Χαρακτηριστικά Σκηνής (Τι πρέπει να κοιτάξω;;;)

  • Δημοσιεύσεις: 883
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 233

RottenLungs δημιούργησε το θέμα: Χαρακτηριστικά Σκηνής (Τι πρέπει να κοιτάξω

Το παρόν thread θέλει να βοηθήσει του νυν και μελλοντικούς campers να κάνουν με ευκολία έρευνα αγοράς.

Τι είδος σκηνής να πάρω;

Λοιπόν εδω παίζουν πολλά ρόλο. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η εποχή στην οποία θα την χρησιμοποιείς.

Για χειμώνας:

(1) Η σκηνή πρέπει να είναι μαζεμένη. Το ύψος της πρέπει να είναι γύρω στα 130±20cm για δύο βασικούς λόγους. 1ον για να έχει μικρότερη αντίσταση ανέμου και 2ον για να εγκλωβίζει τον ζεστό αέρα (που πηγαίνει προς τα πάνω) στον χώρο που θα βρίσκεσαι και όχι ψηλότερα.
(2) Τα εξωτερικά πανιά θα πρέπει να είναι βαριά και με μεγάλη αδιαβροχοποίηση 5000mm και πάνω (παρακάτω εξηγώ πως καταλαβαίνουμε τι πανί είναι τί), ώστε να κρατάνε το νερό και την υγρασία έξω.
(3) Σίγουρα Δύο στρώματα υφάσματος. Το εξωτερικό τρώει την βροχή, ενώ το εσωτερικό μένει στεγνό.



(4) Καλό είναι η είσοδος να έχεις αδιάβροχο προστατευτικό που να προφυλάγει το εσωτερικό της σκηνής απο το αέρα και την βροχή καθώς θα μπαίνω - βγαίνεις.



Πολλά site και εταιρίες τέτοιου είδους σκηνές τις βάζουν στην κατηγορία 4 Season. Αλλα και αυτά δεν είναι όλα ξεκάθαρα. Δλδ θέλει ψάξιμο.

Για καλοκαίρι:

Το καλοκαίρι ή περιόδους με καλό καιρό, θέλουμε δροσιά. Οπότε λίγο πολύ θέλουμε τα άκρως αντίθετα με αυτά των χειμερινών σκηνών.
(1) Σκηνές οι οποίες να είναι ευρύχωρες, με μεγάλο ύψος και καλό σύστημα εξαερισμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο ζεστός αέρας να ανεβαίνει σε σημείο που να μην σας ενοχλεί και μετά θα παρασύρεται απο το ρεύμα. Δημιουργώντας έτσι μία σχετική δροσιά.
(2) Το σύστημα εξαερισμού βοηθάει αλλα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχει δύο εισόδους και δύο μεγάλα παράθυρα με σήτες.
(3) Η αδιαβροχοποίηση πρέπει να κυμαίνεται απο 1500 mm στα 2000mm για να μπορεί να αντέξει και τις καλοκαιρινές - φθινοπωρινές βροχές.
(4) Τα υφάσματα καλό είναι να είναι ελαφριά και να διαπνέων (το εσωτερικό κυρίως αν είναι με δύο στρώματα).
(5) Χρώματα όσο πιο ανοιχτά, τόσο καλύτερα. Ο λόγος είναι προφανής.

Αυτές συνήθως είναι στην κατηγορία 2 season, 2/3 season, lite edition κτλ. Πολλές εταιρίες φτιάχνουν τις δικές τους κατηγορίες.

Τώρα για ενδιάμεσες εποχές, καταλαβαίνετε ότι αναλόγως την περιοχή και την περίοδο το φτιάχνεται manual. Απλό είναι, ανέφερα τις extreme καταστάσεις, για ενδιάμεσες, πάμε σε ενδιάμεσες λύσεις.

Υπάρχουν και δευτερεύοντες παράγοντες που μας επηρεάζουν στο τι είδος σκηνής πρέπει να πάρω.

Αν κάνω ελεύθερο χρειάζομαι ελαφρύ και ευέλικτο εξοπλισμό έτσι ώστε να μην φαίνεται η σκηνή απο μακριά και να μπορείς να στήσεις - ξεστήσεις γρήγορα.
Αν το κάμπινγκ διαρκεί 2-3 μέρες ή απο 15μέρες με μήνα.
Αν έχω οικογένεια, τότε πάμε στις οικογενειακές και ανάλογα με την εποχή κοιτάμε τα χαρακτηριστικά που αναφέρουμε παραπάνω, με κάποια προσαρμογή βέβαια.

Οι υποπεριπτώσεις είναι άπειρες.

Τι μέγεθος σκηνής να πάρω;

Το μέγεθος εξαρτάται, όπως γράφω παραπάνω απο το είδος της σκηνής που θα επιλέξω. Όμως ποια σκηνή θεωρείται μικρή και ποια μεγάλη σκηνή; Τι πρέπει να κοιτάξω στα χαρακτηριστικά;
Λοιπόν ένας μέσος άντρας έχει πλάτος γύρω 50cm και μία μέση βαλίτσα/backpack γύρω στα 40cm. Οι σκηνές συνήθως αναφέρουν τις διαστάσεις ως ΜΗΚΟΣ Χ ΠΛΑΤΟΣ Χ ΥΨΟΣ (πχ. 210 Χ 130 Χ 160). Οπότε αν θέλω να μείνουν μέσα 2 άτομα με εξοπλισμό θέλουμε χώρο απο 180cm πλάτος μέχρι όσο μας αρέσει, το μήκος συνήθως είναι standard στα 200cm και κάτι, και το ύψος εξαρτάται απο το ύψος σας. Αν είστε 175cm ΚΑΙ θέλετε για να είστε όρθιος τουλάχιστον 180cm με 185cm ύψος σκηνής.
Στο μέγεθος καλό να σκέφτεστε και το βάρος. Όσο πιο μεγάλη τόσο πιο βαριά. Αν έχεις μεταφορικό δεν υπάρχει θέμα αλλα άμα την κουβαλάς το ζόρι είναι μεγάλο.
Μην σας παρασύρει το οτι οι σκηνές λένε για πόσα άτομα είναι, δεν ισχύουν.

Για παράδειγμα, η παρακάτω είναι για δύο άτομα, max για τρία.




Πως καταλαβαίνω το κάθε πανί τι ιδιότητες έχει;

Το ύφασμα των σκηνών είναι σύνθετο υλικό που αποτελείται από μία βάση και ίνες. Η πλέξη των ινών, η πυκνότητα, καθώς και ο προσανατολισμός τους επιδρά σημαντικά στην αντοχή του υλικού. Στα υφάσματα των σκηνών δεν αναφέρουν και πολλά χαρακτηριστικά.

Συνήθως το πανί είναι απο:
(*)polyester
(*)nylon
(*)cotton
(*)polyester/cotton blend
Το καθένα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του.

Το polyester έχει μικρότερη αντοχή από το nylon αλλά αντιστέκεται καλύτερα στην φθορά από τις ακτίνες UV. Είναι λιγότερο διαπνέον (breathable) αλλα έχει καλύτερη αδιαβραχοποίηση. Κυκλοφορούν polyester με επιστρώσεις απο Πολυουρεθάνη (PU) που αυξάνει την αδιαβροχοποίηση αλλά το κάνει λιγότερο διαπνέον ή με σιλικόνη που αυξάνει την προστασία του απο τις ακτίνες UV.

To nylon χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο να είναι μικρό αφού είναι αρκετά πιο ελαφρύ απο ότι το polyester. Η παραγωγή του είναι πιο ακριβή αλλα το nylon με επίστρωση Πολυουρεθάνης και σιληκόνης είναι απο τα καλύτερα υφάσματα αν συνυπολογίσεις, το βάρος του, την ανθεκτικότητά του και την αδιαβραχοποίηση του. Όμως όλες αυτές οι προσθήκες το κάνουν λιγότερο διαπνέον. Συνήθως το βρίσκουμε στα πιο ακριβά μοντέλα, Season 4, Trekking, base κτλ.

Τα άλλα δύο δεν τα πολυ συναντάμε στην αγορά.

Ένα άλλο που μπορείς να δείς είναι για παράδειγμα ένα 60D 180T polyeste. Όπου το 60D(denier) σημαίνει οτι ζυγίζει 60g στα 1000m πανί και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός Denier τόσο μεγαλύτερη αντοχή και αδιαβραχοποίηση του (αναλογικά όμως αυξάνεται και το βάρος). Το 180Τ (threads) λέει τον αριθμό των πλέξεων αν τετραγωνικό μέτρο, το ίδιο ισχύει και για τις πλέξεις (thread), όσο περισσότερες τόσο καλύτερο το ύφασμα, πιο γερό και με καλύτερη αδιαβραχοποίηση.

Η αδιαβραχοποίηση: Απο 1000mm το πάνι θεωρείται αδιάβροχο. Τώρα όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βαθμός αδιαβραζοποίησης. Να έχετε υπόψιν οτι ο βαθμός αυτό αυξάνεται με ρπόσθετες επιστρώσεις που κάνουν το ύφασμα να μην αναπνέει. Γιαυτό δεν χρειάζεται κατάχρηση. Το καλοκαίρι μέχρι 2000mm είσαι καλά.

Τέλος μπορεί να αναφέρει αν το πανί είναι taffeta ή Rip-stop. Το πρώτο είναι το κλασσικό που συναντάμε σε όλες τις σκηνές (συνήθως δεν το αναφέρουν καν). Το δεύτερο είναι σε πιο ακριβά μοντέλα και στην ουσία σταματάει το σχίσιμο σε περίπτωση βλάβης. Είναι ο τρόπος που είναι τοποθετημένες οι ίνες στην μήτρα του σύνθετου υλικού μας. Άρα είναι πιο αξιόπιστη η σκηνή.

Στις μπανέλες τι πρέπει να κοιτάξω;

Οι μπανέλες (tent poles) μπορεί να είναι απο:

(*)Ανθρακονήματα (Carbon Fiber): υλικό μεγάλης αντοχής και ευλιγισίας. Το συναντάμε σε ακριβές σκηνές.
(*)Αλουμουμίνιο: Έχει πολυ καλή αντοχή και είναι αρκετά ελαφρύ.
(*)Fiberglass: Οι περισσότερες μπανέλες είναι απο αυτό το υλικό. Σε σχέση με τις αλουμινένιες είναι πολύ πιο βαριές γιατι για να έχουν ικανοποιητική αντοχή τις κάνουν πιο παχιές.

Εμείς λογικά θα επιλέξουμε ανάμεσα σε σκηνές που θα έχουν fiberglass μπανέλες. Αυτή που έχει την μεγαλύτερη διάμετρο θα έχει και την καλύτερη αντοχή, αφού θα είναι πιο παχιά. Αυτό όμως προσθέτει βάρος. Αν έχουμε θέμα κι εκέι, πάμε αναγκαστικά σε αλουμινένιες.

RottenLungs

Υ.Γ. Θα συμπληρώνω συνέχεια τον οδηγό και θα προσπαθήσω να τον κάνω όσο πιο πλήρη και βοηθητικό γίνεται. Αυτό είναι η αρχή.
Υ.Γ.2 Παιδιά όποιος πιστεύει οτι έχω γράψει κάτι λάθος ή θέλει να συμπληρώσω κάτι, να στείλει προσωπικό μήνυμα.

"Straight Story" του Lynch και "Into the wild" [Αγαπημένες ταινίες]
#9220
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vassilis, michalis, vaipar, kvasilek, Antigoni87, vasilios, Giorgos45, vallout, akisarmaos, Koro
Το θέμα είναι κλειδωμένο.
  • Δημοσιεύσεις: 406
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 89

vassilis απάντησε στο θέμα: Απ: Χαρακτηριστικά Σκηνής (Τι πρέπει να κοιτ

RottenLungs έγραψες!

Είναι ο πιο ξεκάθαρος οδηγός για επιλογή σκηνής που έχω διαβάσει. Νομίζω κάλυψες τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις και κάτι παραπάνω, σύντομα, ξεκάθαρα και περιεκτικά.

Respect

Ένα μέλος μου έρχεται στο μυαλό ο οποίος είναι expert στις σκηνές, και μπορεί να επικυρώσει τα παραπάνω, ο Nikos L. :cheer:
#9228
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΜΑΝΩΛΗΣ
Το θέμα είναι κλειδωμένο.
  • Δημοσιεύσεις: 1160
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 214

saracen απάντησε στο θέμα: Χαρακτηριστικά Σκηνής (Τι πρέπει να κοιτάξω

Πολύ καλή ανάλυση RottenLungs την χρειαζόμασταν.

Να προσθέσω

(Καθαρά διευκρινιστικά)


1) Αδιαβροχοποίηση (οποιουδήποτε πανιού - άνω ή κάτω, τέντας ή σάκου). Μετριέται σε mm (χιλιοστά) και αντιπροσωπεύει το πόσα χιλιοστά νερού πρέπει να δεχθεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος για να διαπεραστεί από το νερό (μια και όλα αυτά τα πολυεστερικά υφάσματα αναπνέουν σε αντίθεση με το νάιλον). Οι λόγοι που αναπνέουν αυτά τα πανιά είναι πρώτον για να διαφεύγει η θερμοκρασία (αλλιώς θερμοκήπιο) δεύτερον για να μην συγκεντρώνεται υγρασία μέσα στην εσωτερική μεριά της σκηνής (από υδρατμούς λόγω αφίδρωσις, ή αναπνοής, ακόμα και από την ατμοσφαιρική υγρασία) τρίτον για να επιτρέπουν τον αέρα να περνάει μέσα ώστε να υπάρχει καλύτερος εξαερισμός (και για λόγους θερμοκρασίας αλλά και για λόγους φρέσκου αέρα).


2) Η πλέξη του πανιού: Στα πανιά θα δούμε την ένδειξη 150T, 180T κοκ. Σε αυτή την περίπτωση π κατασκευαστής αναφέρεται στην πλέξη του πανιού (T = thread) και πιο συγκεκριμένα στο πόσο πυκνή είναι η πλέξη αυτή, πχ 190Τ σημαίνει ότι η ύφανση έχει 190 πλέξεις ανά τετραγωνική ίντσα (αν δεν κάνω λάθος η μέτρηση είναι σε ίντσες). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο πιο πυκνή η πλέξη και τόσο πιο γερό και κυρίως αδιάβροχο το πανί.


3) Η διάμετρος από τις μπανέλες. Συνήθως δίδεται σε χιλιοστά και μας δείχνει πόσο παχιά είναι η μπανέλα. Ένδειξη αντοχής συνήθως (τα μεγάλα νούμερα) και αντίστασης στον αέρα, αλλά και βάρους (συνήθως). Δεν είναι όμως από μόνο του χαρακτηριστικό που τα λέει όλα. Μπορεί να έχεις μπανέλες με μεγάλη διάμετρο και η ποιότητά τους να μην είναι και τόσο καλή. Επίσης υπάρχουν μπανέλες με εξτρά επίστρωση που ενισχύει την δύναμή τους και βοηθάει στο να μην σπάνε όταν λυγίζουν.


4) Πασαλάκια. Υπάρχουν πολλά πασαλάκια και είναι για να εξυπηρετούν διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τα βαρέας αντοχής είναι πασαλάκια γωνιακά με μεγάλο βάρος (και πάχος). Όσο πέφτει το πάχος του μετάλλου πέφτει και η αντοχή. Τα πιο "δυνατά" πασαλάκια μπαίνουν και πιο εύκολα σε σκληρό χώμα αλλά αντέχουν καλύτερα και στα καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή κτλ). Πολύ δυνατά είναι και αυτά σε σχήμα Τ ιδιαίτερα σε σκληρό χώμα. Μετά ανάλογα με την τοποθέτηση χωρίζονται σε πασαλάκια για μαλακό χώμα (ψιλά μεταλλικά ή ακόμα και πλαστικά), σε αυτά για σκληρό χώμα (πιο χοντρά και ελαφρώς μυτερά) και σε κάποια για ειδικές περιπτώσεις (πχ πασαλάκια για άμμο - πιο πλατιά για να κρατούν καλύτερα στην ευμετάβλητη άμμο κοκ) Τέλος υπάρχουν πασαλάκια από διάφορα υλικά (μέταλλα, κράματα μετάλλων, πλαστικά κτλ). Ο κάθε τύπος είναι σωστό να χρησιμοποιείται για τον σωστό σκοπό (καλό είναι όταν αγοράζουμε πασαλάκια να ζητάμε αυτά που θα μας κάνουν την δουλειά μας).


5) Σίτες, ραφές κτλ. Αυτά δεν είναι εύκολο να τα καταλάβεις παρά άμα δεις την σκηνή στημένη και είσαι και γνώστης του αντικειμένου (και πάλι είναι δύσκολο). Καλό όμως είναι οι ραφές να έχουν αδιαβροχοποίηση και να καλύπτονται επαρκώς καθώς επίσης και η πλέξη της σήτας να είναι πυκνή (και μεγαλύτερη αντοχή αλλά και μικρότερη πιθανότητα μικρά ανοίγματα να μπάσουν κουνούπια).


Επειδή είναι πολύ δύσκολο να μπορείς να τα ελέγχεις όλα και μια και υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες καλό είναι να γίνεται έρευνα αγοράς πριν την αγορά μιας σκηνής, καθώς επίσης και να συλλέγονται γνώμες ανθρώπων που την έχουν δοκιμάσει (μέσα στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει μια σκηνή). Επίσης πολύ βασικός παράγοντας είναι η γνώση και η εγγύηση της ποιότητας κατασκευής της εταιρίας που την κατασκευάζει. Υπάρχουν σκηνές που δίνουν εγγύηση σε σχεδόν όλα τα μέρη της σκηνής για αρκετούς μήνες μετά την αγορά οπότε και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (ενώ την δοκιμάζετε και κατά τα πρώτα στησίματα) τότε απευθύνεστε και έχετε το ανάλογο σέρβις ή αντικατάσταση.

Το έχω ανεβάσει και στο ΒικιΒιβλία

Μαζί με έναν μικρό οδηγό Εγχειρίδιο Κατασκήνωσης που ελπίζω να συμπληρώσουμε όλοι μαζί για να χρησιμέψει και σε άλλους.

"Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω"

Καζαντζάκης
#10045
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antigoni87, vasilios, Giorgos45, Giorgos.k, vallout, Koro
Το θέμα είναι κλειδωμένο.
Powered by Kunena Φόρουμ