Φωτιάς.

Η κρισιμότητα τέτοιων ζητημάτων, είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει να σκεφτόμαστε 2 και 3 φορές πριν από κάθε μας πράξη. Δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας. Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο χρειάζεται γνώση και εμπειρία, οπότε θεωρείται απαραίτητη απόκτηση κάποιας βασικής εκπαίδευσης ή η καθοδήγηση από έμπειρους του είδους. Υπάρχουν φορείς που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Β. Μείωση των επιπτώσεων ΌΤΑΝ ανάβουμε φωτιά στο κάμπινγκ.

Η βασική πολιτική (όπως αναφέραμε και παραπάνω) είναι όταν φύγουμε από τον χώρο που ανάψαμε την φωτιά, να τον αφήνουμε όπως τον βρήκαμε. Δηλαδή να μην έχουμε προκαλέσει φθορές στο έδαφος, στην χλωρίδα και φυσικά να μην έχουμε αφήσει σκουπίδια κτλ.

• Στην περίπτωση όπου υπάρχουν ήδη κατασκευασμένοι χώροι/εστίες, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές και να μην κατασκευάζονται άλλες.
• Μπορούμε να κατασκευάσουμε την λεγόμενη Mound Fire. Δεν γνωρίζω την ελληνική μετάφραση της ορολογίας. Για την κατασκευή χρειαζόμαστε ένα φτυάρι, ένα σακί για να γεμίσουμε με άμμο και έναν μουσαμά.
Είναι ιδανικός τρόπος κατασκευής μίας φωτιάς γιατί αφήνει ακόμα και το έδαφος κάτω από την φωτιά ζωντανό και η φωτιά είναι πολύ πιο εύκολα ελέγξιμη σε περίπτωση προβλήματος. Δείτε τις εικόνες και video που παραθέτω:

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]


• Μία άλλη λύση είναι τα τηγάνια φωτιάς. Η χρήση τους είναι μία εναλλακτική, αντι του χτισίματος μίας εστίας φωτιάς. Το τηγάνι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 πόντους (περίπου όσο μία αντρική παλάμη) πάνω από το έδαφος. Καλό θα ήταν να ήταν τοποθετημένο σε πέτρες ή μία στρώση καθαρού χώματος για την προστασία του εδάφους.

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]


Καύσιμη ύλη.
Τα όρθια δέντρα (ζωντανά ΚΑΙ νεκρά) αποτελούν σπίτι για πουλιά και έντομα, γιαυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη. Ανέπαφα πρέπει να μένουν και τα πεσμένα δέντρα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν καταφύγιο για μικρά ζώα, γούρνες για νερό και ανακυκλώσιμη ύλη (που σημαίνει θρεπτικά συστατικά για το χώμα).
Θα μου πεις και τι θα χρησιμοποιώ για καύσιμη ύλη;
Μικρά κομμάτια ξύλου τα οποία να μην είναι μεγαλύτερα από 7-8 πόντους και των οποίων η συλλογή δεν θα γίνεται από μία μικρή περιοχή γύρω από ττο σημείο κατασκήνωσης μας αλλα από όσο μεγαλύτερη δυνατή.

Γ. Συμβουλές σχετικά με το άναμμα/σβήσιμο της φωτιάς

<<Επιλέγουμε από το περιβάλλον ξερά χόρτα, φύλλα, ίνες από φυτά, λεπτούς φλοιούς από δέντρα, ρετσίνι, γενικώς ότι μπορεί να είναι λίαν εύφλεκτων, επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι το οποίο έχουμε μαζί μας, βαμβάκι, ύφασμα, χαρτί κτλ. αποφεύγοντας πράγματα τα οποία είναι επικίνδυνα και πολύ τοξικά, όπως νάιλον, πλαστικό, κτλ.

Για αρχή επιλέγουμε μικρά ξερά κλαδάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καεί χωρίς μεγάλη δυσκολία, ώστε μετά το προσάναμμα να μπορέσουν να συντηρήσουν μια φλόγα αρκετή για να τοποθετούμε ολοένα και ποιο μεγάλα ξύλα. Συνεχίζοντας την λογική του αυξανόμενου μεγέθους ξύλων από την δεύτερη κατηγορία και έχοντας κατά νου πως θα χτίσουμε σιγά σιγά μία μικρή αλλά σταθερή φωτιά μπορούμε να αρχίσουμε μαζεύουμε χοντρά ξύλα (κούτσουρα) για να τοποθετήσουμε στο τελικό στάδιο.

Επίσης κρατάμε ένα μακρύ ξύλο με σκοπό να μπορούμε να επεμβαίνουμε στην φωτιά για κάποιο λόγο που μπορεί να χρειαστεί ή απλώς για να παίζουμε και μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν πετάμε γυαλί καθώς είναι επικίνδυνο όπως επίσης αλουμίνιο και άλλα τοξικά αντικείμενα.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τα υλικά που μαζέψαμε στο σημείο που θα φτιάξουμε την εστία της φωτιάς. Η διαδικασία είναι απλή.

Τοποθετούμε το προσάναμμα στην βάση και γύρω του βάζουμε μία στρώση από τα ψιλά υλικά της δεύτερης κατηγορίας που αναφέραμε ποιο επάνω, τα τοποθετούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει μικρή φωλιά (ή κωνικό σχήμα) αφήνοντας ένα επαρκές άνοιγμα ώστε να μπορέσουμε να το ανάψουμε αλλά μετά να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε λεπτά κλαδάκια, επίσης όταν τοποθετούμε τα κλαδάκια γύρω γύρω από το προσάναμμα δεν το παρακάνουμε ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας χωρίς δυσκολία για να δημιουργηθεί εύκολα η πρώτη φλόγα και να μην έχουμε κίνδυνο να μας σβήσει
.>>[1] Προσοχή, τα υπόλοιπα υλικα για την τροφοδοσία της φωτιάς πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας από την εστία της φωτιάς.

<<Μόλις τελειώσετε και θέλετε να την σβήσετε, μπορείτε να το κάνετε με 3 απλούς τρόπους. Νερό, Χώμα και Πέτρες.

Με το νερό προσέχουμε και ποτέ δεν το ρίχνουμε όλο μαζί κατευθείαν στην φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ατμός και να τονώσει την φωτιά, προτιμότερο είναι να το ρίχνουμε χούφτα-χούφτα.

Με το χώμα ή την άμμο καλύπτουμε πλήρως την εστία και κάθε κομμάτι που καίει

Με τις πέτρες κάνουμε το ίδιο και προσπαθούμε να κόψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το οξυγόνο.

Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε το σημείο αν δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι η φωτιά μας έσβησε.
>>[1]

Πηγές
lnt.org/
www.cfa.vic.gov.au/
civilprotection.gr/
[1] diaviosi.blogspot.gr/2013/10/fotia.html
youtube.com/

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1
ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]

2
ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#18216
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ηλίαση, kvasilek, almanous, Tribal21r, ntallas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 208
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 47

ηλίαση απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες !
Εγώ παρ όλα αυτά θα πρότεινα , όπως έγραψα και στο προηγούμενο θέμα , επειδή λίγο πολύ όλοι μπορούν να ανάψουν μια φωτιά , καλό θα ήταν πρώτα να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την σβήσουμε , καθώς και τους τρόπους μετάδοσης και νομίζω ότι εδώ έχουμε την ανάγκη ειδικών ατόμων και συγκεκριμένης μελέτης για αντικειμενικές παραθέσεις πληροφοριών .
Όπως αναφέρει παραπάνω τα τρία φυσικά στοιχεία που μπορούν να σβήσουν μια φωτιά είναι Νερό - Χώμα - Πέτρες , παρ όλα αυτά το νερό δεν είναι κατάλληλο για απ ευθείας επαφή με την φωτιά γιατί την αναζωπυρώνει , οπότε καλύτερα να το ρίξουμε γύρω απ τη φωτιά παρά επάνω της , το χώμα σε αυτές τις περιπτώσεις ή η άμμος είναι ιδανικό γιατί αφαιρεί το οξυγόνο.
Βασικό εργαλείο στο κάμπινγκ το πτυοσκάπανο .
Υπάρχει και η Αντιπυρική Κουβέρτα που καλό είναι να την έχουμε πάντα μαζί μας ακόμη και στο σπίτι μας θα μας βοηθήσει να σβήσουμε μια μικρή φωτιά που επεκτείνεται και ακόμη μπορούμε να περάσουμε μέσα από ένα πύρινο μέτωπο τυλίγοντας την γύρω μας και ειδικά στο κεφάλι μας.
Αν δεν έχουμε μαζί μας αντιπυρική κουβέρτα βρέχουμε μια πετσέτα καλά και σκεπάζουμε την φωτιά , ακόμη και αν σβήσει δεν την αφήνουμε γιατί μπορεί να πιάσει αμέσως , οπότε με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε χώμα επάνω της.
#18217
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": RottenLungs, PanagiotisR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Πολύ ενδιαφέρον θέμα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Μία γενική παρατήρηση:

Όταν αρθρογραφούμε - αναπτύσσουμε ένα οποιοδήποτε θέμα - "οδηγό", καλό είναι να προηγείται μία "φίλτρανση" - επιλογή των όποιων πληροφοριών αναφέρουμε. Και αυτό, με το σκεπτικό ότι κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη μεν, αλλά (στο συγκεκριμένο forum) οφείλει να είναι και "πιασάρικη" δε. Με άλλα λόγια, ο εκάστοτε αναγνώστης ή μέλος να διαβάζει - συμβουλεύεται πληροφορίες - στοιχεία, τα οποία είναι ρεαλιστικά και (σχεδόν πάντα) εφαρμόσιμα υπό καθημερινές συνθήκες. Ειδάλλως η ανάγνωση οποιοδήποτε άρθρου (και ιδίως μακροσκελούς) μπορεί να καταντήσει "βαρετή" - ανιαρή. Από και και πέρα και για όποιον επιθυμεί σφαιρικότερη και πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση, ας απευθύνεται στον εκάστοτε σύνδεσμο - link (εάν και όταν υφίσταται)...

Επί του συγκεκριμένου θέματος (και μιλώντας ρεαλιστικά - εμπειρικά), αυτός / αυτή που θέλει να ανάψει φωτιά:

- Θα την ανάψει, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν διανύουμε περίοδο υψηλού κινδύνου ή όχι, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν φυσάει ή όχι, κ.τ.λ...
- Θα την ανάψει και εννοείται ότι (ακόμα και εάν γνωρίζει) δεν θα έχει μαζί του εργαλεία, όπως πτυοσκάπανο ή έστω φτυάρι ή αντιπυρική κουβέρτα (να δω 1, όχι 2, αλλά 1 να έχει πτυοσκάπανο στην Χιλιαδού και θα του χαρίσω τον εξοπλισμό μου!).
- Θα την ανάψει, με ότι βρει μπροστά του. Και εάν τον ρωτήσεις περί περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, γνωρίζει άριστα, αλλά η πιθανότερη απάντηση που θα λάβεις είναι: "Από την δική μου παρέμβαση - φωτιά θα καταστραφεί το δάσος?" και φυσικά θα συνεχίσει απτόητος...

Εν κατακλείδι, κρίνω σκόπιμο στο να επικεντρωθεί το άρθρο στα κάτωθι:

- Απαγορεύσεις: Ποιες ακριβώς είναι (συνοπτικά, με σκοπό την εύκολη αποστήθισή τους) και σε ποιες περιόδους.
- Προετοιμασία: Ποιο σημείο επιλέγουμε (ρεαλιστικά), τι χρειαζόμαστε (ρεαλιστικά), πως και γιατί (π.χ. βαθύς λάκκος, πέτρες, άμμος - εάν υφίσταται στην περιοχή, κ.α.). Και δεν αναφέρομαι στα όποια εργαλεία, που το 99% των campers δεν θα τα διαθέτει και ούτε πρόκειται ποτέ να τα αγοράσει - διαθέσει.
- Υλικά Καύσης: Ποια επιλέγουμε και γιατί, με γνώμονα ότι κάποια (λόγω τις σύστασής τους) "σκάνε" (όπως π.χ. τα κουκουνάρια), κάτι λίαν επικίνδυνο, λόγω μετάδοση κατ' αυτόν τον τρόπο της φωτιάς.
- Σβήσιμο: Τρόποι και υλικά (ρεαλιστικά) σβησίματος φωτιάς.

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#18221
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ηλίαση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

ηλίαση φοβερό αυτό με την ειδική κουβέρτα. Μου φαίνεται αυτό πρέπει να το βάλουμε στα must στο εξοπλισμό για όποιον ανάβει φωτιά. Μια μαλακία να γίνει, μπορείς αμέσως να επέμβεις.

Απο την στιγμή που έγραφα την αρχική δημοσίευση έχω επικοινωνήσει μέσω e-mail με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας και όταν έχω νεώτερα θα δημοσιεύσω ότι χρήσιμες πληροφορίες μου στείλουν.

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#18222
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ηλίαση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης


Το διπλό σεντόνι που έχεις φτιάξει για σκίαστρο, το βρέχεις στην θάλασσα και το χρησιμοποιείς για να καλύψεις την φωτιά ή να καλυφτείς εσύ από την φωτιά. B)

Και δεν στο παίρνει ο αέρας, επειδή έχει βαρύνει από το νερό.
Για προσπάθησε να καλύψεις την φωτιά ενώ φυσάει (το πιθανότερο) με την υπερελαφριά ειδική κουβέρτα. :)
#18223

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 943
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 246

Uncle George απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

@ Γιώργος 1

Σωστός, ο παίκτης! (Γιώργο, θες να γράψεις υπερ-ελαφριά μάλλον, οπότε διόρθωσέ το). Όπως πρέπει να διορθωθεί και η λέξη "μ@λ@κί@", δεν είναι - δείχνει - ακούγεται και ότι καλύτερο...

Το θέμα, όμως, επαναλαμβάνω πως είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε, ίσως θα είναι πολύ αργά ή δεν θα υφίσταται η πρέπουσα ψυχραιμία ή δεν θα έχουμε σεντόνι ή ειδική κουβέρτα μαζί μας (που είναι και το ρεαλιστικότερο - πιθανότερο)...

I don't care cause I m not the best! There are many worse...
#18224

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 186
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 64

kastrinos απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Ειδικός επί του θέματος δεν είμαι γιατί δεν είμαι πυροσβέστης.
Ξέρω ότι καταντάω κουραστικός, όμως νομίζω ότι αν διαβάσουμε προσεκτικά τις πληροφορίες που καταθέτει ο RottenLungs θα καταλάβουμε ότι τουλάχιστον την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου Οκτώβριου ρεαλιστικά φωτιά δεν πρέπει να ανάψει κανείς.
Ίσως το ελεύθερο camping να απαγορεύεται αλλά είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με αυτό, προσωπική μου άποψη όμως, είναι ότι όχι απλά δεν πρέπει να επιτρέπεται το άναμμα πάσης φύσεως εστίας φωτιάς (φλόγα, κάρβουνο, ξύλα κ.ο.κ) αλλά θα πρέπει να τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα, ακόμα και με αυτόφωρο. Δεν μπορώ να δεκτό ότι θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ιδιωτική και δημόσια περιουσία γιατί κάποιος θέλει να φάει μπριζολάκια ή θέλει να νιώσει ρομαντικά.
Είμαι σίγουρος ότι κάπου κοντά θα βρεί μια ταβέρνα και αν θέλει να νιώσει ρομαντικά ας πάρει την καλή του και να κοιτάζει το πέλαγος ή τον ουρανό.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΥΓ
Το τρίγωνο της φωτιάς είναι:
Καύσιμη ύλη
Θερμοκρασία
Οξυγόνο
Για να καταπολεμηθεί μια πυρκαγιά θα πρέπει να εξουδετερωθεί τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω. Όμως όσο αναφέρονται στο topic ως εργαλεία στην ουσία είναι για εκπαιδευμένους ανθρώπους!!!!

“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”
#18225

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs απάντησε στο θέμα: Re:(ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Θα με ενημερώσουν και απο πυροσβεστική αλλα αν θυμάμαι καλα ένα φυλλάδιο που είχε πέσει στα χέρια μου έλεγε οτι απο Μάι έως Σεπτ - Οκτώβρη απογορεύεται δια νόμου το άναμμα φωτιάς.

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#18226

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 186
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 64

kastrinos απάντησε στο θέμα: Re:(ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης


Εχεις απόλυτο δίκιο η αντιπυρική περίοδο είναι από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο

“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”
#18227

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Δημοσιεύσεις: 488
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 83

Γιώργος 1 απάντησε στο θέμα: (ΟΔΗΓΟΣ) Φωτιά Κατασκήνωσης

Στον αιγιαλό (παραλία), δηλαδή μέχρι εκεί που φτάνει το χειμέριο κύμα, δεν έχει δικαιοδοσία το δασαρχείο και η αστυνομία, αλλά το λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό.
Επομένως πιθανόν να μην ισχύουν οι απαγορεύσεις του δασαρχείου και της πυροσβεστικής. Θα πρέπει να ερωτηθεί και το λιμενικό γι το τι ισχύει στις παραλίες.
#18228

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ